lauantai 4. lokakuuta 2014

Kuukauden puutarhakuva


Blogeissa liikkuu parhaillaan Kuukauden puutarhakuva -haaste, jonka minäkin sain 
Riinalta Versoja Vaaheramäeltä -blogista. 
Haaste kuuluu seuraavasti:

Månadens Trädgårdsbild - haaste. Kuukauden Puutarhakuva!

Hei, te jotka luette ahkerasti ruotsalaisia puutarhablogeja olette ehkä panneet silmälle kivan haasteen joka jatkuu kuukaudesta toiseen - Månadens Trädgårdsbild! Kuukauden Puutarhakuva toistuu blogista toiseen ja kuvassa on kasvu-aikana yleensä jokin sen kuukauden ihanimmin kukkiva pensas, perenna, talvisaikaan jotain yleisnäkymää tai muuta. Jokainen joka ottaa haasteen vastaan ja lähettää kuvan saa haastaa omat blogiystävänsä mukaan. Yleensä kuukauden kuva on kuukauden viimeisellä viikolla (koittakaa muistaa jatkossa) mutta eipähän tuo ole turhan tarkkaa. Jos kuvaa perennaa tai muuta kasvia olisi kiva jos kuvaan liittyisi jotain tietoa kasvista tai muuta tärkeää tarinaa.

Ottakaapas haaste vastaan!!!


Punahattu on uusi tulokas puutarhassani. Kasvatin sitä siemenestä viime vuoden keväällä ja siirsin taimet loppukesästä kukkapenkkiin. Tänä kesänä sain sitten ensimmäisen kerran ihailla sen kukkia. Olen siihen kovasti ihastunut. Punahattuni aloitti kukintansa elokuussa ja jatkaa sitä yhä. Vaikka se on korkea kasvi, pysyy se erinomaisesti pystyssä tuetta tuulista ja rankkasateista huolimatta. Aion hankkia myös valkokukkaista lajikkeita ja kylvää lisää punaistakin, sillä tietojen mukaan se on aika hidas leviämään. Punahatusta löytyy mm. netistä runsaasti tietoa. 
Oheinen fakta löytyi Wikipediasta.

Kaunopunahattu eli punahattu (Echinacea purpurea) on kestävä, monivuotinen yrttikasvi, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan kaakkois- ja keskiosien preerioilta ja aukeilta ylängöiltä. Lajista käytetään myös nimeä auringonhattu, jota on käytetty myös joistakin muista punahattujen (Echinacea) suvun lajeista. Joitakin valkokukkaisia lajikkeita ('Alba', 'White Swan') kutsutaan valkohatuiksi.
 
Kaunopunahattu kasvaa 30–100 cm korkeaksi ja kukkii luontaisilla kasvupaikoillaan touko–kesäkuussa mutta Suomessa vasta elo–syyskuussa. Kasvin varsi on karhea ja ohuen nukan peitossa, ja sillä on sitkeä juurakko ja soikeat, vuorottaiset lehdet. Mykerön laitakukat ovat purppuranpunaiset, joillakin lajikkeilla myös valkoiset tai vaaleanpunaiset, ja kehräkukat muodostavat ruskeanpunaisen kartion, johon siemenet kypsyvä
 
Kasvia viljellään Euroopassa rohto- ja koristekasvina ja se menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Se viihtyy aurinkoisella paikalla mutta ei ole tarkka maalajista, kunhan kasvualusta läpäisee hyvin vettä.

Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät auringonhattua monenlaisten vaivojen hoidossa. Nykyään se yksi suosituimmista rohtokasveista, jota käytetään vilustumisoireiden ja ylempien hengitysteiden tulehdusten hoidossa. Rohdoksen valmistuksessa voidaan käyttää joko kukkivia versoja tai talvehtivan kasvin juuria. Joissakin tutkimuksissa auringonhatun sisältämien polysakkaridien on todettu lisäävän vastustuskykyä. Tutkimuksissa sen on osoitettu stimuloivan immuunipuolustusta ja helpottavan flunssan oireita sekä lyhentävän oireiden kestoa. Suomessa auringonhattu luokitellaan lääkekasviksi, josta saa valmistaa kaupallisia tuotteita vain lääketehtaassa. 
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Punahatut