lauantai 11. marraskuuta 2017

Muistakaa pikkulintuja


Kulunut vuosi on ollut pikkulinnuille rankka. Lintujen ravinnoksi käyttämiä hyönteisiä on ollut vähän ja monien lajien pesiminen epäonnistui lähes täysin. Etelä-Suomessa linnuille on vielä ravintoa luonnossakin, mutta ihminen voi niitä auttaa aloittamalla ruokinnan tavallista aiemmin. Normaalisti suositellaan talviruokinnan aloittamista silloin, kun maa jäätyy tai tulee pysyvä lumipeite.

Myös linnunpöntöt suositellaan kevään sijasta siivottavaksi jo nyt, sillä pöntöissä saattaa olla epäonnistuneen pesimisen jäljiltä raatoja. Mahdolliset sammalpedit kannattaa jättää pönttöihin, koska linnut käyttävät tyhjiä pönttöjä talvisin myös lepopaikkoina.  


Tintit olivat jo pitkään käyneet koputtamassa keittiön ikkunaan ja rapistelleet ikkunalaudoilla sen näköisinä, että tarjoilun olisi syytä alkaa. Niinpä aloitin ruokintakauden lokakuun lopun tykkylumikaaoksen jälkeisenä päivänä. Edelliseltä kaudelta oli jäljellä lähinnä puoli ämpärillistä auringonkukansiemeniä ja muutama talipallo. Kauppalistalla onkin siemensäkin, pähkinöiden ja talipötköjen hankinta. Heti siementarjoilun avauduttua paikalle lensi tali-, sini- ja kuusitiaisia. Myös käpytikka ja närhi ovat viime päivien vakiovieraita.


Kesäkukka-amppeleiden tyhjiin koukkuihin olen kantanut lyhtyjä. Sisäänkäynnin terassin ison lattialyhdyn putsasin ja maalasin kesällä uudelleen. Siihen on tarkoitus piakkoin virittää valosarja. Aktiivisen kynttiläkauden alkaessa kävin myös läpi kynttilävarastoni. Sisällä tulee poltettua enimmäkseen tuikkukynttilöitä, joten päätin vähentää mittavaa pöytäkynttilämäärää polttamalla niitä ulkolyhdyissä. 

Pöytäkynttilöille pitää vain muistaa laittaa palamaton alusta, sillä monet kynttilät valuttavat ja loppuvaiheessa lässähtävät pitkin lyhdyn pohjaa. On helpompi ottaa lyhdystä pois vaikkapa foliosta taiteltu alusta, kuin rapsuttaa sulanutta ja jähmettynyttä steariinia lyhdyn pohjalta.


Jossain puutarhalehdessä oli hyvä vinkki laittaa havuille ja muille ikivihreille valmiiksi tuet jo tässä vaiheessa kevään varjostusverkkoja varten. Nythän tuet on helppo painaa sulaan maahan. Kevään jäästä koppuraiseen maahan ja lumen alas painamiin oksiin on välillä ollut vaikea virittää verkkoja. Vaikka olen kiinnittänyt suojia pyykkipojilla, tuuli on niitä riepotellut ja toisaalta verkkojen helmat ovat jäätyneet maahan kiinni. 

Metallisia oksatukia vapautuu syksyisin muualta puutarhasta, joten laitoin niitä suojattavien havujen ympärille siten, että tukien päälle on helppo virittää ja kiinnittää suojaverkot. Keväällä sitten nähdään, miten vinkki toimii.

Rhodoissa on jo nuput valmiina.

Sunnuntaina on isänpäivä. Iloista juhlapäivää siis kaikille isille ja isien läheisille. Ja jollei ole isää juhlilttavaksi, aina voi pullakahvit keittää ihan vaikka itselle iloksi.