perjantai 22. joulukuuta 2023

Auringonnoususta hämäränhyssyyn

Auringonnousu 15.12.23


Talvi on kestänyt täällä etelässäkin jo runsaan kuukauden. Viime vuosina pysyvä lumi on usein satanut vasta joulun tietämillä tai tammikuun alussa. Monena syksynä olen kitkenyt rikkaruohoja marraskuussa, olenpa huoltanut kanttausuriakin. Tänä vuonna ensilumikriteeri täyttyi 20.11. ja lunta on satanut harva se päivä. Pakkasia on ollut oikeastaan marraskuun alusta aina tähän viikkoon saakka.

Alapihaa 20.12.23

Talvi jatkuu edelleen. Oikeastaan ns. kunnon talvi vasta alkaa. Tänään on talvipäivänseisaus eli vuoden lyhin päivä. Tästä päivät alkavat jälleen pitenemään. Eroa ei kovin nopeasti huomaa, mutta sieltä ne valoisat illat vähitellen saapuvat.

Talvipäivänseisaus on pohjoisella pallonpuoliskolla ajankohta, jolloin Aurinko on suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Tämä tapahtuu vuoden lyhyimpänä päivänä. Silloin Auringon deklinaatio on minimissään ja aurinko on alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei silloin nouse lainkaan. Talvipäivänseisaus pohjoisella pallonpuoliskolla on aina 21. tai 22. joulukuuta. Lähde Wikipedia


Jänikset peuhaavat pihassa vimmalla. Pikkutalvioita ja muuta vihreää on kaivetta hangesta sen enempää jälkiä siistimättä. Kuvan otin keskiviikkona 20.12. Sittemmin on satanut hivenen uutta lunta peittämään jänisten sotkuja.

Kuvan taustalla on kuorma-auto, jonka lavalle lastattiin metsässä aiemmin kulkeneesta sähkölinjasta purettuja tolppia. Vuosia sitten kuorma-auton kohdalla tien laidassa oli iso muuntamo. Alueremontin yhteydessä ilmapiuhat kaivettiin maahan, eikä muuntamollekaan siten enää ollut tarvetta. Nykyisin sähkökatkot ovat harvinaisia. Toisin oli ennen, jolloin kylän yleisenä sanontana sähköjen mennessä oli toteamus, että pikkulintu on taas istahtanut langoille.


Lumitöitä on riittänyt, mutta kevyttä pakkaslunta on ollut kevyt ja nopea kolata. Kuluneiden viime päivien aikana mittari on ollut plussalla. Välillä on satanut silkkaa vettä. Hangen pinta on tiivistynyt ja vajonnut. Korkeimmillaan rikkumaton hanki oli meidän pihalla 27 cm. Nyt nippanappa 17 cm, vaikka uutta lunta sataa parhaillaankin lisää.

Kurkkiva närhi kuvattuna sälekaihdinten välistä 15.12.23


Pikkulinnut ovat käyneet ahkerasti siemenautomaateilla. Aloitin ruokinnan marraskuun alussa. Pari päivää sitten kävin ostamassa viidennen 10 kg:n auringonkukkasiemensäkin. Neljännestä on puolet jäljellä eli tintit ovat napostelleet 35 kiloa siemeniä. Kilon talipötköjä on mennyt neljä. 


Siementen hinnat ovat nousseet kovasti, mutta aion silti jatkaa lintujen syöttämistä. Tinttien touhuja on hauska seurata. Ja ovathan ne puutarhurin ystäviä. Viihtyessään toivottavasti tulevat kevään saapuessa puutarhaani napsimaan kaikenlaisia hyönteisiä. Uusina lintuvierailijoina ovat olleet närhet ja järripeipot. Mustarastaita taitaa olla eniten.

Sammakko teresanruusun tyvellä 15.12.23

Tapaan kerätä osan puutarhakoristeista syksyllä joko kellariin tai kasvihuoneeseen. Tänä syksynä laiskotti ja osa koristeista jäi paikoilleen. Sammakko ei ole pakkasista ottanut nokkiinsa. Siellä se kurkkii teresanruusun tyvellä aina yhtä iloisella ilmeellä.

Sama sammakko 20.12.23

Todennäköisesti keraaminen sammakko ei montaa talvea ulkoruokinnassa pärjää. Muksut tykkäsivät näistä. Alunperin niitä oli kolme. Kerran olin kitkemässä penkkiä ja heitin penkistä löytämäni kivenmurikan sen enempää päätäni kääntämättä takaviistoon. Kuului kopsaus ja helinää, kun kivi osui pensaan juurella ollutta sammakkoa päähän. Ressukka menetti puoli päätä ja kuoli vakavan aivovamman seurauksena. Kaverille ei järjestetty hautajaisia, vaan se kipattiin roskasäiliöön.

Koreaköynnöskuusama 20.12.23. Syyshortensia ahdistelee köynnösta lempeästi takana.


