sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Suloisesti sekaisin

Tarhaviinikärhö - Clematis vit. Madame Julia Correvon

Alppikärhöt ovat kukkineet ja lopettaneet aikaa sitten. Muut kärhöt aloittivat jokin aika sitten ja kukinta senkun paranee. Vähitellen mukaan tulevat myös keväällä ostetut, kesän ruukuissa viettävät kärhöt. Sisäänkäynnin isoissa ruukuissa vasemman puoleisessa asuva hennon vaaleanpunainen Hagley Hybrid on tuottanut nuppua ja kukkaa kesäkuusta lähtien. Nyt mukaan yhtyi oikean puoleisen ruukun Julia Correvon. Sen punaisesta kukasta pidän kovasti ja toivon saavani tämän kärhön jatkamaan elämäänsä puutarhan mullassa tulevinakin vuosina.

Loistokärhö - Clematis Warszawska Nike

Olopihalla, pergolan kulmalle sijoittamassani ruukussa kasvaa Warszawska Nike, jonka kukan väri on loistavan samettisen lila. Kukkia on paljon ja niin on vielä avautumattomia nuppujakin. Toinen olopihan ruukussa asuvista kärhöistä on Purpurea plena Elegans, jossa on nuppuja siinäkin odottamassa avautumisen hetkeä. Samanlainen P.p.Elegans on jo entuudestaan Pionipolun päässä. Sen ostin jonain muuna vuosi sitten ja siirsin syksyllä ruukusta maahan. Hyvin voi samassa pihassa olla kaksikin P.p. Elegansia. Ei haittaa yhtään.
 
Saattaa olla loistokärhö - Clematis Dr. Ruppel
  
Niinikään syksyllä ruukusta Syreenipenkkiin siirretyistä kahdesta kärhöstä toinen on avautumassa. Lehtien perusteella veikkaisin Dr. Ruppelia, sillä toinen on tarha-alppikärhö Willy. Se ei ehkä ehdi kukkiakaan, sillä nuppuja ei ole näkyvissä ja muutenkin kärhö on vielä puolta pienempi, kuin kaverinsa.

Viinikärhö - Clematis vit. Purpurea plena Elegans
  
Pionipolun päähän siirsin syksyllä ruukusta kaksi kärhöä, jotka olin ostanut Presidenttinä ja Jackmannina. Toinen ei kukkinut viime kesänä ruukussa ollessaan laisinkaan, joten arvoitus on säilynyt tähän saakka. Toinen kukki vuosi sitten ja kukkii nytkin. Se on osoittautunut viinikärhö Purpurea plena Elegansiksi. 

Viinikärhö - Clematis vit. Purpurea plena Elegans

Sinänsä tietysti olisi mukava saada kaupasta sitä, mitä sieltä kuvittelee ostavansa. Nämä viime ja tämän kesän kärhöostokseni ovat olleet hyvin edullisia, enkä ole laisinkaan pahoillani siitä, että nimet eivät ole pitäneet paikkansa. Tietysti lähekkäin istutetut kärhöt voisivat värisävyiltään sopia paremmin toinen toistensa kanssa, mutta luonto sekoittaa muutenkin värejä oman tahtonsa mukaan, joten tuskin minun silmäni näistä sävysotkuista sumenee.

Joko Clematis Jackmanii tai The President

Pionipolun päässä Purpurea plena Elegansin kanssa asustaakin nyt sitten sininen loistokärhö, joka on joko Jackmanii tai The President. Asiantuntijat varmasti osaavat sanoa, kumpi on kyseessä. Tämän kesän saavat sininen ja punainen mennä suloisesti sekaisin. Ensi kesänä yritän ohjata kumpaisenkin omaan tukeensa.

Loistokärhö - Clematis Ville de Lyon

Vanhoista kärhöistä Pikkupuutarhan köynnöskaaressa asustava Ville de Lyon ei viime kesänä kukkinut laisinkaan. Pelkäsin sen pahoittaneen mielensä, mutta sieltä se taas tänä kesänä on noussut. Kovin pitkiä vesoja tämä kärhö ei ole kasvattanut. Viime kesää lukuunottamatta se on usein kiemurrellut viereisten pensaiden latvuksissa. Pienestä koostaan huolimatta Ville de Lyon on kehittänyt muutamia nuppuja. Kukat ovat tavallista pienempiä ja näköjään joku ötökkä on napostellut nekin reiällisiksi. Kotilot voivat hyvinkin olla syyllisiä, sillä kyllä ne kiipeävät kärhöihinkin.

