sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kevätprojektien suunnittelua, osa 1 eli vesiallas


Puutarhastajien kevätherätyshaaste sai minut vihdoin käyntiin. Tarkoitus on oman pään ideavilinää järjestelläkseni kirjata ylös joitakin sellaisia projekteja, jotka ovat joko pitkään jo hautuneet tai muuten saattaisivat olla alkavan kevään ja kesän ohjelmistossa.

Ensimmäisiin kohteisiin kuuluu tuon yläkuvassa näkyvän - näkyyhän se, kun tarkkaan katsoo - altaan kaivaminen ylös. Se on jo kertaalleen siirretty hieman eri paikkaan, mutta ei ole hyvä paikka tuokaan. 

Kuvattu 26.4.2015

Tässä allas on alastomimmillaan eli huhtikuun loppupuolella  Todennäköisesti altaassa killuu vielä menneen talven sateet ja sulamisvedet. Allas on kaivettu tuohon terassin läheisyyteen, koska siihen sähköjohdon vetäminen pumppua varten on yksinkertaisinta. Koska meillä ei rakennusvaiheessa huomioitu pihan sähkötarpeita, tällaiset kesäviritykset kulkevat maan pinnassa ja ne täytyy kerätä talveksi pois. Meillä johto kulkee kulkutien halki puolen metrin verran, eikä se ole tähän mennessä muita kuin minua häirinnyt. 


Sähköjohto kulkee altaaseen vasemmalla olevien kivien lomassa. Pitkään suunnittelin naamioivani kivillä noita altaan reunoja paremmin, mutta kesän edetessä kasvit hoitavat sen ja naamioiminen on vuosi toisensa perään jäänyt. Vasen reuna on lähellä hiekkapintaista kulkuväylää ja istutukset siksikin matalia, koska allas on pakko päästä putsaamaan pari kertaa kesässä. Aiemmin vieressä kasvoi iso kotikoivu, jonka valtaisan roskaamistehokkuuden vuoksi altaan vesi piti siivota parhaimmillaan kolmen viikon välein.

Kuvattu 1.5.2015

Viime kesän lopulla allaspumppu hajosi. Se vain hiljeni ja pysähtyi, eikä puhdistamisista huolimatta lähtenyt enää käyntiin. Uutta pumppua etsiessäni huomasin, kuinka kesäsesonki on meillä tavattoman lyhyt. Toukokuussa pihatarvikkeita kaupattiin jokaisessa marketissakin, mutta elokuussa yksinkertaisen allaspumpun löytäminen olikin jo työn takana. Useimmat oli myyty, eikä uusia tilata ennen seuraavaa kesäsesonkia.

Löysin yhden pumpun, joka osoittautui liian tehokkaaksi. Sitä ei yksinkertaisesti saa säädettyä niin matalalle ja hitaaksi, ettei kaikki vesi roiskuisi pois altaasta. Altaan uudelleen täyttämiseen ei paljon aikaa mene, mutta pumppua oli pakko vahtia. Tyhjässä altaassa pörrätessään se olisi hajonnut.

23.5.2014

Pumppuseikkailun jälkeen päätin, että allas saa lähteä. Se on helppo kaivaa tuosta ylös. Raahaan sen kellariin odottamaan jotain uutta ideaa. Joskus olen ajatellut, että kaivaisin alapihalle uuden altaan ja ideoisin sen ympärille oman kasvustonsa. Pysyvän sähköjohdon vetäminen alapihalle on kuitenkin isohko projekti, johon en taida omin voimin pystyä.


Kun allas lähtee, jää sen paikalle syvä tyhjä monttu. Sen täyttäminen ei tule olemaan minkäänlainen ongelma. Mielessäni olen jo tuumaillut täyttäväni montun hyvällä mullalla ja istuttavani siihen uusia pioneja. Sen verran täytyy olla tarkkana, että eristän uuden pioniosuuden muusta kasvillisuudesta huolellisesti. Altaan läheisyydessä kasvaa aikamoinen tarha-alpi keskittymä, jonka ylöskaivaminen häämöttää jossain tulevaisuudessa, mutta joka on niin iso urakka, ettei se ole ensi kesän suunnitelmissa. Oletteko kenties tutustuneet tarha-alpin juurakkoon? Aika työläs kasvi siirrettäväksi. 

Kuvan löysin netistä, kuvaajana Pasi Takkunen/Yle

Vesiaihe puutarhassa on kyllä niin rauhoittava, että mielelläni sellaisen jatkossakin ottaisin. Vaikkapa tuollaisen, kuin tuossa netistä löytämässäni kuvassa. Meidän puutarhan koko huomioiden kuvan vesiaihe jää unelmaksi.


Kuva netistä

Joku tällainen ratkaisu voisi olla ihan hyvä. Tämä lienee sellainen, jossa eri tasoille laitettu vesi pyörii rakenteessa olevan pumpun avulla eli uskoakseni tämä ei tarvitse erillistä vesijohtoa, vaan pelkkä sähköjohto riittää. Ainakin sellaisia olen kaupoissa nähnyt. 

Kuva netistä

Sain joululahjaksi lahjakortin, joka on vielä käyttämättä. Pari kertaa jossain kaupoilla liikkuessani olen ajatellut, että menisinkö ostamaan lahjakortilla jonkin korun itselleni. Pidän kyllä kovastikin koruista, mutta niissäkin minulla on tietyt lempikorut, joita käytän vuodesta toiseen. Useimmat korut viettävät aikansa laatikossa. Miksi niitä sitten ostaisi lisää, kun samalla rahalla voisin hankkia jotain kivaa ja tarpeellistakin puutarhaan. Vaikkapa suihkulähteen. Niin minä aion tehdä ja olen tosi tyytyväinen, että allasongelma ja lahjakortti kohtasivat toisensa ja johtivat ratkaisuun.

23,5,2014

Tylsä Mörökölli postasi omassa blogissaan la 30.1. niinikään vesiaiheesta, joka tosin on aivan eri luokkaa kuin tämä minun pieni monttuni. Juttu kannattaa käydä lukemassa, varsinkin jos on aikeissa omaan puutarhaansa rakentaa vesialtaan.

Nyt alkaa kuulkaas olla niin mahtavat kutkutukset vatsanpohjassa, että tähän auttaa ainoastaan mustarastaan luritukset kuusen latvassa ja multaiset työhanskat takaoven rappusilla. Sitä kohden siis ystävät!Vilma, virve.kieksi, Piipe Elch ja Marru
olette lämpimästi tervetulleita blogini pariin. 


Huomenna tämä nainen menee ostamaan itselleen nastakengät. Kengän kärkeen laitettavat piikkiviritykset eivät pitäneet riittävästi tämän päivän lenkillä, joten nyt saa loppua moinen kieli keskellä suuta ulkoilu.

 
Valoisaa tammikuun viimeistä päivää kaikille!