perjantai 30. elokuuta 2019

Loppukesän kaunottaret

Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
  
Pihani loppukesän ykköskaunottariin kuuluu nyt ja aina syyshortensia Vanille Fraise. Tänäkin vuonna se on täynnä isokokoisia vaaleanpunaisia kukintoja, jotka näkyvät kauas. Keväällä syyshortensiat heräävät vähän hitaasti ja joka vuosi pyörin niiden ympärillä hiukan huolestuneena, onko talvi kenties vienyt kaunottareni. Murehtiminen on ollut turhaa. Nukkuvat ilmeisesti vähän pidempään, jotta jaksavat kukkia pitkälle syksyyn.

Hydrangea paniculata

Hienosti kukkivat myös etupihan kaksi tavallista syyrhotensiaa. Kuvan yksilön järsi myyrä muutama vuosi sitten ympäriinsä aivan maarajasta. Silloin olin valmistautunut heittämään pensaalle hyvästit ja tyytymään sen vieressä kasvavaan sisareen. Niin vain syyshortensia työnsi maasta uusia versoja, jotka ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Kaverinsa lailla yhtä puumainen tämän toisen yksilön runko ei vielä ole, mutta eiköhän tuo sellaisen ehdi kehittää. Hienosti kukkii jälleen kerran.
 
Hydrangea paniculata 'Vim's Red'
  
Tämä Vim's Redin kuva on otettu elokuun alussa. Sen jälkeen kukkiin on tullut enemmän viinipunaista sävyä. Kukat näyttävät jäävän tänä vuonna edellisvuotista pienemmiksi, mutta kukkien runsas määrä korvaa kyllä koon.

Hydrangea paniculata 'Mustila' - Mustilanhortensia
  
Mustilanhortensian ostin kaksi vuotta sitten. Tänä kesänä se on yltynyt hurjaan kasvuun. Siitä tulee kuulemma kaksi ja puolimetrinen pensas. Saa kasvaa, tilaa sille on.

Hydrangea arborescens - Pallohortensia

Pallohortensian ostin 2016 markkinoilta neljällä eurolla 15 cm:n kokoisena taimena. Se olla möllötti lähellä sisäänkäyntiä, kunnes päätin viime kesänä siirtää sen parempaan paikkaan lähelle kahta muuta syyshortensiaa. Pallohortensia tykkäsi siirrosta, alkoi kasvaa ja teki tänä kesänä ensimmäiset kukkansa. Kahteen latvaan kehittyi valkoiset puolipallot, jotka ovat kestäneet todella pitkään. Vähitellen siitä näyttää kehkeytyvän ihan oikea pallohortensiapensas. Kannatti siirtää.

Hydrangea arborescens 'NCHA2' Pink Annabelle®. - Vaaleanpunainen pallohortensia

Moni bloggaaja osti Puutarha Tahvosten vierailulta pallohortensia Pink Annabellen. MInä en ostanut, sillä ehdin hankkia sellaisen kuukautta aikaisemmin. Jälkikäteen olen pohtinut, että mahtuisi meille toinen, ellei kolmaskin pinkki pallohortensia. Pistetään idea korvan taakse jatkoa varten.

Pink Annabelleni saapui meille heinäkuun helteiseen aikaan. Kastelin istutustani ahkerasti, mutta ehkä sille olisi voinut virittää myös jonkinlaisen varjon vasten pahinta paahdetta. Osa sen lehdistä kuivui ja varisi pois ja pelkäsin jo puskan tekevän kuolemaa. Niin ei onneksi tapahtunut. Kaikkia lehtiä se ei edes pudottanut ja varret pukkaavat jo uutta lehteä. Onpa jännää nähdä, kukkiiko se jo ensi kesänä.


Syyshortensiat ovat helppoja ja kauniita pensaita. Maistuvat myös jäniksille ja siksi suojaan omat hortensiani verkoilla tarveksi. Keväällä leikkaan vanhat kukinnot pois, sillä sen sanotaan tekevän kukinnasta runsaan ja kasvattavan kukinnon kokoa.


Viikonloppuna elokuu vaihtuu syyskuuksi. Etenkin rannikolla vietetään venetsialaisia, vaan mikä estää meitä muitakin viettämästä kesäkauden päättäjäisiä. Puutarhaelämähän ei elokuuhun pääty. Eihän!

Mukavaa viikonloppua kaikille!