tiistai 24. lokakuuta 2023

Huutokauppa Hagelstamilla

Huutokauppa Hagelstam & Co, Tehtaankatu 36 Helsinki
 

Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:n jäsenenä pääsee tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin. Syyskuussa kävin kiertämässä Eduskuntatalossa. Lokakuun puolivälissä oli vuorossa antiikki-ilta Hagelstamin huutokauppakamarissa Helsingin Tehtaankadulla.


Huutokauppasalin tila täyttyi kuuntelemaan saapuneista ihmisistä. Aluksi professori Lars Westerlund (oikeus- ja hallintohistorian dosentti, Åbo Akademi) kertoi 1920- ja 1930-lukujen venäläisten emigranttien ja salakuljetuksen aikaansaamasta antiikkikauupan ennennäkemättömästä kukoistuksesta. Runsas tunti kului siivillä Westerlundin intensiivisten tutkimusten tuottamia tietoja ja tarinoita kuunnellessa. Saimme myös esittää kysymyksiä, joihin Westerlund antoi hyviä vastauksia.

Puoliajan tarjoilun jälkeen tilaisuutta jatkoi Wenzel Hagelstam kertomalla omasta urastaan antiikkikauppiaana. Saimme kuulla, millaista suomalainen antiikkihuutokauppa on ollut läpi vuosikymmenten ja millaista se on nyt.  Hagelstam on todellakin ollut näköalapaikalla ja tiedon lähteillä. Onhan hänen uransa kestänyt useita vuosikymmeniä.


Tilaisuuden päätteeksi oli mahdollisuus ostaa kummankin herran tuoreimmat julkaisut. Lars Westerlund on julkaissut lukuisia teoksia. Nyt oli tarjolla tuorein eli "Gyllene tider: lyxhandel och skumraskaffärer : konst och antik i Helsingfors 1917-1939". 

Myynnissä oli myös pino Dan Kronqvistin kirjoittamia Hagelstamin muistelmia. Ostin jälkimmäisen ja sain siihen Wenzelin omistuskirjoituksen. Ehdin jo lukeakin Hagelstamin muistelmat. Mielenkiintoinen tarina tästä persoonasta ja hänen seikkailuistaan antiikin parissa.

Paavo Tynellin suunnittelema valaisin

 
Paikalla oli myös Hagelstam & Co:n toimitusjohtaja Joachim Borgström, jonka kanssa juttelin mm. esillä olleista Paavo Tynellin valaisimista. Isokokoisia valaisimia oli huutokaupassa myynnissä viisi kappaletta á-hinta 22.000 €. Nämä valaisimet ovat aiemmin olleet Vaasan postissa. Yksityiskotiin tuskin näitä valaisimia kukaan ostaa, koska kokonsa ja näyttävyytensä puolesta vaativat ison tilan.

Tehtaanpuisto Sepänkadun ja Tehtaankadun välissä.

Ennen tilaisuutta oli hetki aikaa katsella ympäristön rakennuksia. Kuvassa on Lars Sonckin suunnittelema Mikael Agricolan kirkko, joka otettiin käyttöön 1935. Kirkon tyyli on lähinnä funktionalismia.  

Tehtaankadun ja Perämiehenkadun risteys, takavasemmalla pilkottaa Telakkakatu.

Ruskea rakennus on Waldemar Aspelinin suunnittelema Mestaritalo, jonka ensimmäinen osa Telakkakadun puolella valmistui 1898. Talvisodan jälkeen rakennuksessa sijaitsi Fazerin omistama keksitehdas (Hangon keksi). Tuotanto siirtyi Mestaritalosta Fazerilaan kokonaisuudessaan 1961 mennessä. Nykyisin talossa toimii lukuisia yrityksiä, joista valtaosa mainos- ja media-alan tekijöitä.

Tehtaankatu

Punaisesta rakennuksesta en löytänyt tietoja. Sikke Sumarin Sikke's - ravintola sijaitsee tämän rakennuksen kivijalassa.


Tilaisuus päättyi alkuillasta, jolloin oli jo pimeää. Olimme liikkeellä bussilla, joita arki-iltoinakin kulkee vain tunnin välein. Pitkä odottelu Kampin kauppakeskuksessa ei erityisemmin houkutellut,  joten ennen tilaisuuden alkua tsekkasin ratikkayhteydet ehtiäksemme sopivaan bussiin. Onneksi ykkösen ratikkapysäkki on aivan Hagelstamin läheisyydessä. Sillä sitten huristettiin Lasipalatsin pysäkille, josta on lyhyt pyrähdys Kampin linja-autoasemalle.

Perämiehenkatu

Ennen huutokauppatilaan astumistamme otin kuvia ympäristön rakennuksista. Tätä kuvaa tähtäillessäni huomasin herrasmiehen kävelevän Perämiehenkatua alas ja astuvan sisään huutokauppaan. Silloin tunnistimme miehen Wenzel Hagelstamiksi. Kuvia koneelle siirtäessäni huomasin, että henkilö tallentui myös muistikortilleni. Tosin häntä tuskin hämärästä kuvasta tunnistaa, eikä se ole tarpeenkaan.


Puutarhan vaipuessa talviunille on taas enemmän aikaa elämää rikastuttaville kokemuksille. Saapa nähdä, mihin uteliaisuuteni minut seuraavaksi vie.

Lokakuun viimeinen kokonainen viikko on meneillään. Viikonloppuna on myös talviaikaan siirtyminen eli viisareita siirretään tunti taaksepäin.