perjantai 7. heinäkuuta 2023

Ampiaisdraamaa

Rosa Therese Bugnet


Kuljen parhaillaan silmä tai oikeastaan puoli naamaa turvoksissa. Ei ole kyse perheväkivallasta eli Ukkokulta ei ole livauttanut minua suutuspäissään nyrkillään. Hän kun ei ole koskaan nyrkein uhonnut kenellekään. En myöskään ole toikkaroinut pihapuita päin, enkä pudonnut portaita. Minulla oli yhteenotto ampiaisten kanssa ja kuten arvata saattaa, toiseksi jäin.

Kipaisin keskiviikkona hakemaan kasvarista kurkkuja. Ovesta sisään kurkistaessani huomasin myös ensimmäisten tomaattien kypsyneen. Niinpä ojensin käteni tomaatinvarsien lomaan herkullisia Sungoldeja poimiakseni. Samalla tökkäsin johonkin ylimääräiseen pehmeään, jolloin draaman ainekset olivat koossa. 

Tagetes patula 'Favourite Red' ja 'Jolly Jester'
 
Ampiaiset olivat rakentaneet pesän kasvarin pitkänsivun seinäsaumaan. Siellä se harmaa mötkikkä killui sopivasti tomaattien taakse piiloutuen. Tökkäykseni sai aikaan pörriäisten vihaisen joukkopaon pesästään. Pienestä kasvarista on vain muutama harppaus ulos, jonka suoritinkin harvinaisen vikkelästi. Ampparit perässä ovesta ja kattoikkunasta. Hyvin pääsin pois amppariparvesta. Paitsi yksi niistä lensi kasvojeni ja silmälasieni väliin, enkä saanut sitä riittävän nopeasti pois. Auts, että sen pisto sattui.

Tuoksuherneet

Silmänympärys kihelmöi kipeästi, kutisee ja on kauttaaltaan punainen pallura. Kävin torstai-aamuna kysymässä apteekista jotain helpotusta. Farmaseutti sanoi, ettei silmänseudulle saa laittaa lainkaan hydrokortisonivoiteita (eikä hyönteisten pistoon tarkoitettuja muitakaan voiteita). Ensiavuksi hän suositteli vahvinta käsikauppa-antihistamiinivalmistetta. Ja pikaista käyntiä lääkärissä tuhdimman antihistamiinihoidon aloittamiseksi, jotta välttyisin tulehdukselta ja mahdollisilta muilta seurauksilta.

Helpotusta silmäongelmaan odotellessa ja ajatuksia pois silmästä pitääkseni luin postauksianne. Monen monta mielenkiintoista juttua, mutta yksityiskohtaisempi syventyminen ja kommentointi yhden silmän avulla sujui huonosti kymmensorminaputtelusta huolimatta.

Symphytum officinale - Rohtoraunioyrtti

Ampparipesä on jo otettu pois kasvarista pitkävartisella haavilla. Pesä vaurioitui irroitettaessa ja olihan sen kyljessä kourani muksaisema reikä. Kasvarin ovi ja ikkuna on ollut auki, jotta mattimyöhäisetkin lentäisivät muualle. Nyt siellä vaikuttaa rauhalliselta. Pörriäiset ovat jatkossakin tervetulleita puutarhaani, kunhan eivät ihan iholle tule. Ehkä ne haluavat sanoa samoin minulle.

Dahlia Sneezy


Hyvää ja erityisesti tervettä viikonloppua kaikille!
Sekä sunnuntaille kivaa Avoimien puutarhojen päivää, niin esittelijöille kuin vierailijoillekin!