maanantai 29. toukokuuta 2023

Jokunen tulppaani vielä

Tulipa Carnaval de Nice

 
Perjantain ukkoskuuro "golf-pallon" kokoisine rakeineen teki lopun tämän kevään tulppaanikukinnasta. Olipa se jo muutenkin loppusuoralla, joten suurta vahinkoa ei tapahtunut. Pääosa ehti hyvin kukkia. Tässä postauksessa on isomman porukan hännänhuippuja ja joitakin yksittäisiä nousijoita.

Tulipa Zurel

Kiemurapenkin lila-valkokukkainen Zurel on yksi uskollisimmista tulppaaneistani. Luultavasti olen istuttanut Zurelia 2014. Vanhempien sipuli-istutusten kirjaamisessa olen ollut suurpiirteisempi, kuin nykyisin. Takuuvarmasti olen istuttanut penkkiin useamman kuin yhden samanlaisen sipulin. Niin vain viime vuosina tämä ainokainen nousee keväällä kukkimaan.

Tulipa Princess Irene

Princess Irene on syksyn 2021 istutuksia. Kymmenestä sipulista tänä keväänä nousi kaksi. Hyvä niin. Paikka ei ole tulppaaneille paras mahdollinen. Puskanurkan kulmassa nyt vain sattui olemaan paikka, jossa ei sipuleita istuttaessa tarvinnut varoa perennojen juuria.

Tulipa Purple ?

Nämä lilat tulppaanit Ruusupenkissä ovat kauniita, mutta niidenkin tarkka nimi nyt kadoksissa. Listani mukaan olisin istuttanut 2019 tähän kohtaan 5 kpl Purple-nimistä alennusmyyntitulppaania. Nättejä ovat nimestä tai hinnasta riippumatta.

Tulipa Darwin hybride Rood


Majalispenkkiin istutin näitä punaisia Darwineita syksyllä 2019 yhdessä alla olevan kuvan valkoisten Clearwaterien kanssa. Sekoitin sipulit siten, että värit kukkisivat toistensa lomassa. Sipulien sekoitus ei mennyt ihan putkeen, koska punaiset kukkivat omina ryhminään...

Tulipa Clearwater


...ja valkoiset ominaan. Siis ne, jotka istutetuista vielä tänä vuonna jaksoivat nousta.

Tulipa Silver Parrot


Vanhojen tietojen kaivelu tuotti tulosta. Vasenrinteen Silver Parrotit ovat syksyn 2014 istutuksia. Kymmenestä on jäljellä kaksi, joka on iloinen asia. Joka vuosi eivät ole nämäkään nousseet.

Tulipa Triumf


Kiemurapenkin punaiset Triumf-tulppaanit ovat vuodelta 2015. Uskollisia siis hekin, kun 10 sipulista jaksaa edelleen kaksi nousta. Jonain keväänä yksi kappale, nyt siis kahden voimin.

Tulipa Purple Prince


Purple Prince asustaa Päivänliljapenkissä, lumimarjan edessä. Hänen kumppaninsa ovat aikaa sitten päättäneet häipyä muualle.

Tulipa Flamng Purissima
Flaming Purissima on aika kaunis ilmestys. Näitä syksyllä 2021 istutettuja voisin hankkia lisääkin, jos joskus vastaan tulee. Nämä on ostettu Rustasta. Tämä oli sen verran muista samanlaisista erillään, että sain sen hyvin kuvattua.

Tulipa Sun Lover

Sun Loverin kukka on kuin pionissa. Ei yhtä iso, mutta kookas kuitenkin. Samassa sipulipaketissa on usein keltaisia, oranssinpunaisia ja näiden sekoituksia. Monen mielestä liian pröystäilevä. Minä tykkään. Tulppaanit ovat yleensä aika tyylikkäitä, hillittyjäkin. Yksi räväkämpi joukkoon mahtuu.

Tulipa Showcase

Tulppaaneille nimiä hakiessani menin entistä enemmän sekaisin. Vuoden parin takaisten suhteen olen kärryillä, mutta sitä vanhemmista en enää mene takuuseen. Lieneekö sillä väliä, jos mullasta nouseva kukka miellyttää silmää?

Tulipa Black Parrot ?

Tummat ja lilat tulppaanit ovat erityisen kauniita ilta-auringon osuessa niiden terälehtiin. Papukaija- ja ripsureunatulppaaneissa hienoutta lisää terälehtien muotojen moninaisuus. Pitäisikö syksyllä istuttaa isompi määrä mieluisia tulppaaneita paikkaan, jonka saisi keväällä helposti suojattua peuroilta? Siinä mietinnän aihe.

Tulipa Purple Dream

Nämä vuosi sitten istutetut Purple Dreamit ovat mieluinen istutus. Liljamainen muoto yhdistettynä voimakkaaseen liilaan, jota ilta-aurinko kauniisti korostaa. Lokakuun lopun kahden euron pussi oli nappiostos.

Eihän se niin kuolemanvakavaa ole, minkä nimisiä tulppuja puutarhassani asuu. On kuitenkin kiva olla perillä puutarhakavereistaan. Toiset tekee sanaristikoita, toiset kokoaa palapelejä. Minä laitan aivot töihin opettelemalla ja painamalla kasvinimiä muistiin.

Syyskylmien saavuttua on tarkoitus käydä sipuli-istutuslistat kunnolla läpi. Jospa saisin järkevästi yhdistettyä nimet, istutuspaikat ja -ajat niin, ettei tietoja etsiessä tarvitsisi plarata koko mappia tai montaa tiedostoa edestakaisin. Tässä on kesä aikaa suunnitella. Sitä voi tehdä vaikka rikkaruohoja kitkiessä tai kanttausuria huoltaessa.

Tulipa Darwin Blushing Apeldoorn


Toukokuu kääntyy pian kesäkuuksi. Tervetuloa kesä!