lauantai 5. kesäkuuta 2021

Kasvihuoneessa pöhisee

 

Kylläpäs aika rientää. Tuntuu, kuin olisin saanut kasvihuoneen ihan äskettäin. Vaan tämäpä onkin jo sen 7. kesä. Hyvin olemme tulleet 5,4 neliön kokoisen kennokasvarin kanssa juttuun. Se ei ole mikään pihan kaunein kapistus, mutta ajaa asiansa erinomaisesti. Kasvihuoneeseeni ei mahdu divaania, ei edes pienempää nojatuolia. Eikä sielllä millään kovin pitkään jaksaisi aurinkoisena päivänä ollakaan. Automaatin avaamasta ikkunasta ja selällään olevasta ovesta huolimatta lämpö nousee helposti yli +30 asteen, joskus enemmänkin. Tomaatit, kurkut ja paprikat kasvavat siellä sopivasti ja niitä varten kasvihuoneen halusinkin.


Tämä kevät taisi olla oikullisin kaikista kasvihuoneeni tähän astisista. Sahaavan lämpötilankin ehkä kasvit olisivat sietäneet, mutta alle +5 asteen painuneet yölämpötilat saivat puutarhurin huolestumaan monena iltana. Yleensä tomaattini ovat pärjänneet hyvin niille virittämäni tuplaharsoteltan suojissa. Tällä kertaa vedin terassilta pitkän sähköjohdon, jotta sain lämmittimen öisin puhaltamaan helpotusta paleleville tomaateille.

Itseäni saan syyttää toukokuun loppupäivinä kärsimästäni hermoja raastavasta jännityksestä. Tomaatit ja kurkut olisivat pärjänneet kellarissa rehottavasta kasvustaan huolimatta. Piti kuitenkin taas hosua ja kuskata ne kasvariin.

Tomaatti Sungold

 

Vuosi sitten talvea ei ollutkaan ja kevätkin tuli ajallaan. Yölämpötilojen kanssa ei ollut ongelmia, joten siirsin tomaattini kasvihuoneeseen silloin 18.5.20. Aluksi tuplaharsojen alle, jotka kuitenkin otin pian pois. Samalla menetelmällä oli tarkoitus edetä tänäkin keväänä.

Tomaatti Rosella


Tomaattini ovat esikasvaneet kellarissa kasvilampun valossa vankoiksi ja korkeiksi. Koulimisen jälkeen ne viettivät jonkin aikaa pienemmissä purkeissa, kunnes 13.4. siirsin kaikki tomaatit, kurkut ja paprikat niihin 30 litran istutusastioihin, joissa ne jatkavat eloaan kasvihuoneessakin. 

Tänä keväänä tympäännyin tomaattien ja kurkkujen venymiseen kellarissa. Riskillä päätin siirtää ne kasvihuoneeseen jo 11.5. Korkeiden kasvien siirtäminen yläpihalla sijaitsevasta kellarista alapihan kasvihuoneeseen vaatii hiukan taiteilua ja sitäkin enemmän varovaisuutta. Vaurioitta siitä selvittiin jälleen kerran. 

Tuplaharsoteltat olivat paikoillaan aivan viime päiviin saakka. Aamuisin kävin nostamassa harsot etupuolelta ylös, illalla alas. Otin harsot kokonaan pois vasta ti 1.6. Nyt yöt ovatkin selvästi lämmenneet ja päivisin pidän kasvihuoneen oveakin auki tuuletusta edistääkseni.
 

Varsinkin tomaatit ovat tällä hetkellä kiemuraisia ja vinoja vähän joka suuntaan. Harsotelttojen vuoksi jouduin laittamaan astiat turhan lähelle toisiaan, jotta harsoja sulkiessani ja aukoessani en vahingoittaisi kasveja. Tiistaina vietin pitkän tovin järjestelemällä tomaatteja paremmin.

Tomaatteja on 8 eri lajiketta; Gardener's Delight, Supersweet, Tigerella, Rosella, Golden Sunrise, Yellow pearshaped, Sungold ja Bumble Bee. Varkaita olen poistanut säännöllisesti. Seuraavaksi ajattelin ottaa kustakin tomaatista pari alinta oksaa pois. Luin jostain, että näin tehden tomaatti käyttäisi enemmän voimaa itse hedelmän tuottamiseen. Lisäksi puskat saisivat paremmin valoa.


Olen monesti miettinyt, kuinka mukavaa olisi löytää paremmin kasvustoon sulautuvaa tukinarua. Kraudasta löysin tämmöisen vihreän narukerän, joka on muistaakseni Nelson Gardenin tuote. Muuten hyvä, mutta tämä tukinaru ei kestä ollenkaan kosteutta. Tavanomaiseen tapaan laitan tomaateille ja kurkuille tukinarun niiden tyveen kouliessani taimia isompiin ruukkuihin. Lähes jokainen naru on käytännössä maatunut poikki mullassa ollessaan. Pari kertaa olen pelästynyt löytäessäni tomaatin tai  kurkun pitkin pituuttaan. Onneksi  eivät ole menneet poikki. Olen joutunut laittamaan uudet narut lähes jokaiselle tomaatille ja kurkulle. Palaan takaisin aiemmin käyttämääni harmaanruskeaan juuttinaruun.


