keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Tyhjänpäiväistä jorinaa

Tämä kuva on facebookista. Muuta lähdettä en löytänyt.

Tänään avustin kevättä pihamaalla, mutta kuvia ei tullut otettua. Aamulla oli taasen mittarissa 10 astetta pakkasta, mutta aurinko saa päivän mittaan ilman lämpenemään plussan puolelle. Siivosin jälleen kerran parin puun kaatamisesta syntyneitä jälkiä eli lähinnä keräsin oksia hangelta. Kummasti oksat ovat puun kaatuessa pureutuneet lumeen ja nyt aurinkoiset päivät tuovat niitä vähitellen esiin. Oksien keräilyn jälkeen hain harjan ja kottikärryt ja ryhdyin harjaamaan lumelta sahanpurua, joka on paikoitellen jämähtänyt tiukasti hangelle estäen sen alla olevan lumen sulamisen. Päin vastoin, tuo lumi on tiukkaakin tiukemmin jäätynyt ja kovettunut. Kauempaa ehkä näytti hölmöltä, kun eukko huitoo pihaharjalla hangessa, mutta aika monta ämpärillistä sain kuskattua sahanpurua pois. Mitäpä muuta sitä tekisi aikansa kuluksi, kun pihalla tekee mieli olla, mutta tekemisen määrä on minimaalista. Jotenkin on kaiken aikaa sellainen tunne, että jotenkin pitäisi lumen sulamista edistää, mutta eihän sitä nyt sentään viitsi kuumaa vettä hangelle heitellä. Lopuksi hajotin terassilla olevaa isohkoa lumikasaa ja jäin vielä lapioinnin päätteeksi istumaan keinuun.

Uskon vankasti, että kunhan tuo taivaalla möllöttävä kuu alkaa pienenemään, loppuvat myös öiset paukkupakkaset. Päivisinhän on jo ollut plussan puolella ja aurinkoisilla paikoilla lumi kyllä selvästi sulaa. Paljon tuota valkoista ainetta edelleen on ja varjoisista paikoista sen sulaminen vaatii kyllä kunnon lämpöä. Tällä hetkellä ei auta yhtään siirrellä lunta minnekään, mutta kunhan sulaminen edistyy, nakkaan varjoisista paikoista lunta aurinkoisemmille sijoille. Eipä tarvitse lähteä lenkkeilemään eikä salille puntteja nostelemaan. Hölmöläisen hommaa kenties, mutta puutarhuri tekee mitä vain saadakseen mullan esiin.


Tämäkin päivä on kohta kääntymässä illaksi ja pääsiäinen on edessä. Seuraavaksi voisi pohtia, mitä laittaa pyhinä ruoaksi. Lammasta kaikki kaupat tarjoavat, mutta olisiko puutarhureilla hyviä ehdotuksia?