torstai 9. elokuuta 2018

Riittävästi aurinkoa ja hellettä

Leppäkerttu tiikerinlilja Sweet Surrenderissa

Tapaan merkitä monia tärkeitä asioita pihakalenteriini. Etenkin pojan kanssa tulee usein puhuttua erilaisista sääilmiöistä ja muutenkin sää kiinnostaa. Siksi kirjaan myös säätietoja kalenteriini. Eipähän tarvitse jälkikäteen kinastella, kun aina voi tarkastaa asiat muistiinpanoista. Myös puutarhan kannalta on mielenkiintoista seurata, millaisia ilmoja kunakin kesänä on pidellyt.

Kun ulkona ei helteiden vuoksi juuri mitään ole jaksanut tehdä, eikä edes pihalla istua, tein yhteenvedon touko-, kesä- ja heinäkuun säästä. En ole tilastonikkari, enkä jaksa siirtää tietoja graafiseen muotoon. Kunhan sanallisesti kerron omat huomioni.

Päivänlilja - Hemerocallis
  
Toukokuun kolme ensimmäistä päivää olivat vähän koleita ja kaksi ensimmäistä päivää sateisia. 3.5. aamupäivän paistoi aurinko, iltapäivällä satoi. Noina päivinä sade ei ollut jatkuvaa, eikä määrällisestä suurta. Toukokuun neljännestä päivästä lähtien aurinko sitten porottikin koko loppukuun eli 28 päivää. Näistä 25 päivänä oli lämpöasteita yli +20, useina yli hellerajan.

Päivänlilja - Hemerocallis

Kesäkuun neljä ensimmäistä päivää jatkui aurinkoisena, kahtena niistä mentiin kirkkaasti yli hellerajan. Sen jälkeen oli kolme viileää päivää, kunnes taas palattiin +20 -asteisiin päiviin. Kokonaan aurinkoisia päiviä kesäkuussa oli 13, muut puolipilvisiä. Varsinaisia sadepäiviä oli kokonaista kaksi; toinen 19.6. ja toinen 29.6. Muutaman kerran illansuussa tuli joitakin pisaroita, joilla ei luonnon tai puutarhan kastumisen kannalta ollut mitään merkitystä. 

Päivänlilja -  Hemerocallis

Heinäkuussa aurinko on jälleen paistanut täydeltä taivaalta 23 päivänä, joista 21 päivänä helleraja ylittyi. Kuun kolmena alkupäivänä tuli iltapäivisin hetken aikaa muutama pisara.  14.7. lähtien lämpötila on yhtä päivää lukuunottamatta kivunnut lähelle +30 astetta tai sen yli. Tuo yksi poikkeuspäivä on pe 20.7., jolloin ukkonen pyöri hetken aikaa kylän päällä ja satoikin ihan kunnolla. 

Lilium Elodie

Elokuu alkoi heinäkuiseen malliin +30:n lukemissa. Lupauksia viilenemisestä on esitetty, mutta tätä postausta (8.8.) tehdessä kovin radikaaleja muutoksia ei ole ollut. Päivisin mennään lähelle hellerajaa tai sen yli, mutta kolmikymppisten päivien jälkeen +24 astetta tuntuu suorastaan viileältä. Yölämpötilat ovat laskeneet merkittävästi ja parina yönä kasvarin mittari on näyttänyt ulkolämpötilaksi alle +10 astetta. Parina päivänä sateella uhkailtiin, mutta meillä se jäi vaatimattomaan roiskaisuun.

Sälekaihtimet ovat olleet suljettuina viikkotolkulla ja ikkunat auki öisin. Talon kiviseinät ovat imeneet kaiken lämmön ja niinpä lämpötila on sisällä sama, kuin ulkona. Viime kesänä oli koleita iltoja, jolloin oli pakko vetää villasukat jalkaan. Tämän kesän ilta-ajatukset ovat liikkuneet lähinnä siinä, miten saisi sänkynsä viilennettyä unikelpoiseksi. 

Yöperhonen liljassa

Koko maa on saanut hellettä tasapuolisesti. Sateita sen sijaan on tullut enemmän tai vähemmän paikallisesti. Leimallista tälle kesälle pitkien helteiden lisäksi on vähäisten sateiden aiheuttama merkittävä kuivuus. Keräämäni säätiedot koskevat vain näitä omia nurkkia, ja ne tuskin ovat laajemmin vertailukelpoisia. 

Suomalaiset tykkäävät puhua säästä. Tämä kesä tulee taatusti tarjoamaan muisteltavaa ja puheenaihetta vuosikausiksi eteenpäin.