Saaripalstan Saila on kehunut blogissaan koreaköynnöskuusaman kauneutta. Sailan puutarhan olosuhteet ovat lähes lumettomat ja leudot kuin jostain etelämeren saarelta. Meillä täällä 30 km:n päässä pääkaupungista on Sailan saarta talvisempaa, mutta koreaköynnöskuusama jaksaa ihastuttaa ja ihmetyttää täälläkin. Siinä tuo jäätyy ja sulaa vuorotellen värien säilyessä ihmeen hyvin.  Nuput tuskin kevään tullen avautuvat, vaan tilalle tulee uusia. Tämä köynnös on kaunis ja helppo. Näitä voisi olla useampikin.

Koreaköynnöskuusama 1.12.23


Istutin tämän yläpihan Bermudan koreaköynnöskuusaman keväällä 2022. En yhtään muista, miten se käyttäytyi viime talvena. Taisi käyttää energiansa juurtumiseen ja kasvupyrähdys tapahtui vasta tämän vuoden puolella. Kaivelin kuva-arkistoja, joista löytyi muutamia muiden kasvien kuvia, joissa taustalla näkyi koreaköynnöskuusama turhan vaatimattomasti. Tänä kesänä olen kansioinut kuviani tehokkaammin. Nyt köynnöksillekin on oma kansionsa, joka helpottaa kummasti kuvien etsintää.

Helleborus - Jouluruusu alapihan Ovaalipenkissä 20.12.23


Luin Sailan juttua jouluruusuista samana päivänä, kun olin käynyt kuvaamassa ainutta näkyvissä olevaa omaani. Kaikki muut ovat tiukasti hangen uumenissa. Tätä alapihan Ovaalipenkin jouluruusua (istutettu 2016) suojaa jonkun verran lähellä kasvava iso mänty. Lumikerros jää sen vuoksi Ovaalipenkin männynpuoleisella sivulla aina vähän ohuemmaksi. Plussakelit ovat sulattaneet lunta siten, että jouluruusu pääsee kurkistamaan hangesta. Aika viluisen näköinen. Nukkukoon, kunnes kevät ja valo saapuu.

Tiarella cordifolia - Rönsytiarella


Yläpihan Makkaripenkin rönsytiarellat ovat niinikään leutojen päivien ja vesisateen vuoksi tulleet esiin. Kovin paksua lumikerrosta näiden päälle ei edes luonnostaan tule, sillä talon seinusta suojaa suuremmilta pyryiltä. Olen heitellyt käytävältä lunta kasvien päälle kahdestakin syystä: jotta ne saisivat lumesta lämpösuojaa ja jotta peurat eivät näitä popsisi. Jäljistä päätellen peurat kulkevat makkarien ikkunoiden ohi säännöllisesti poiketen sivustoille syötävää etsimään.


Aatto lähestyy. Niin myös ruokien valmistelutahti kiihtyy. Kaupasta on kaikki tarpeellinen haettu. Jos jotain uupuu, sen voi kipaista hakemassa lähikaupasta. Tänään aloitan Viktorian kiisselin ja Charlotte Russen esivalmistelut. Lauantai on hektisin päivä, jotta mahdollisimman paljon olisi sunnuntaina viittä vaille valmiina. Olen laatinut vuosia sitten jouluruokalistapohjan, johon lisään uusia kokeiluja ja toiveita ja poistan toimimattomiksi havaittuja ruokalajeja. Lista toimii erinomaisesti kauppalistana kuin myös muistin tukena, mitä teen missäkin vaiheessa.

Tulppaanilyhty 15.12.23


Olemme sopineet läheisten ja ystävien kesken, ettemme osta toisillemme lahjoja. Vein hoivakodin hoitajille suklaa&sukkapaketit viime viikolla. Ystäviä, naapureita ja läheisiä olen muistanut itse valmistetuilla sukilla, taatelikakulla, herkkusinapilla ja Zilga-rypälehyytelöllä. Lahjarumban jäädessä pois on aikaa ja voimavaroja paneutua yhteisen pöydän ääressä syötävien ruokien laittamiseen.

Olopiha 15.12.23

Illan pimetessä käyn tänäänkin sytyttämässä pihan lyhtyihin kynttilät, kuten olen tehnyt joulukuun aikana joka viikonloppu. Perjantaina sytytetty isokokoinen öljykynttilä palaa tiistaihin saakka. 

Lunta on luvassa lisää. Tänään runsaastikin. Samoin mittari painuu kunnolla miinuksen puolelle. Saamme siis valkoisen joulun, kuten moni odottaa ja toivoo.

Kärhöportti 15.12.23, verkkoviritelmät peurojen kulkua ohjaamassa ja estämässä.


Joulukuu on käytännössä muutamaan juhlapäivään valmistautumista. Pyhien jälkeen saattaa hetken olla hiukan pöllämystynyt olo, kun kaikki hässäkkä on yhtäkkiä ohi. Juhla on juhlaa, mutta ei sitäkään loputtomiin jaksa. Pidän arjesta ja juhlat juhlittuani palaan iloisena normaaliin päiväjärjestykseen. Käväisi jo mielessä, että kohta on aika päivittää siemenvarastot ja pohtia uusien tilaamista.

Vielä ehditte tehdä viime hetken ruoka- ja lahjaostokset. Sitten on aika hidastaa tahtia ja nauttia joululomasta. Tai ainakin viikonlopusta joulun merkeissä ja tietenkin näistä sinisistä hämäränhyssyn hetkistä.