keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Hyvästi - kissamme Juuso!


Juuso 3.6.2001 - 4.7.2018

Kauniina nauhana vuosien päivät,
helminä jokainen mustoiksi jäivät.
Elämän päivien ketju on kallis,
helmist' en yhdenkään kadota sallis.
Muistot kauniit voimaa antaa,
surun raskaan hiljaa kantaa.
Kyyneleet eivät tuo sinua takaisin,
vaikka hetkellisesti sitä toivoinkin.
Katseesi auringonlaskussa,
on vieläkin muistoissani olemassa.
Talletan tuon kuvan syvälle sydämeeni,
kun pyyhin silmäkulmastani kyyneleen.
Nuku siis rauhassa syvää unta,
ympärilläs nyt sateenkaaren valtakunta.
 

Juuso on ollut terve ja helppo kissa koko 17 vuotta kestäneen elämänsä ajan. Sillä on ollut luonamme hyvä elämä ja meille se on tarjonnut mukavaa seuraa ja paljon iloa. 

Viimeisen vuoden aikana olemme tarkkailleet sitä huolestuneina, mutta tuumineet vaivojen johtuvan pitkälti korkeasta iästä. Alkutalvesta Juuson oirehtiminen lisääntyi ja olemme käyttäneet Juusoa eläinlääkärissä sen vuoksi useamman kerran. Kissalla todettiin nivelrikko ja munuaisen vajaatoiminta. Nivelrikkoon Juuso sai neljä piikkiä ja munuaisvaivaan ruokavalion.   
 Valitettavasti munuaisen vajaatoiminta on etenevä ja parantumaton sairaus ja siihen liittyy monia muita vaivoja. Munuaisten vajaatominta on myös aika yleinen ikääntyvillä lemmikkikissoilla. Siinä vaiheessa, kun se todetaan, saattaa 70 % munuaisista olla jo menetetty. 

Juusoa olisi ehkä voinut vielä jollain tavoin hoitaa. Se olisi kuitenkin merkinnyt vain hieman lisäaikaa ja toisaalta kipua, kärsimystä sekä uusia ja uusia lääkärireissuja. 

Olemme nähneet, kuinka huonovointinen Juuso on viime päivät ollut. Olemme hellineet sitä ja koittaneet tarjota sille mahdollisimman rauhalliset ja hyvät olot. Enempää emme ole voineet tehdä. Tuli tämä päivä, jolloin oli päästettävä irti. Niin pahalta kuin se tuntuukin. On lemmikin omistajan viisautta ymmärtää, milloin on hyvästien aika. Meillä tuo hetki oli tänään.
Hyvästi, hyvästi, ihana kissamme Juuso!