maanantai 15. heinäkuuta 2019

Kurjenpolvien viidakossa

Geranium pratense 'Summer Skies' - Kyläkurjenpolvi

Kurjenpolvia on niin paljon, että omistakin olen ajat sitten mennyt laskuissa ja nimissä sekaisin. Blogeja lukiessa löydän uusia ihanuuksia, jotka synnyttävät tarpeen saada samanlaisia omaan puutarhaan. Aloituskuvan Summer Skies on hyvä esimerkki blogimaailmassa vastaan tulleesta ihanuudesta, joka aika pian löysi tiensä kukkapenkkiini.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi

Verikurjenpolvi on pihani ensimmäisiä kurjenpolvia. En muista, mistä ja milloin hän meille muutti. Verikurjenpolvi toimii hyvin naamiointikasvina, sillä se valtaa ja peittää nopeasti asuinalueensa lähistöt. Verikurjenpolvea on myös helppo jakaa ja monistaa. 

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi

Verikurjenpolvi on kuin pikkuinen köynnös luikertaessaan versojaan vuorimännyn neulasten joukkoon. Vuorimänty saa näin koristeet oksilleen ja on kuin pieni joulukuusi koristeineen.
 
Geranium himalayense 'Baby Blue' - Idänkurjenpolvi

Idänkurjenpolvi Baby Bluen juurakot oli OmaPiha -lehden lukijalahjana keväällä 2018. Kuusi juurakkoa saapui ja jokainen niistä lähti hyvin kasvuun ruukuissaan. Myöhemmin kesällä istutin kolme Baby Blueta alapihan Ovaalipenkkiin ja kolme kappaletta Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. Hyvin ovat kotiutuneet ja kukkivat kummassakin paikassa tänä kesänä runsaasti. Kukka on kaunis ja juuri noin sininen, mitä kuvassakin.

Geranium dalmaticum - Dalmatian kurjenpolvi

Kesäkukkia metsästäessäni päädyin naapurikunnan puutarhaan, jossa en ole aiemmin syystä tai toisesta käynyt. Pääasiassa puutarhassa on myynnissä kesäkukkia, mutta löytyi sieltä jonkin verran myös monivuotisia kasveja. Kesäkukkien lisäksi ostin dalmatian kurjenpolven. Nimilaput oli vain osassa potteja, joten ostamani kurjenpolvi voi toki olla jokin muukin.

Geranium pratense 'Splish-Splash - Kyläkurjenpolvi

Muistelen, että myös kyläkurjenpolvi Splish-Splash olisi OmaPiha -lehden jäsenlahja vuodelta 2014. Istutin sen aluksi rajanaapurin aidan läheisyyteen. Ovaalipenkin valmistuttua alapihalle, siirsin pari juurakkoa uuden penkin keskelle.

Geranium pratense 'Splish-Splash - Kyläkurjenpolvi

Alkuperäiseen istutuspaikkaan naapuriaidan luo jäi edelleen pari jo nyt isoksi kasvanutta juurakkoa. Toisesta juurakosta kasvaa sinisiä ja toisesta valkoisia kukkia. Valkoisetkaan eivät ole vitivalkoisia, vaan kukissa on hauskaa sinivalkoista kaksivärisyyttä. 

Geranium cantabrigiense - Peittokurjenpolvi tai Tuoksukurjenpolvi – Geranium macrorrhizum

Kuvan kurjenpolvea sain vuosia sitten erään ystävän pihasta. Hän ei tiennyt, onko kyseessä tuoksu- vai peittokurjenpolvi. Kallistun tuoksukurjenpolven puoleen, sillä tämä kasvaa peittokurjenpolvea korkeammaksi ja leviää myös nopeammin. 

Peittokurjenpolvi on tuoksukurjenpolven ja dalmatiankurjenpolven risteymä.

Geranium endressii - Espanjankurjenpolvi

Espanjankurjenpolvi on heräteostos Honkkarista. Taisi olla sillä kauppakerralla ainoa pienistä perennoista, joka oli kasteltu kunnolla. Vaaleanpunainen kukka on kaunis. Pienen kokonsa vuoksi kasvissa ei vielä ole kukkia runsain mitoin, mutta toivottavasti tämä kaveri viihtyy ja jatkaa eloaan tulevinakin vuosina Syyspenkissä.
 
Geranium sanguineum var. striatum - Neidonkurjenpolvi

Neidonkurjenpolven istutin viime kesänä Kurgaaniin. Ajatuksena oli saada paikkaan jotain muutakin, kuin valtoimenaan ryöpsähtelevää pikkusydäntä. Tänä keväänä pikkusydämet ottivat hurjan kasvuvauhdin ja meinasivat jyrätä pienen neidonkurjenpolven alleen. Niinpä alistuin tilanteeseen ja siirsin kurjenpolven espanjankurjenpolven kaveriksi Syyspenkkiin. Olkoon siellä, kunnes keksin paremman paikan.

Geranium pratense 'Summer Skies' - Kyläkurjenpolvi (väri on todellisuudessa sinisempi)
 
Ruukuissa odottaa istutusta myös muutama tummakurjenpolvi (Geranium phaeum 'Raven'), jotka ostin juurakkopussina marketista. Lisäksi Honkkarin hyllystä niinikään extemporena mukaan tarttunut peittokurjenpolvi Geranium x cantabrigiense 'Cambridge' sekä kolme harmaakurjenpolvi Ballerinaa odottavat istutusta.

Geranium pratense 'Spilsh Splahs' - Kyläjurjenpolvi

Kurjenpolvet ovat hyvä esimerkki harrastajan kasvimaailman laajentumisesta. Ensin pihaan ilmestyy "vain" yksi kurjenpolvi. Vähitellen tulee lisää toinen ja kolmaskin ja jossain vaiheessa sitä huomaa, että näitähän on monenlaisia ja jokainen vähän erilainen. Lopulta löytää itsensä varsinaisesta kurjenpolviviidakosta, jonne aina on tilaa vielä yhdelle.