maanantai 4. syyskuuta 2017

Vaihteeksi villasukkia


Kovin ahkerasti en viime aikoina ole kutonut, mutta jokunen sukka silti hissukseen valmistuu. Innostuin netissä näkemästäni Juhannustanssit -mallista, jossa sukan varteen tulee kaksiosainen röyhelö. Tällä Merja Ojanperän mallilla teen nyt kolmansia sukkia, jotta ohje paremmin iskostuisi päähän. Malli on todella helppo ja se löytyy googlettamalla mm. täältä.


Juhannustanssit-sukkien ohje on ohuemmalle langalle, mutta koska varastoistani ei sopivaa ohutta lankaa löytynyt, muunsin ohjeen paksummalle langalle. Ylemmät Juhannustanssit on kudottu yksivärisestä 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta, jota ei enää valmisteta.

Alemmat sukat kudoin 7-veikan Polariksesta, sävy 803-Aamupäivä ja luonnonvalkoisesta 7-veikasta. Alkuperäisessä Juhannustanssit-ohjeessa varteen tulee kuvio, mutta jätin sen pois, sillä kirjavassa langassa kuviot eivät välttämättä näy kunnolla.


Välillä on hauska kutoa jotain yksinkertaista. Polvisukat valmistuivat tummansinisestä 7-veikasta ja 7-veikan Polaris-langasta (sävy 859 Aamunsarastus, joka on ilmeisesti poistunut valikoimasta).


Mallineuleena 3 o, 1 n. Aloituksessa 60 s, joista ylimääräiset kavensin nilkan resorissa ennen kantapäälapun aloittamista. Resoreissa ja kantapäälapussa kudon oikeat silmukat takareunoistaan, jolloin jälki on siistiä ja napakkaa.


Perussukat on kudottu 7-veikan Polkasta, jota ei enää valmisteta. Olen tykännyt tästä harmaan ja vaaleanpunaisen yhdistelmästä ja rohmusin keriä kevättalvella erään marketin poistomyynnistä. Sen verran vähän tätä lankaa on enää tallella, että johonkin voin sitä lisänä ehkä käyttää.


Vinoruutu-mallineule (jota näkee kutsuttavan myös vinosalmiakiksi) näyttää hauskalta. Jatkossa en kuitenkaan käyttäisi sitä koko sukkaan, vaan se riittäisi varressa. Koko sukka näyttää menevän kieroon ja kuvauksia varten sain asetella sukkaa, jotta se hetken näyttäisi kelvolliselta. Jalassa kierous ei sinänsä tunnu. Enemmän taitaa olla kyse mallineuleen tuottamasta harhasta.


Mallineule on helppo ja se on kuudella jaollinen:

2 o, langankierto, 2 o, 2 o yhteen
jatka niin pitkään kuin haluat.

Aluksi malli näyttää siltä, kuin siitä ei mitenkään kuvan mukaista neuletta syntyisi. Kannattaa jatkaa hetken aikaa, jolloin kuvion syntymisen näkee konkreettisesti.

Kuvan sukat on neulottu turkoosista 7-veikasta ja turkoosisävyisestä 7-veikan Raidasta (jota ei enää löydy valikoimista).