torstai 8. elokuuta 2013

Ajoitus nappiin


Muutaman päivän ajan aina ehtiessäni olen kuopsuttanut alapihan kukkapenkkien reunustoja ja kantannut omenapuiden ja marjapensaiden alustoja. Nurmikonleikkuu on huomattavasti helpompaa ja jälki siistimpää, kun ei koko ajan tarvitse varoa kasveja. Vielä pitäisi kärrätä uutta haketta ja laittaa sen alle märkää sanomalehteä. Näin kun olen toiminut jo useamman vuoden ajan, ovat rikkaruohohommat jääneet aika vähiin. Joka kerran uutta haketta kärrätessäni olen miettinyt, mihin kummaan se niin nopeasti katoaa. Sinne se maatuu, nopeasti ja tehokkaasti. Tietenkin hakkeeseen aina myös kaikenlaista rikkaruohoa eksyy, mutta niiden nyhtäminen on varsin kivutonta. Eivät yleesä pääse kovin syvään juurtumaan. Omenapuiden alle on eksynyt sellaisiakin kasveja, joiden olen antanut olla. Pikkutalvio on syystä tai toisesta ihastunut syysomenaan ja tietenkin sormustinkukka sekä akileija ovat puutarhakierroksellaan tehneet tuttavuutta myös hedelmäpuiden kanssa.


Eilen sain vihdoin päätökseen tuon rikkaruohokierroksen ja sen päätteeksi kävin vielä leikkaamassa nurmikon. Taivas oli jo vetäytynyt tummiin pilviin ja ilma oli hyvin raskasta. Aika pian sen jälkeen, kun olin vienyt ruohonleikkurin pois, alkoikin pilvistä putoilla raskaita pisaroita ja hetkessä siitä kehittyi varsinainen rankkasade. Ei haitannut yhtään, päinvastoin. Työt oli tehty ja maa totisesti on kaivannut vettä. Tosin tuo iltapäivän rankkasade ei pitkään kestänyt, mutta illalla ja yöllä sade kyllä jatkui. Radiosta kuulin tänään, että esimerkiksi Helsingissä oli yöllä ukkostanutkin. Joko nukuin kuin tukki tai sitten täällä ei ukkostanut, sillä minkäänlaista kolinaa en yöllä kuullut.


Kellarin portailla jökötti eilen kookas sammakko. Se ei tainnut ymmärtää, että kääntymällä toiseen suuntaan se voisi loikkia portaita pitkin mukavampaan paikkaan. Ukkokulta sen sitten siirsi läheiseen pusikkoon. Vaikka puutarhassa säikynkin yhtäkkiä jostain lehden alta loikkaavaa sammakkoa, en niitä pelkää. Sen sijaan tiistaina poissa ollessani oli kellarin portaikossa ollut tuon mahdollisesti samaisen sammakon lisäksi myös rantakäärme kerälle kiertyneenä. Olisiko ollut sama Reino Rantakäärme (oheisesta linkistä pääset tuohon juhannuksen tarinaan) kuin juhannuksena ja olisiko jälleen ollut sammakkojahdissa?

Ukkokulta oli hakenut hanskat käsiinsä ja kiikuttanut sähisevän käärmeen metsikön toiselle puolelle. Kyllä se tietenkin sieltä meille takaisin osaa ja jaksaa tulla, mutta toivon sen kuitenkin suuntaavan jonnekin muualle. Mahdollisimman pitkälle jopa. Rantakäärme on vaaraton, mutta kyllä minua hiukan kylmäsi nyhtää kuolleita lehtiä vuorenkilpien seasta. Ajatus siitä, että seuraavassa kourallisessa olisikin mukana tuhti rantakäärme, ei tuntunut erityisen mukavalta.

Juusokin oli huomannut rantakäärmeen ennen kuin Ukkokulta sai sen kiikutettua pois ja kissassa olikin ollut pitelemistä, ettei se menisi tekemään lähempää tuttavuutta. Kun Juuso oikein kovasti jonnekin haluaa, se kiskoo niska tanassa valjaitaan ja muistuttaa sellaisessa asennossa lähinnä oikein vahvaa dobermannia. Harmin paikka, ettei Ukkokulta ehtinyt ottaa käärmeestä kuvaa. Tärkeintä oli ollut saada käärme pois portaikosta, jotta se ei luikertelisi avoimesta ovesta kellariin. Siellä sen metsästäminen vasta olisikin ollut hankalaa.

 

Auringonkukka on vihdoin avautunut. Se on kovasti suosittu kaikenlaisten pörriäisten keskuudessa. Juuson juoksunaru kulkee aivan kukan vieressä ja välillä Juuson saadessa pikaisia spurttejaan, katselen kauhulla, milloin naru leikkaa kukinnon varrestaan. Viime päivinä, kuten tänäänkin, on kuitenkin niin läkähdyttävän raskas ilma, että Juusokin on tyytynyt lähinnä makaamaan jossain varjoisessa paikassa. Radiossa ennustellaan rankkasateita ja ukkosta. Kunnon rajuilma helpottaisi tätä hikisyyttä. Monilla sairailla ja vanhuksilla on varmasti tukalaa. Jos ja kun se rajuilma tulee, puhdistakoon ilmaa, mutta älköön lopettako kesää siihen.


Eilen Ritausman lähistöllä kykkiessäni huomasin, että ruusuhan myös tuoksuu hyvälle. Oikein mukavaa, totisesti.

Syksyn merkit näkyvät myös sipulikuvastojen ilmetymisenä. Postissa on jo saapunut Exotic Gardenin mainos ja eilen tuli Multasormen syysmainos. Vielä en ryntää sipuleita ostamaan. Odottelen niitä muitakin. HIssukseen mielessä kyllä jo pyörii mahdolliset uudet istutuspaikat. Nyt on kuitenkin niin hikinen ja raskas ilma, ettei ole mitään mieltä lähteä tekemään pihalle yhtään mitään. Tänään on siis vapaapäivä, niin puutarha- kuin omaishoitotehtävissäkin.