keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Paras ruusuni ikinä -haaste

Rosa Therese Bugnet 24.9.
 

Kukka ja kaali -blogin Pauliina kirjoitti mukavalla tavallaan mieluisista ruusuista. Samalla hän laittoi liikkeelle haasteen, jonka aiheena on Paras ruusu ikinä. Ideana on kirjoittaa omista luottoruusuista vaikka ylistämällä suosikkiruusua tai kirjoittamalla silkkaa faktaa ruusuista.

Puutarhani vanhin ruusu on anopin lapsuudenkodista tuotu juhannusruusu. Alkuaikoina istutin jonkun verran ryhmäruusuja, kuten monille tuttuja Europeanaa, Nina Weibullia,
Schneewittcheniä. Ne olivat kauniita, mutta eivät vieneet sydäntäni, kuten tekivät myöhemmin istuttamani lukuisat erilaiset pensasruusut.

Rosa Therese Bugnet aamusumussa 15.8.

Ruusukuume alkoi nousta blogiharrastuksen myötä. Kiihkeimmillään into istuttaa pensasruusuja oli vuosina 2012-2016. Sittemmin pahin kuume on laskenut ja olen keskittynyt enemmän tutustumaan ja hoitamaan olemassa olevia ruusuja. Kuluneena kesänä myös siirsin muutaman ison ruusupensaan siksi, että olin alun perin istuttanut ne liian ahtaaseen tilaan.

Rosa rugosa Therese Bugnet 2.8.20
 

Jonkinlaisen valinnan suosikkiruusuista olen tehnyt jo siinä vaiheessa, kun niitä olen pihaani istuttanut. Mieluisia ovat kotimaiset pensasruusut ja niistä erityisesti uudemmat jalosteet. Tätä haastetta työstäessäni ykköseksi valikoitui kuitenkin alunperin kanadalainen, yleisesti puistoissakin suosittu Teresanruusu eli Rosa rugosa Therese Bugnet.  

Teresanruusu on v. 1950 kanadalaisen kirjailijan ja ruusuharrastajan Georges Bugnetin jalostama ruusu, jonka hän omisti ranskalaisessa luostarissa nunnana asuvalle sisarelleen.

Rosa rugosa Therese Bugnet 18.7.20 (ruusu ei ole luonnossa näin lila)
 
Teresanruusu menestyy hyvinkin pohjoisessa (vyöhykkeet I-VII). Teresanruusu on vaatimaton  kasvupaikan suhteen ja sietää varjoakin. Se kukkii kesäkuun lopusta pitkälle syksyyn. Kerrotut kukat ovat suuria, eikä kiulukoita juuri tule. Pensas kasvaa noin 1,5-2 metriseksi ja leveyttäkin sille tulee helposti 150 cm. Piikkejä on vähän, eikä juurivesoistakaan ole pahemmin haittaa.

Rosa rugosa Therese Bugnet 9.8.20

Olen mieltynyt Teresanruusuun, koska se on todella helppo ja kaunis ruusu. Se kukkii ahkerasti ja vielä paremmin, jos muistaa leikata kuihtuneet kukat säännöllisesti pois. Tämän ruusun kuvaaminen on välillä hieman hankalaa, koska kukat keikkuvat korkean pensaan latvuksissa. Tykkään erityisesti siitä, että Teresanruusu näkyy hyvin työhuoneen ikkunasta katsellessa ja pihallakin keskeisen sijainnin vuoksi sen ohi tulee kuljettua useita kertoja päivässä.

Rosa rugosa Ritausma 29.6.

Kakkosen valinta ei ollut yhtään sen helpompaa kuin ykkösenkään. Hyvinä ehdokkaina olivat mm. Sävel ja Tove Jansson. Tove Janssonin kanssa kauneudessa on monien ruusujen vaikea kilpailla, mutta Toven kukinnan ajoittuminen lyhyelle alkukesän jaksolle pudotti sen kakkospaikalta. Sävel taasen kukkii aloitettuaan lähes taukoamatta loppusyksyn pakkasiin saakka, mutta Ritausman kukka on Säveltäkin näyttävämpi. Ritausman kukka on niin ruusumainen kuin ruusu vain voi olla. Herkkä, rimssuhelmainen prinsessa.

Rosa rugosa Ritausma 12.7.20
 

Ritausma on terve ja helppohoitoinen latvialainen tarhakurtturuusu, joka kasvaa leveäksi ja noin 150 cm korkeaksi. Pensas kukkii hennon vaaleanpunaisin kukin heinäkuulta syyskuulle. Ritausma on hyvin piikkinen, eikä se muodosta kiulukoita. Se viihtyy aurinkoisessa paikassa ja kestää kuivuuttakin melko hyvin. Ritausmaa leikataan tarvittaessa keväällä, jolloin poistetaan kuivuneet ja paleltuneet oksat kokonaan. Muutaman vuoden välein voi poistaa vanhimpia ja heikoimpia oksia. Pensas kestää myös täydellisen alasleikkuun.

Rosa rugosa Ritausma 19.7.20

Jos jotain negatiivista Ritausmasta on sanottava, niin sen kukat kärsivät monien muiden ruusujen tapaan sateista. Kulunut kesä ei ollut kaikkein sateisimpia, mutta muutaman kerran jouduin leikkaamaan Ritausmasta kokonaisia nuppuryppäitä pois niiden pilaantumisen vuoksi. Onneksi pensas kukki valtavan runsaana ja kuihtuneiden kukkien sekä huonokuntoisten nuppujen pois leikkaaminen vain kiihdytti uusien nuppujen syntymistä. Seitsemäntenä kesänään Ritausma osoitti ansainneensa paikkansa puutarhassani.

Rosa Majalis - Metsäruusu 16.6.

Yhtään inhokkiruusua en keksi. Jos jonkun istuttamista haluaisin nyt miettiä uudemman kerran, se olisi metsäruusu - rosa Majalis. Tämä pensas on nopea- ja isokasvuinen. Sen parhaita puolia on runsas, toukokuinen kukinta ja hyvä tuoksu. Kukinta houkuttelee paljon kaikenlaisia pörriäisiä. 

Metsäruusu on turhan innokas kasvattamaan juurivesoja - ja pitkälle. Vaikka olen istuttanut  metsäruusun keskelle nurmikkoa ja pääsen ajamaan sen ympäri nurmikonleikkurilla, se ulottaa välillä juurivesansa kauempana oleville istutusalueille.

Rosa Majalis 16.6.20 - Metsäruusu
 
Jos siis nyt istuttaisin metsäruusun, huolehtisin tarkasti sen juurialueen eristämisestä. Mielestäni metsäruusu sopii paikkaan, jossa sillä on tilaa rehottaa ja jossa sen juurivesoista ei ole haittaa. Tällä kokemuksella en metsäruusua omaan pihaan istuttaisi, vaikka sen  kanssa toimeen tulenkin.

Rosa rugosa Ritausma 17.10.20
 

Haastan seuraavat blogit:

Anun puutarha
Päivänpesän elämää
Tuplasti terapiaa

Haasteen säännöt:

Kirjoita juttu luottoruusustasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista.

Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi.

Ilmoita jutusta Kukka & Kaali -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa.

Haasta mukaan 3–5 blogiystääväsi.

Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.

Rosa rugosa Therese Bugnet 15.8.20


Kiitos Pauliinalle kivasta haasteesta. Toivottavasti tämä haaste tuottaa lukuisia mielenkiintoisia ruusupostauksia, joista löytyisi myös uusia ideoita.