maanantai 29. kesäkuuta 2020

Poks ja pionit aukeaa

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Juuri kun unikoiden auki poksahtaminen oli viimeisillään, aloittivat pionit oman poksahtelunsa. Se on ollut arvattavaakin, kun aurinko on helottanut monta päivää täydeltä taivaalta +30 asteen voimalla.
 
Paeonia anomala - Kuolanpioni

Vaikka pionipostauksen aloittaa lempipionini Coral Charm, kukinnan aloitti kuolanpioni. Se ehti saada niskaansa muutaman sadekuuron ennen helteiden alkamista, mikä nopeutti kukkien kuihtumista.

Paeonia lactiflora 'Red Charm'

Seuraavana vuorossa olikin sitten punainen röyhelöpioni, jonka ostin Lahden puutarhamessuilta Alexander Fleminginä. Viime vuonna lukijat veikkasivat kyseessä olevan Red Charm. Myös Rubra Plenaa veikattiin. Kulkekoon nyt Red Charmin nimellä, kun asustaa Coral Charmin vieressä. Kuva hiukan vääristää kukan väriä. Luonnossa on enemmän tummanpunainen kuin tuollainen syklaamiin kallistuva.

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Coral Charmit avautuivat pian Red Charmin perässä. Helle teki niiden värille tepposet. Koskaan aiemmin Coral Charmit eivät ole näin vaaleiksi menneet. Kuvassa kolme eri aikaan avautunutta kukkaa. Tummin on nuorin näistä. Vanhimmassa terälehtien kärjet muuttuivat viininpunaisiksi. Kauniita Coralit ovat tällaisinakin. Vaan kovin lyhyeksi niiden kukinta näyttää nyt jäävän. Kastepisarat kukissa tulivat ennen kuvaamista paikalla pyörineestä sadettimesta.

Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima'

Festiva Maximat ovat lähes kaikki jo täysin avoinna. Yritin katsoa, josko useampia olisi vielä nupulla, jotta voisin ottaa niitä maljakkoon. Kuvan avoimen kukan alla oleva  nuppu on samassa varressa, joten sitä en leikannut.
 
Paeonia lactiflora 'Immaculee'

Alapihan Kurgaanissa asuvat valkoiset pionit seuraavat kukinnassa yläpihan pioneja. Immaculee on pian parhaimmillaan, kun useat kukat ovat samanaikaisesti avoinna. Immaculeet ovat tänä kesänä hurjan korkeita. Kuten kyllä kaikki muutkin pionit. Kukkavarsi nousee korkealle. Kurgaanissa pionit kasvavat riippahernepuun alla ja ensimmäisen kerran osa pioneista jää hernepuun oksien alle. Siitäkin huolimatta, että leikkasin muutamia hernepuun oksia helpottaakseni pioinien elämää.

Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen'

Jan van Leeuwen on vielä hitusen kiinni. Täysin avoimena sen keltainen keskus näkyy hyvin.

Paeonia lactiflora 'Karl Rosenfield'

Karl Rosenfieldit ovat tehneet tänä vuonna muita vähemmän nuppuja. Lisäksi Karlit kasvavat Sarah Bernhardtien keskellä, enkä pääse niitä kovin läheltä kuvaamaan. Tässäkin tapauksessa kirkas auringonpaiste vääristää kukan väriä kuvassa. Todellisuudessa Karl on punaisempi, ei lainkaan pinkki.

Paeonia lactoflora 'Sarah Bernhardt'

Sarah Bernhardt ei jää muita huonommaksi, vaan kukkii täysillä kavereidensa kanssa. Siinä on vielä sen verran useita nuppuja, että taidan saada muutaman myös maljakkoon. Rohkenen ottaa, kun luvassa on vesisateitakin. Perinteisesti sade hakkaa pioneja rankasti tuennasta huolimatta.

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Uusia pioneja en ole vähään aikaan hankkinut, eikä ole nyt suunnitelmissakaan. Nettikaupan bonuksena sain keväällä Bowl of Beautyn, joka kasvaa toistaiseksi purkissa. Pionipolun varrelta kaivoin pois ruusupionin, Louis van Houtten ja Bowl of Beautyn, jotka olin laittanut liian ahtaaseen paikkaan. Bartzella ei noussut tänä keväänä ollenkaan. 

Ylös kaivetut pionit ovat nyt purkeissa. Ajatuksena on ryhtyä valmistamaan niille uusi istutuspaikka alapihalle, kunhan tulee viileämpää. Näyttävät voivan paremmin tällä hetkellä purkeissa, joten kerätkööt voimia.

Hämähäkki Festiva Maximassa

Kesäkuu lähestyy loppuaan. Huomenna on viimeinen päivä. Säiden puolesta on ollut todella lämmintä ja hyvin kuivaa. Kesällä saa kyllä lämmintä ollakin, mutta puutarhan ja luonnon vuoksi toivon välillä vesisateita. Minä jaksan vesiletkua kiskoa ja siirtää, mutta taivaallinen kastelu on aina tehokkaampaa ja kaikille kasveille tasa-arvoista.