lauantai 12. elokuuta 2023

Hurmaava lady

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'
 

Ooh, mikä onni minua on kohdannut. Keväällä istutettu Austin-ruusu Lady of Shalott kukkii. Yhden nupun se teki jo aiemmin kesällä, mutta nuppu kuivui pikkuisena pois. Nyt ruusussa on kolme nuppua, joista kaksi on avautunut. Hurmaava lady, kerrassaan!

Mietin, mistä David Austin on nimen tälle ruusulle ammentanut? Onko hän ajatellut ruusua nimetessään Alfred Tennysonin kuuluisimpiin runoihin kuuluvaa lyyrista balladia Lady of Shalott? Lähde: Wikipedia. Ruusulehden mukaan Austin löysi ruusunimiä perhepiiristä, kirjallisuudesta, tunnetuista puutarhureista, kirjailijoista tai historian tapahtumista.

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'

Minulla ei ole kummoistakaan kokemusta Austin-ruusuista. Aiemmin olen istuttanut Crown Princess Margarethan, joka ei menestynyt. Todennäköisesti syy löytyy peilistä eli valitsin ja valmistin ruusulle huonon paikan. Ladyn kanssa yritin olla perusteellisempi. Kaivoin syvän kuopan ja käytin hyvää multaa. Kuivina viikkoina kastelin ruusua, jotta sen juurtuminen sujuisi.

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'


Kukkien avautuminen ja niiden kauneus aiheutti tutun ilmiön. Pitäisikö hankkia toinenkin Austin-ruusu? Pitäisi, ehdottomasti. Vieressä olisi jopa sopiva tila toiselle kaunottarelle.

Kyllä tämä kasvihulluus laittaa ihmisen jatkuvasti vaikeiden kysymysten äärelle. Monen monta kertaa tämänkin kesän aikana olen ajatellut, että josko jo riittäisi siirtelyt ja istutukset. Sitten yhden ruusun kukinta saa myllyn pyörimään entistä villimmin. Ei se rauhoitu, ennen kuin uusi ruusu on hankittu. Tai syksy saapunut. Jos sittenkään...

Mukavaa viikonloppua kaikille!