torstai 9. marraskuuta 2023

Puikoilta pudonneita

 

Sitten edellisen sukkapostauksen on muutama pari jälleen valmistunut. Villasukille löytyy käyttäjiä. Aion antaa joitakin sukkapareja joululahjaksi. Merja Ojanperän Helmi Orvokki on eräs lempimallejani. Ohje löytyy Kauneimmat villasukat -kirjasta ja se löytyy mm. Ravelrystä.  

Alkuperäisessä ohjeessa nilkan etuosassa on kaksi virkattua kukkaa keskushelmineen. Ne jätän pois, sillä ainakin omissa sukissa koristekukka ei mahdu kunnolla saapikkaisiin.

Nyt tein kahdet Helmi Orvokit. Kummassakin sukan yläosa on valkoista 7veikkaa. Toisen sukkaparin alaosan tein 7veikan beigestä (618 särkkä) ja toisessa sukkaparissa taas 7veikan viininpunaista (563 kaunokki).


Körtti-neule on helppo ja mukava malli esimerkiksi miesten sukkiin. Näissä lankoina on 7veikan ruskea (691 turve) ja ketunruskea (643 pihlaja). Jälkimmäinen väri ei ole enää tuotannossa. Kumpikin väri näyttää kuvassa kirkkaammalta, kuin ovatkaan.

Körtti-neuleeseen löytyy ilmainen ohje esimerkiksi Lankavalta. 

Toiset Körtit valmistuivat 7veikan mustasta ja vanhasta vihreästä kerästä, jota ei ole enää tuotannossa. Molemmissa Körtti-sukissa silmukkamäärä on 14 per puikko. Halusin vähän reilummin kokoisen sukan. Körttii-neuleessa kahden langan kuljettaminen hieman kiristää sukkaa, jolloin isompi silmukkamäärä on aiheellinen.

Körtti-mallineule on helppo ja nopea kahden langan kuvioneule.


Viininpunaisiin sukkiin käytin Riikinkukko -mallineuletta. Olen tehnyt tällä ohjeella sukat aiemminkin. 2. ja 3. puikoille sijoittuva pitsineule koostuu 23 silmukasta. Se on helppo ja nopea kutoa. Pitsineule kiristää hieman joustavuutta leveyssuunnassa.
Jatkossa tätä mallia käyttäessäni lisään silmukoita pitsin kummallekin puolelle, sillä 47 silmukan sukkana nämä ovat hoikkaan jalkaan.

Ohjeen Riikinkukko-sukkaan löydät mm. täältä. Ohjeessa sukat on kudottu ohuemmasta Nallesta. Siksi silmukkamäärä on suurempi, mitä itse käytin.

Lysti-säärystimet tein Lankavan ohjeella mustasta 7veikasta ja valko-mustasta 7veikan Kimarasta (493 armas). Kimaraa on ollut satunnaisesti myynnissä mm. Citymarketeissa. Lanka on Novitan 50-vuotisjuhlavuoden merkeissä myytävä 150 g:n tuote.

Mallineule toimii varmaan paremmin yksivärisellä langalla. Aion sitä jossain neuleessa kokeilla.

Lankavan ohje on Lysti-langalle, joka vastaa vahvuudeltaan Novitan 7veikkaa. Olen kokeillut Lankavan sukkalankoja, mutta koska ne valmistetaan Turkissa, käytän mieluummin 7veikkaa. Haluan, että lankoihin käyttämäni raha on työllistämässä suomalaisia työntekijöitä. Kovin monen ostoksen kohdalla se ei enää ole mahdollista.