keskiviikko 21. elokuuta 2019

Syyslannoitteet levitetty

Anomone - Syysvuokko

Ei ole vielä syksy, ei missään nimessä. Ei, vaikka syysvuokko on aloittanut tavallista varhaisemman kukinnan ja syyslannoitteet on levitetty. Kerrankin sopivaan aikaan, sillä levittämistä seuraavana päivänä satoi useaan kertaan kunnolla. Lannoitepussissa ohjeistetaan kaivamaan multaan pieni kuoppa ja laittamaan lannoiterakeet sinne. Jos niin olisin tehnyt, hommaan menisi useampi viikko. Niinpä vain ripottelin rakeita koittaen saada niitä mahdollisimman kattavasti kaikille kasveille.

Helenium autumnale rotgold hybrid - Syyshohdekukka

Kukinnassakin vuoroon ovat astuneet syyskukkijat. Syyshohdekukka jännitti hiukan, sillä istutin sen viime syksynä, enkä yhtään tiennyt, mitä on odotettavissa. Väri sopii erinomaisesti taaempana kasvaviin oranssinkeltaisiin syyssädekukkiin.

Gaillardia aristata 'Kobolt' - Syyssädekukka

Oranssit ja keltaiset värit ovat ihan yllättäen hiipineet Syyspenkkiini. Sopivat hienosti lyheneviin päiviin tarjoamaan pörriäisille tankkausmuonaa ja laskeutumispaikan. Vasten kunnan puiston vähäväristä avaruutta syyskukkijoiden runsaus on tervetullutta.

Cosmos - Kosmoskukka

Kasvimaalaatikoissa kesämalvikit ja kehäkukat ovat kukkineet jo pidempään, mutta kosmoskukat vasta aloittelevat. Josko ensi keväänä esikasvattaisin kosmoskukkia päästäkseni nauttimaan niistä aiemmin. Näin teki mm. Kottikärryn kääntöpiiri -blogin Päivi. 

Jonkun verran kesän aikana blogeissa on keskusteltu siitä, kuuluvatko kesäkukat hyötykasvimaalle. Kuuluvat tai eivät, mutta kuka tai mikä estää niitä sinne kylvämästä? Ei kukaan. Oma hyötyviljelyni on tänä(kin) kesänä ollut kuivuuden vuoksi (kasteltu on) aika aneemista. Mielessä väijyy ajatus, että kesäkurpitsan ja sipulin lisäksi voisi keskittyä kasvattamaan kukkia. Jos tie miehen sydämeen vie vatsan kautta, naisen sydämeen se taitaa sujua kukkaisia näkymiä tarjoamalla.

Hemerocallis 'Crimson Pirata' - Päivänlilja

Ehdin jo muutama postaus sitten pohtia, että päivänliljoilla menee kotiutumiseen aikaa, eivätkä ne välttämättä kuki ensimmäisenä vuonna. Sain heti korjauksen sanomisiini, kun syksyllä Ovaalipenkkiin istutettu Crimson Pirate kehitti nuppuja, jotka myös avautuivat. Paikka on aika kuiva ja kukka ehkä tavallista pienempi. Täytyy harkita kasvin siirtämistä, mutta olkoon nyt toistaiseksi noilla sijoilla.
 
Clematis 'Pink Fantasy'

Loistokärhö Pink Fantasy on yleensä kukkinut jo paljon aikaisemmin. Niinpä ajattelin, ettei se tänä kesänä kuki laisinkaan. Kyllä kukkii ja runsaasti. Ei nyt mitään sellaista kärhön kukkien räjähtävää runsautta, jota Puutarhan lumo -blogissa on tänäkin kesänä nähty. Epäilen, että Kruunuvuokolla on pätevien istutus- ja hoito-ohjeiden lisäksi hallussaan jokin maaginen kikkakolmonen.
 
Clematis 'Madame Julia Correvon'

Viime kesänä minulla oli tavalliseen tapaan muutama edullisesti ostettu kärhö ruukuissa. Syksyllä istutin ne maahan. Kärhöt heräsivät keväällä hyvin. Paitsi Madame Julia Correvon ja Warszawska Nike. Juuri ne, joita odotin innokkaimmin. Niinpä sitten kaupassa käydessäni ostin uuden Julian. Warszawska Nikeä en löytänyt. Istutettuani Julian uudelle paikalle, päätti se viime vuotinenkin herätä. Tosin se oli mennyt Hagley Hybridin kanssa sekaisin, joten paikka oli vähän eri, mitä tietoihini olin merkinnyt. Ei haittaa. Nyt on sitten kaksi Madame Julia Correvonia. 

