perjantai 9. kesäkuuta 2017

Lisää tulppaaneja

Tulipa Groenland - ei kyllä ihan vastaa pussin kuvaa.

Ihan pakko julkaista näitä tulppukuvia ja -juttuja lisää. Ainakin itse palaan näihin postauksiin syksyllä ja vuoden päästä keväällä uudelleen miettiessäni niin uusien sipulien istuttamista, kuin muitakin sipuleihin liittyviä asioita.

Tulipa Carnaval de Nice, vuosi sitten kerrotumpi kuin nyt.

Tulppaanielämä onkin osoittautunut aika vaativaksi. Maasta ei nousekaan sen näköisiä tulppaaneja, joita mielestäni olen istuttanut. Nupulla kukat ovat eri näköisiä, kuin mitä sipulipussin kuvassa täydessä komeudessaan. Edellisvuoden ja sitäkin vanhemmat tulppaanit nousevat pienikokoisempina ja värikin saattaa olla haalistunut. Ja sitten joissakin pusseissa ei ilmeisesti vaan ole sitä, mitä kuvan ja nimenkin mukaan pitäisi.

Tulipa Peach Blossom

Sinänsä sillä ei ole mitään väliä, nouseeko penkistä tismalleen kuvan mukainen tulppu. Kunhan sieltä joku nousee. Olen ylen onnellinen ja iloinen ihan jokaisesta nousevasta sipulikukasta. Minä kun en ole kovin paljon niitä istutellut minkään värikoodin tai yhteensopivuuden mukaan. Yleensä syksyllä olen jo niin väsynyt kaikkeen kaivamiseen ja istuttamiseen, että sipulit pitää vain saada maahan mitä nopeimmin. Tilatessa ja ostaessa olen ehkä herkutellut ajatuksella sointuvuudesta ja kukkimisajankohdista, mutta pakkasten kovaa vauhtia lähestyessä päällimmäisenä keikkuu ajatus yksinkertaisesti vain saada sipulit äkkiä multaan.


Moni blogini seuraaja tietääkin, että olen listaihminen eli tykkään laatia kaikenlaisia luetteloita, taulukoita ja listoja. Ihan kirjallisessa muodossa päivämäärineen ja istutusajankohtineen. Aakkosjärjestyksessä latinankielisen nimen mukaan. 

Ongelma lienee siinä, että pihamaalla lapion ja multapussin kanssa heiluessani minulla ei ole sihteeriä, joka sillä silmänräpäyksellä laittaisi istutustiedot ajantasaiseen listaan. En todellakaan iltasella suihkun ja keittiön kautta multahommista saapuessani enää jaksa istua tietokoneen ääreen kirjaamaan päivän koitoksia. Saattaapa vierähtää pitkäkin tovi ennen, kuin tiedot on päivitetty. Niinpä sitten päälle päin hienot tilinpitoni sipuleista ja istutuksista ovat osin puutteellisia tai jopa virheellisiä. 

Tulipa Exotic Emperor

Olen toki merkannut useimmat sipuli-istutuksenikin taimitikuilla. Lumien sulaessa ne olivat vielä paikallaan ja moni on edelleen. Eivät kuitenkaan kaikki. Eivätkä varsinkaan edellisten vuosien taimitikut. Jos ovatkin, eivät ole enää luettavissa.

Tulipa Florosa - tässä vaiheessa tiukasti nupulla.

Minulla ei valitettavasti ole samanlaista kasvitietäjän lahjaa, kuin esimerkiksi Saaripalstan Sailalla. Hän taitaa tunnistaa kasvin kuin kasvin pelkästään vilkaisemalla sitä. Minä häthätää tiedän jonkun kasvin sukunimen, mutta Sailapa luettelee kasvin kaikki nimet ja niiden kummit ja kaimatkin. Talven aikana unohdan valtaosan nimistä autuaasti ja keväällä opettelen ne sitten uudelleen. Äkkiä se käy, kun prosessissa on jo monen vuoden rutiini. Kaikesta huolimatta tulputkin menevät minulta sekaisin. 

Tulipa Silver Parrot

Eipä kai jokaisen tarvitsekaan mikään mestari olla. Ei edes näissä kasviasioissa. Siinä mielessä nimet ovat kuitenkin hyödyllistä tietoa, että esimerkiksi kauniin tulppaanin tavatessaan olisi mukava hankkia sellainen omaan puutarhaan. Myös ensi vuonna ja kenties senkin jälkeen. Ja kun omassa blogissa jonkun hienon tulpun kuvan julkaisee, se saattaa herättää muissa lukijoissa kutkuttavan "tuon minäkin haluan" -tunteen, jolloin olisi kiva kertoa kukan oikean ja rehellisen nimen helpottaakseen toisen tulppuhurahduksen kohdanneen ihmisen etsintää.