Viinikärhö - Clematis vit. Polish Spirit

Innokkain kukkija kärhöistä on nyt Polish Spirit. Se asuu Syreenipenkissä, jossa sillä on iltapäivisin enemmän varjoa, kuin muilla. Polish Spiritin nuput ovat hentoisia ja luovat kuvitelman, että kukistakin tulee pieniä ja sieviä. Ihan kunnon kokoisia kukat avautuessaan ovat ja niitä on paljon. Ilta-auringossa, valon siivilöiytyessä syreenien lomitse, Polish Spiritin väri on kuin hurmaavasti läikehtivää sintsiä.

Loistokärhö - Clematis Rouge Cardinal

Alapihan Päivänliljapenkissä asuva Rouge Cardinal kuuluu pihani lempikärhöihin. Jos nyt niitä voi johonkin järjestykseen ylipäätään laittaa. Sen upean punainen väri on niin kaunis ja juuri illansuussa sävy on upeimmillaan. Rouge Cardinalin olen istuttanut 2013 ja parin viime vuoden aikana se on alkanut näyttää parhaimmat puolensa.

Loistokärhö - Clematis Rouge Cardinal

Kokemukseni mukaan kärhöiltä menee vuosi pari kotiutumiseen. Ei siis kannata pettyä, jos omaan puutarhaan istutettu kärhö ei heti kasvata rehevää olemusta ja kuki runsaana. Omat kärhöni on kaikki istutettu siten, että niiden tyvellä kasvaa matalia tai keskikorkeita perennoja. Ne suojaavat kärhöä, joka toisaalta pääsee oikeuksiinsa kasvaessaan ja kukkiessaan penkissä muita paljon korkeammalla.

Ostettu Princess Dianana vaan eipä taida olla

Kiemurapenkin päässä kasvavan tuijan viereen istutin 2015 Princess Dianan. Tai kuvittelin istuttaneeni. Aloittaessaan ensimmäisen kukintansa aloin epäillä kyseessä olevan jonkun muun kärhön, sillä tarhalyhtykärhö Princess Dianan pitäisi olla aivan eri värinen. Kirkkaan pinkki ja sitähän minun kärhöni ei ole. Ihan sinililalta tuo näyttää. Toki kirkas pinkki tulisi paremmin esille tuijan havunvihreitä oksia vasten, mutta enpä ala omaani poiskaan kaivamaan. Reippaana tämä kärhö keväällä nousee ja kukkii ahkerasti pitkälle syksyyn. Eipä ole tuijakaan pahastunut, vaikka kärhön versot kiemurtelevat kohti tuijan latvuksia.

Jos tunnistat tämän kärhön, olisin iloinen saadessani sille nimen. Ei se ole murjottamaan ryhtynyt, vaikka sitä Princess Dianaksi kutsun, mutta jonain päivänä se ehkä kuitenkin loukkaantuu ja lakkaa kasvamasta.

Lumikärhö - Clematis Paul Farges (Summersnow)

Ihanaisen Aljonushkan - josta tässä postauksessa ei ole kuvia - lisäksi olen tosi iloinen 2016 hankkimastani lumikärhöstä. Se oli totaalinen extempore-ostos, jota en kadu hetkeäkään. Tässä kärhössä on uskomatonta voimaa, suorastaan häpeämätöntä rehvakkuutta. Se kuroo innolla kohti taivaita ja kukkii lukemattomin tähtimäisin kukin aina pakkasiin saakka. Ehkä minussa on jokin omituisuus, sillä rakastan monien kasvien nuppuja ja lumikärhössä on aivan erityisen ihanat palleromaiset nuput.

Lumikärhö - Clematis Paul Farges (Summersnow)

Moni vierastaa niin kärhöjä, pioneja kuin muitakin kasveja peläten niiden olevan herkkiä ja liian vaikeasti hoidettavia. Kieltämättä itsellänikin oli pitkään korkea kynnys hankkia kärhöjä, sillä ensimmäiset sain helposti ja nopeasti hengiltä. Sittemmin olen kärhöjä (kuten muitakin kasveja) hankkiessani syventynyt paremmin niiden vaatimiin olosuhteisiin ja hoitoon. Tappioita tulee varmasti jatkossakin, mutta nykyisin ei sentään tarvitse koko syytä aina ottaa omalle kontolle. 

Loistokärhö - Clematis Multi Blue

Pian pitää alkaa syvemmin pohtia, mihin istutan kesän ruukuissa asustavat kärhöt. Kyllä niille paikka löytyy, siitä ei ole epäilystäkään. Olkoon nimet vähän sekaisin ja värit toisiinsa soveltumattomia, olen niistä jo koko rahan edestä ehtinyt iloita edullisina kesäkukkina. Jos maahan päästyään juurtuvat hyvin ja jatkavat elämäänsä tulevina vuosina, olen monin tavoin voiton puolella.