maanantai 6. elokuuta 2018

Laiskat daaliat kastelukannujen kohteena

Dahlia Park Princess

Esikasvatin daalioitani alkuun kellarissa, josta toukokuun alussa siirsin ne kasvariin. Talon seinustalle ne pääsivät ruukuissaan toukokuun lopulla ja silloin ne olivat jo hyvässä kasvussa. Nuppujen ilmaantuminen sen sijaan on kestänyt todella kauan ja vasta heinäkuun lopulla kukat alkoivat vihdoin avautua.

Dahlia Fascination

Ostin kevätmessuilta matalampia daalioita, jotta ne pysyisivät paremmin pystyssä ilman ylenmääräistä tukemista. Valitsin myös kuvien perusteella daalioita, joiden lehdet olisivat tavallista tummempia tai peräti punertavia. Kuviin ei näköjään ole luottamista, sillä jos tummaa väriä onkin, se on lähinnä normaalia tummanvihreää.

Dahlia Cactus White
  
Talon ulkoseinässä on kahdessakin paikassa liitännät ulkoletkua varten, vaan aika kalliiksi kunnan vesijohtovedellä kasteleminen äkkiä tulee. Kunnallistekniikan myötä saimme jättää porakaivon omaa käyttöä varten. Kaivovesi tulee 64-metrisestä porakaivosta ja on jäätävän kylmää. Kaivovettä saadakseen vesipumppu pitää käydä kellarissa käynnistämässä ja samalla keriä letku ulos. Viime viikkoina alapihalle ulottuva letku on jätetty paikalleen ja kastellessa käydään vain liittämässä siihen kellarista tuleva osuus. Kaivon hyödyntämisen kastelussa voisi tietenkin järjestää järkevämmin ja käytännöllisemmin. Kummasti se on vain vuosien aikana jäänyt ja edestakaiset kipittämiset kellariin ja takaisin letkun kanssa jatkuvat.

Tänä kesänä kastelemisesta on tullut lähes jokailtainen toimenpide. Meillä on alapihalla kasvarin nurkalla ja yläpihalla terassin kulmalla 200-litraiset tynnyrit, jotka täytämme kaivovedellä. Tynnyreiden lisäksi lasken vettä valmiiksi alapihan kolmeen ja yläpihan viiteen kastelukannuun.

Normikesänä tynnyreitä ei ole tarvinnut täyttää edes joka viikko. Nyt ne on täytetty useamman kerran viikossa ja sen lisäksi esimerkiksi kasvimaata on kasteltu suoraan letkusta. Riina Versoja Vaahteramäeltä -blogissa postasi oivallisesti kastelemisesta. Se on tärkeää joka kesä ja tällaisina kuivina hellekesinä merkitys vain korostuu.

Dahlia Lucky Number

Kastelukannuja kerta toisensa jälkeen raahatessani olen vähitellen alkanut miettiä daalioille sopivaa kesäistutuspaikkaa. Kuivinakin kausina niitä olisi helpompi kastella yhdessä paikassa suoraan letkusta. Vain yhden daalian olen istuttanut maahan, koska kunnon paikkaa ei ole ollut. 

Kasvimaan päässä on suorakaiteen muotoinen penkki, jossa nyt kasvaa mirrinminttua ja kultapiiskua. Kultapiiskun kaivamisessa on oma urakkansa, mutta sen siirtämistä olen jo pidempään harkinnut. Kyseiseen penkkiin olen muutenkin luonut arvioivia katseita ja nyt se saattaa löytää vihdoin uuden tarkoituksen. Kunhan säät viilenevät niin, että lapioiminen sujuisi ilman auringonpistosta.

Dahlia

Vaikka helteen uuvuttamassa pihassa ei paljon mitään jaksa tehdä, on lohdullista huomata, etteivät ideat ja puutarhan rakentamiseen liittyvät ajatukset ole mihinkään sammuneet. Mielessäni varaudun koko ajan kuivuuden mukanaan tuomiin tappioihin ja samalla sadetta kovasti odottaessani uskon ja luotan siihen, että iloksi tämä vielä muuttuu.