Tällä hetkellä kasvarissa on varsin väljää. Yleensä päädyn hyllyt ovat täynnä purkkeja ja purnukoita täynnä kasveja. Nyt siellä on vahvistumassa kaksi neljällä eurolla ostettua kärhöä sekä siemenistä itänyttä basilikaa, kiinansipulia ja timjamia.

Paprika Lompado tai Zazu


Kurkkuja on kasvamassa neljä kappaletta kolmea eri lajiketta: Cordoba, Baby F1 ja Sherpa. Paprikoista löytyy Snacking Purple, Lompardo, Koral ja Zazu. Kurkuista Sherpa on kypsyttänyt jo viisi kurkkua ja lisää on tulossa. Baby F1:ssä on pieniä raakileita ja Cordoba keskittyy toistaiseksi kukkimiseen.

Kesäkurpitsaa vihreänä ja keltaisena

Kesäkurpitsalaatikolta otin jo harsopeitteen pois, sillä lehdet kasvoivat jo kiinni harsoon. Kasteleminenkin on helpompaa, kun ei tarvitse avata ja sulkea harsoviritelmiä.

Herneitä ja sipulia


Osa herneistä on itänyt huonosti, osa taas liiankin hyvin. Tyhjensin olemassa olevat hernepussit tähän laatikkoon. Ehkä itämättömät olivat liian vanhoja. Sipuleita jäi yli, kun kaikki eivät mahtuneet toiseen laatikkoon. Laitoin ne herneiden kaveriksi.

Kesäkukkia

Vähintään yhteen laatikkoon on aina kylvettävä kesäkukkia. Erilaisia kosmoskukkia ja kesämalvikkia sekä kuvaa lähinnä olevaan reunaan villiporkkana Daraa. Dara on itänyt hitaasti, mutta kyllä sekin sieltä tulee. Kellarissa esikasvatetuilta Daroilta otti aikansa päästä mullan pintaan. Sitten alkoikin tapahtua. Esikasvatetut istutin maahan, niistä onkin tullut muhkeita kasvustoja.

Mangoldi


Mangoldia kylvän joka kevät sekä sen käytettävyyden että ulkonäön vuoksi. Mangoldin punainen lehtiruoti ja varsi ovat kaunista katseltavaa ilta-auringossa.

Mangoldin kanssa samassa laatikossa kasvaa Curly Scarlet-lehtikaalia, pinaattia ja kahta erilaista salaattia sekä muutama esikasvatettu ruusukaali. Pinatti ja salaatit ovat itäneet tosi huonosti. Salaattia voi onneksi kylvää uudelleenkin.

Valkosipulit ja tavalliset sipulit

Ukkokullan syksyllä istuttamat valkosipulit nousivat hyvin keväällä. Jonkin aikaa pidin lavan päällä harsoa, mutta otin sen pois jo runsas viikko sitten. Sipulit olivat yltäneet harsoon saakka.


Kasvimaalla on kahdeksan laatikkoa. Yhteen kylvin kolmea erilaista porkkanaa ja kahta retiisiä. Kasvihuoneeseen huhtikuussa kylvetyt retiisit ovat kasvaneet ja tulleet jo syödyiksi.

Yhdessä laatikossa on parsaa, joiden lomaan laitoin muutaman samettikukan. Omaa parsaa on jo syöty. kaksi parsaa jätin kasvamaan, koska tykkään niiden tillimäisestä olomuodosta.

Rubus arcticus - Mesimarja
 
Yhdessä laatikossa on kaksi pensasmustikkaa, joille ei oikein kunnon paikkaa puutarhasta ole löytynyt. Kaveriksi mustikat saivat viime kesänä Lappalainen etelässä -blogin Nilan antamaa mesimarjaa. Paahteinen paikka ei taida olla mesimarjallekaan paras mahdollinen paikka. Kauniisti kuitenkin kukkivat.

Tämän kuvan jälkeen perunanvarsille on jo tullut mittaa.


Perunaa kasvaa kahdessa isossa ruukussa ja porkkanaa yhdessä.

Ribes rubrum 'White Grape' - Valkoherukka

Herukoissa on ollut valtava määrä kukkia. Vaikka pörriäisiä ei ole liiemmin ollut näkyvissä, näyttää raakileita ainakin puna- ja valkoherukkaan tulleen.

Pitkään jatkunut koleus vaihtui hetkessä aurinkoisiin hellepäiviin. Vettä tuli toukokuussa yllin kyllin. Auringon kärventäessä kasvimaata, kosteudesta ei näy jälkeäkään. Kasvihuoneen nurkalla seisova 200 litran tynnyri tyhjenee äkkiä kastelukannuja sieltä täyttäessä ja senpä vuoksi tapaan vetää letkun alapihalle ja kastella lavakaulukset sillä. 

Malus domestica 'Huvitus'

Omenapuut olivat aivan täynnä kukkia. Saapa nähdä, tuleeko syksyllä hedelmiä. Ainakin puut tarjosivat kauneutta yllin kyllin. Huvitus jo lopettelee, mutta syysomena on edelleen kukassa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

PS.
Blogger aiheuttaa taas hampaiden kiristystä ja höyryä korvista. En pääse kommentoimaan muiden blogeja enkä vastaamaan omaan blogiin tulleisiin kommentteihin. Lähetin taas Bloggerille palautetta, johon ei yleensä kukaan vastaa. Heillä taitaa olla suora putki roskikseen.