lauantai 27. toukokuuta 2017

Meneekö teillä aina kaikki kuin Strömsössä?

Rönsytiarella - Tiarella cordifolia

Minulla ei mene. Ei todellakaan. Joskus pieleen meneminen harmittaa suunnattomasti, ainakin hetken aikaa. Usein kaikesta sählingistä saa makeat naurut. Näin kävi pari viikkoa sitten istuttaessani kolme pylvästuijaa entisten metsäpuutarhassa sijaitsevien tuijien jatkoksi. Kaivoin kuopat ja toin vuorokauden juuripaakkujaan vedessä liottaneet tuijat paikalle. Sitten hain alapihalta havumultasäkin leikaten sen saksilla auki. Laitoin tuijat kuoppiin ja ryhdyin kaatamaan niille säkistä ensimmäistä annosta multaa saadakseni tuijat pysymään suorassa. 

Jättipoimulehti - Alchemilla mollis

Multa ei valunutkaan säkistä normaaliin tapaan, vaan kuului kummallisia lompsahduksia, jolloin ryhdyin tutkimaan tarkemmin säkin sisältöä. Siellä oli omituisia mustankoppuraisia kaarnanpalasia, sahanpurua ja kaikenlaista osin multaa muistuttavaa moskaa. Vaan ei missään nimessä ainesta, jota voisi kutsua mullaksi. Olin ostanut kyseisen rhodo- ja havumultasäkin Honkkarista muutama päivä aikaisemmin. Kiukuissani ryhdyin kaapimaan moskaa istutuskuopasta takaisin säkkiin ja mielessäni manasin vieväni sen oitis takaisin kauppaan. Ehkä sentään kuvaisin sisällön ensin.

Lemmikki - Myosotis

Nappasin säkin aikomuksenani kiikuttaa se suoraan autoon. Ensin päätin kuitenkin sulkea säkin kunnolla, jolloin huomasin siinä olevan jo entuudestaan nitojan niittejä. Olin ihan ymmällä. Ukkokulta tuli siihen rytäkkään paikalle ja aloin hänelle selittämään, millaista multaa olin säkin myötä saanut. Ukkokulta katsoi minua hetken ja kysyi, mistä säkin olin ottanut. Kerroin hakeneeni sen sieltä, mistä pitääkin eli alapihan puuvajan eteen kokoamastani multasäkkipinosta.

Muscari Azareum

Ukkokultaa alkoi naurattamaan ja hän kertoi keränneensä tyhjään multasäkkiin sahanpurua ja jätettä, jota syntyi polttaessamme kevättalvesta vanhassa kaivonrenkaassa mm. kasvien juurakoita. Betonirengas piti siirtää aitatyömaan alta pois ja myös sen keskeltä paljastunut sotkuinen aines, jossa luonnollisesti alimmaisena oli ihan tavallista maatakin. Ukkokulta oli nitonut säkin kiinni, jotta se ei leviäisi kaatopaikalle kuljetettaessa. Säkki oli vain unohtunut alapihalle kuljetusta odottamaan. Sen ihan oikean rhodo- ja havumultasäkin viereen, jota en ollut huomannut. Ja ne niititkin olivat niin ovelasti, että säkki näytti aivan avaamattomalta.

Kyläkurjenpolvi - Geranium pratense 'Splish-Splash'

Tämä multasäkkiepisodi näyttää jäävän meidän perheen eläväksi legendaksi, jolle nauretaan vielä moneen kertaan. Mitähän olisivat Honkkarissa sanoneet, jos olisin säkin kanssa heille mennyt kummallisesta ja huonosti maatuneesta mullasta valittamaan? Minullahan oli aivan samanlaisesta multasäkistä ostokuittikin näyttää. Ehkä olisin saanut uuden multasäkin tilalle. Ja miten noloksi olisin itseni myöhemmin tuntenut, sillä tokihan asian laita olisi aikanaan kotona paljastunut. Viimeistään silloin, kun Ukkokulta olisi alkanut kaivata kaatikselle menevää säkkiään.

Iris reticulate 'Harmony'

Tuijat pääsivät maahan oikean rhodo- ja havumullan kera. Myöhemmin luin Leena Luodon Puutarhan parhaaksi -ryhmästä, että tuijan voi huoletta istuttaa ihan tavallista multaa käyttäen. Se ei vaadi mullalta samanlaista happamuutta, kuin muut havukasvit. Aina sitä oppii uutta.