keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Koska kukkii -haaste: 3. raportti

Ribes sanguineum - Ruusuherukka
 

Nyt on saatettu tämän vuoden Koska kukkii -haaste päätökseen. Oli hilkulla, että sain viimeisen arvaukseni kohteen eli ruusuherukan raportoitua. Se nimittäin kukkii parhaillaankin vain yhdellä ainokaisella kukalla. Miltei jäi tämä yksikin kukka näkemättä, koska se oli lehtien takana lähes alimmaisella oksalla. Lamohietakirsikan kukkia katsellessani silmäkulmaan osui punainen pilkku, joka tarkemmalla tutkimisella osoittautui ruusuherukan kukaksi.

Arvioin ruusuherukan kukkivan 10.5. Sinä päivänä mitään ei näkynyt. Eikä seuraavallakaan viikolla. Saattaa olla, että kukka ilmaantui joskus viikon 21 alkupäivinä. Kun en asiaa aiemmin tarkastanut, on hyväksyttävä huomiopäivä eli 25.5. Kukinta myöhästyi siis kaksi viikkoa arviostani.

Minulla on kaksi ruusuherukkaa. Toinen asuu Naapuriaitakakkosessa, joka on pensaskeskittymä nimensä mukaisesti naapurin aidan vieressä. Paikka on suojainen ja hivenen puolivarjossa. Viime vuonna tämä ruusuherukka kukki muutamalla kukalla.

Toinen ruusuherukka taasen kasvaa Oikearinteen yläosassa. Sen taustalla on aronioita ja oikealla puolella jalosyreeni Moskovan kaunotar. Paikka on aurinkoinen ja hyvin vettä läpäisevä. Kukka ilmestyi tänä vuonna tähän ruusuherukkaan. Kenties nämä pensaat ovat päättäneet yhteistuumin vuorotella kukinnassa. 

Muut tämän vuoden Koska kukkii -haasteen juttuni löytyvät seuraavista linkeistä:

Koska kukkii -haaste: Aloitus 19.3.2024

Koska kukkii -haaste: 1. raportti 30.4.2024

Koska kukkii - haaste: 2. raportti 7.5.2024

Kiitos Kivipellon Sailalle haastamisesta. Kiitos Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalle haasteen alulle laittamisesta.

Ribes sanguineum - Ruusuherukka