Clematis 'Madame Julia Correvon'

Warszawska Nike ei ole herännyt. Tahvosten vierailulla sellaisen näin ja niinpä se lähti mukaan. Hyvällä tuurilla viime syksynä istutettu keväällä herää ja sitten on tummalilakukkaisia Nikejäkin parittain. 

Kuvissa Madame Julia Correvonin kukat näyttävät aika suurilta. Eivät ole. Olen huomannut, että ensimmäisenä kesänä kärhöjen kukat ovat usein vähän tavallista pienempiä. Sekään ei minua haittaa, sillä jo kärhöjen selviytyminen talvesta ilahduttaa.

Clematis Purple Plena Elegans ja Clematis Jackmannii

Pionipolun pään köynnöstuessa kasvavat edellisen kesän ruukkuihin istutetut Jackmannii ja Purpurea Plena Elegans. Omituinen yhdistelmä ehkä jonkun mielestä. Saa olla. Minulla näitä puoliväliin jääneitä ratkaisuja riittää. Syksyllä on tarve löytää istutuspaikka ruukuissa asuneille ja löytämistä haittaa jonkinasteinen istutusväsymys. Kunhan monttuun saa ja hengissä pysymään. Aina voi seuraavana kesänä siirtää parempaan paikkaan. Vaan eipä tule kaikkia sitten siirrettyä.
 
Clematis viticella Purpurea Plena Elegans

Purpurea Plena Elegansiakin minulla on nyt kaksin kappalein. Toinen tosin talon toisella puolella. "Kun halvalla saa" -metodi tuottaa tällaisia harhalaukauksia, vaikka ilman muuta voisi olla mielenkiintoisempaa hankkia erilaisia kasveja.


Kesäkukkien kanssa minulla ei ole ollut paras mahdollinen kesä. Krassi on sentään takuuvarma kukkija, joka näin loppukesästä leviää tehokkaasti sinne tänne. Oravan kesäpesä -blogin Kati oli tehnyt kauniin asetelman porttiruukkuihin valkoisista punahatuista, keijunkukista ja heinästä. Monivuotisina niistä on maahan siirrettyinä iloa myöhemminkin. Aiempina vuosina olen harrastanut monivuotisten käyttöä kesäkukkina. Mihin se idea on taas hautautunut? Laitetaan siis korvan taakse tulevaa kesää varten.

Ukkospilvet 15.8.

Pari-kolme suurempaa projektia odottaa aloitusta. Kasvimaalaatikot on tarkoitus uusia ja muutenkin laittaa kasvimaata vähän parempaan kuosiin. Sisäänkäynnin Bermudankolmio on tontin valo-olosuhteiden ja kuivuuden myötä muuttunut varsinaiseksi murheenkryyniksi ja sen kunnostaminen on melkeinpä ykkössijalla. Lisäksi alapihan Hortensiapenkin toisessa päässä on osuus, joka niinikään kaipaa kohennusta. Niin ja tontin yhdestä nurkasta puuttuu pala aitaa, joka jänisten vakituisen kulkureitin vuoksi on korvattu väliaikaisella verkolla. Isoja hommia varten pitäisi olla pidempi vapaapäiväputki, jotta työn saisi kerralla edes jonkinlaiseen valmiusasteeseen. Sellaista putkea tässä olen odottanut. Syksyn saapuminen painaa päälle, mutta onhan tässä vielä aikaa. Eikö olekin?


Bloggaajatapaamisen yhteydessä tuli juteltua myös kissoista. Monilla bloggaajilla kun niitä on yksi tai useampi. Meidän Juuso kehrää pilven päällä, joten täytyy hoidattaa kissaterapiatarve muiden kissoilla. Olemme käyneet ruokkimassa tyttären Nemoa ja Lokia. Kuvassa Nemo noudattaa rapsutuskutsua lähestulkoon "pää kolmantena jalkana". Eiköhän sitä taas tällä kissa-annoksella muutaman päivän elä.

Aurinkoa ja iloa kaikille!