perjantai 19. toukokuuta 2023

Tulppaaniaika alkoi

Tulipa Sun Lover
 

Useita päiviä kestänyt lämpö ja aurinko herättivät tulppaanit kukkaan. Ehdin jo hätäillä, tuleeko tulppaanien kukinnasta ennätysnopea. Maanantaipäivä päättyi kuitenkin muutamaan kunnon sadekuuroon ja tiistaikin jatkui pilvisenä ja sateisena. Tulppaanit sulkivat terälehtensä odottamaan päiviä valoisampia.

Tulipa Sun Lover


Viime syksynä istutin aika vähän tulppaaneita. Erikoisemmat lajit taantuvat ja innokkaimmat nousijat menevät peurojen suihin. Ihmeellisesti joitakin vuosia sitten istutettuja tulppaaneita nousee yhden tai useamman kappaleen voimalla. Joku viime keväänä herännyt ei ehkä nyt jaksakaan nousta, mutta moni muu korjaa senkin puutteen.

Kuvan Sun Lover on mahtipontinen pröystäilijä. Se ei osaa päättää, ollako tulppaani vai ruusu vai ruusutulppaani.

Tulipa sylvestris - Metsätulppaani


Metsätulppaaneja olen istuttanut vähän sinne sun tänne nähdäkseni, missä ne viihtyvät parhaiten. Muuten ovat kotiutuneet kivasti, kunhan peurat jättäisivät ne rauhaan. Tänä keväänä kukinta on vähäistä juuri siksi, koska nuput olivat jo pitkällä peurojen vierailun aikaan. Metsätulppaanit ovat hyvin viehättäviä siroine varsineen.

Bermudan sisäänkäynnin sivulle en ole muutamaan vuoteen istuttanut yhtään tulppaania. Siihen nähden tämän kevään kukinta on suorastaan yltäkylläistä. Näistä vain osa kukki viime keväänä. Missä mahtoivat luurata?

Tulipa Darwin Pink Impression


Olopihan Syreenipenkkiin olen parin vuoden aikana istuttanut Darwin-tulppaaneita. Niitäkin peura verotti tänä keväänä ankarasti, joten kukinta jää nyt vähemmälle.

Tulipa Darwin Mystic van Eijk


Siirsin viime kesänä kaksi mustaherukkapensasta muiden marjapensaiden kanssa samalle istutusalueelle. Näin pensaiden talon puoleiselle sivulle jää sopivasti tilaa vaikkapa tulppaaneille, joita istutinkin syksyllä useita. Mystic van Eijk on hurmaavan näköinen.

Tulipa Darwin Mystic van Eijk


Tulppaanit ovat parhaimmillaan isoina ryhminä. Näitä istutin samaan paikkaan kerralla 20 sipulia, joista jokainen nousi. Syksyllä saattaa olla vaikea löytää riittävän suurta tilaa isommalle määrälle sipuleita. Ainakin minua surettaa kaivella perennojen juurten läheisyydessä peläten koko ajan vahingoittavani jotain tärkeää. Meillä ei ole vapaana kuohkealla mullalla varustettua aluetta pelkästään syyssipulien istutusta varten. Aina ne sipulit on koetettava tunkea olemassa olevien kasvien väleihin.

Tulipa Darwin Blushing Apeldoorn


Mystic van Eijkin vasemmalle puolelle laitoin Blushing Apeldoornia, johon ihastuin edellisenä vuotena. Jospa sadesään jälkeen tulisi aurinkoinen hetki, jolloin saisin kuvattua oranssinkeltaiset tulppaanit valon siivilöityessä niiden terälehtien läpi.

Tulipa Carnaval de Nice


Carnaval de Nicea istutin Vasenrinteeseen syksyllä 2020. Vuosi sitten kymmenestä nousi enää yksi. Tänä vuonna peräti kolme.

Tulipa Exotic Empereor


Valkoinen Exotic Emperor on kaunis ja varsin kestävä tulppaani. Niitä olen istuttanut moneen paikkaan. Nämä syksyllä 2019 istutetut Emperorit viihtyvät alapihan Tuurenpihlajan ja ruskaheisiangervon vierellä. Noustessaan ne saavat riittävästi valoa, kun puun ja pensaan lehdet ovat vielä pienet. Toisaalta varjoa on sen verran, ettei paahtavin aurinko vie kukintaa ohi liian nopeasti.

Tähän olen  istuttanut pussillisen Persian Pearlia, mutta mukana on jotain muutakin pikkutulppaania. Ei kuitenkaan esimerkiksi Little Beautya, sillä kirkkaanpunaisen tulppaanin sisus on keltainen. Little Beautylla se on sininen tai sinivalkoinen. Ei hajuakaan, mikä tuo toinen tulppaani voisi olla.

Tulipa pulchella 'Persian Pearl'


Persian Pearl on minusta kauneimpia pienikokoisia tulppaaneita. Erityisen paljon pidän siitä nuppuvaiheessa. Näitä olen istuttanut vuosien mittaan lukuisia. Vanhemmista istutuksista nousee keväisin pari kolme, kuten tässäkin kuvassa. Sopivat hyvin scillojen kaveriksi.

Narcissus poeticus Actaea - Valkonarsissi


Monia tulppaaneja on vielä nupulla, joten niiden juhlat eivät suinkaan ole ohi. Kunhan sade lakkaa ja aurinko palaa, pääsen taas kierrokselle tekemään tilannekartoitusta.

Uusia tulppaaneja odotellessa on syytä ihastella myös narsisseja. Niiden kanssa en oikein pärjää. Tai sitten en vain osaa istuttaa niitä oikeanlaisiin paikkoihin. Actaea kuuluu lempinarskuihini. Kriikunapenkissä sillä on seuranaan Flower Record.

Narcissus x incomparabilis  Flower Record - Tähtinarsissi


Flower Recordissa on voimakkaamman oranssi tai lähes punainen raita tuossa "kruunun" reunassa, mutta ehkä istutuspaikan valo-olosuhteilla on merkitystä. Joka tapauksessa pidän tästäkin hyvin paljon.

Nämä oranssitorviset olen siirtänyt toissakeväänä pääsiäisasetelmasta pihamultaan. Näiden kuvaaminen on vähän hankalaa, kun etupuolelle päästäkseen on tallottava muita kasveja. Eivät suostuneet kääntämään kasvojaan kuvaajaa kohden, vaikka koitin heitä varovaisesti houkutella.


Monien tulppaanien ja narsissien nimet menevät minulta sekaisin. Kirjaan kyllä syyssipulitkin vuosittain omaan listaansa, josta teen yhteenvetoja istutusalueittain ja aakkosittain nimen mukaan. Jonkun nimen poistan listalta, kun en ole kyseistä asukkia vähään aikaan nähnyt. Näin ei ilmeisesti kannata tehdä, sillä jotkut sipulit vetävät aikansa henkeä mullan alla ja nousevat sitten pirteinä uudelleen esiin. Jatkossa pitänee vähentää listojen siivousta.


 Värikkäitä tulppanihetkiä kaikille!