Tuilpa Charming Beauty

Tulevana syksynä täytyy olla tarkempi kirjanpidon suhteen. Jos siis sipulikirjanpitoa aikoo pitää, on syytä selventää, mitä tarkoittaa jonkun kukkapenkin "keskivaihe". Näin jälkikäteen se ei kerro kyllä yhtään mitään. Ei, jos se sama keskivaihe lukee monen muunkin sipulin kohdalla. Isossa kukkapenkissä keskivaihe on vieläpä varsin laaja käsite.

Tulipa Temple's Favourite

Voisin tietenkin helpottaa niin kirjaamista kuin keväistä arvausleikkiäkin sillä, että istutan alapihalle vain yhtä sorttia ja yläpihalle toista. Ei, aika tylsää ja vaikeahan sitä on pysyä missään suunnitelmassa siinä vaiheessa, kun syksyn sipuliluettelot ilmestyvät. Niissä on toinen toistaan ihanampia kuvia, joiden ostoskoriin klikkaamista rajoittaa vain ja ainoastaan viivan alle muodostuva loppusumma. Tai ei sekään, vaan tärkeä kysymys, millä sen loppusumman maksaa.

Tulipa Triumf

Tulppaanit ovat kauneimmillaan suurina ryhminä. En ole käynyt Keukenhofissa, mutta kuvia toki olen nähnyt. Miten upeita ovatkaan eri väriset massaistutukset ja väreistä muodostuvat kuviot. Vaan tänä keväänä huomaan, että kaunis voi olla yksi tai kaksi tulppua jonkun toisen kasvin lomassa. Yksinkertainen kirkkaanpunainen Triumf on ihastuttavan kaino kumppani kukkapenkistä nousevalle pionin lehdelle nojatessaan sen yöllisen sateen kosteuttamaa reunaa.

Tulipa Triumph 'Purple Prince'

Katseen vangitsee myös Purple Prince ruosteisen köynnöstuen edessä odotellessaan maasta hiljakseen ponnistavaa lumikärhöä ja köynnöskuusamaa.


Tulppaanit ovat kuvauksellisia jokaisessa olomuodossaan. Tykkään melkein kaikkien kukkien nupuista ja joidenkin kasvien nupuista vielä enemmän. Liljojen, kärhöjen ja tulppujen nuppuja voin käydä katsomassa ja ihastelemassa päivittäin. Mikä voima kätkeytyykään kukkanuppuun, kun se kypsyttelee terälehtiä avautumaan. Väri ja muoto muuttuu nupun kypsyessä ja viimein se ei enää voi muuta kuin avautua. Ehkä varhaisen kesäaamun hiljaisuudessa saattaisi kuulla jopa pieniä poksahduksia, kun tulppaanit avautuvat.

Tulipa Persian Pearl

Raekuuro hakkasi keittiön ikkunan alla olevat pikkutulppaanit ihan maata myöten. Kyllä ne siitä taas nousivat, mutta ovat pysyneet kylmyyden vuoksi nupulla.

Tulipa Pimpernel

Kun yhtenä syksynä istuttaa 10 tietyn tulppaanin sipulia, niistä hyvänä keväänä nousee jokainen. Seuraavana ehkä viisi tai kolme ja kolmantena keväänä kenties enää yksi. Se yksi ainokainen saattaa jäädä kummittelemaan useammaksi vuodeksi. Kooltaan vähitellen pienempänä ja matalampana. Kunnes sekään ei enää jaksa nousta. Näin noille erikoisuuksille käy ainakin minun puutarhassani.  


Rahaa ajatellen jalostettujen tulppaanien istuttaminen on aikamoista tuhlaamista. Vaan niin on elämässä moni muukin asia. Yksi ostaa merkkivaatteita, toinen lentää pari kertaa vuodessa ulkomaille ja kolmas törsää johonkin muuhun. Minä laitan ilomielin roposeni tulppaaneihin ja muihinkin kasveihin. Minulle se on henkistä pääomaa, joka kirpaisee kukkarossa hankinnan hetkellä muuttuen sijoitukseksi heti kukinnnan alkaessa. En kadu ainuttakaan tulppaaniostosta. En niitäkään, joista aika on jättänyt jo vuosia sitten. Ilo niistä on koettu ja se on jossain sisimmässä yhä tallella.

Tulipa Purissima

Purissimat alkoivat kukkimaan ensimmäisten tulppaanien joukossa. Nyt ne jo lopettelevat. Nämä ovat yksinkertaisuudessaan ihastuttavia. Ehkä ensi vuonna laitan niiden oheen jotain muutakin väriä korostamaan Purissiman vaaleaa tyylikkyyttä.


Saattaa hyvinkin olla, ettei tämä ole kesän viimeinen tulppupostaus. Flororosakin on vasta nupulla... Ei näitä voi vastustaa, eihän!