maanantai 28. joulukuuta 2015

Kasvihuoneilmiö


Meiltä on toki hiukan matkaa Kasvihuoneilmiöön, mutta toisinaan tulee niillä seuduilla liikuttua ihan asiankin kanssa ja silloin poikkean yleensä myös Kasvihuoneilmiöön. Viimeisimmästä reissusta on jo muutama kuukausi aikaa, mutta näin vuodenvaihteen tienoilla monella on luppoaikaa, jolloin voi vaikka poiketa turhuuksien torille.

Jos siis liikut vanhaa Turuntietä (moottoritieltä liittymä nro 20 Nummelle) Helsingin ja Salon välillä kannattaa poiketa aivan valtatien vieressä sijaitsevaan Kasvihuoneilmiöön (yhteys- ja lisätiedot tästä). Se on aikamoinen nähtävyys ja siellä aika vierähtää kummasti mitä ihmeellisimpiä tavaroita ja esineitä tutkaillessa.


Paikka on pullollaan tavaraa, joiden välissä ihmiset pujottelevat. Jonkinlainen järjestys tavaroilla on tai on joskus ollut, mutta tietyn esineen etsiminen voi muodostua vaikeaksi. Pieniä esineitä on isompien sisällä, päällä ja niiden ulokkeissa riippumassa.


Osa tavarasta on aidosti vanhaa ja osa uusvanhaa. 


Viikonloppuisin paikalla on yleensä runsaasti väkeä, mutta pysäköintitilaa on hyvin aivan rakennuksen kupeessa, joten se ei ole ongelma.

Kaikenlaisia hahmoja sisälle ja ulos. Pieniä ja suuria. Metallista ja ties mistä.


Purkkia, purnukkaa, lyhtyjä, kukkapurkkeja.


Tuoleja, lipastoja, senkkejä, pöytiä, hyllyjä.


Varsinaisen kasvihuoneen puolella kierrellessä on pakko kosketella kukkia ja perhosia, sillä suurin osa on täyttä kitshiä vaikkakin hyvin aidon näköistä.


Haluatko kotiisi elviksen, roomalaisen sotilaan, paashipojan vaiko Jeevesin tarjottimensa kanssa?


Purkkia ja purnukkaa löytyy värillisenä, kukkakirjailtuna, kirkkaana. Nurkkaan koristeeksi tai pöydälle karkkiastiaksi tahi hammasmukiksi kylpyhuoneeseen.


Eläinhahmoja on egyptiläisestä kissasta muovisen näköiseen kenguruun. Lomonosovin keramiikkaeläimiäkin on mukava kokoelma.


Entäpä ruosteinen haarniska sisäänkäyntiä vartioimaan tai oma sarkofagi takkahuoneeseen.


Sillan yli pääsee toiselle puolelle - ei suinkaan joen vaan erinäisen määrän tavaroita, joita on sillan molemmin puolin sekä alla ja kaikilla sen sivuilla.


Ihastuttavia ruusukuppeja, eläinaiheisia kuppeja, teekannuja. Astioita, aterimia, mittakannuja.


Emalikylttejä ulos ja sisälle, sisustukseen ja ohjenuoraksi. Tsekkiläisiä teekannuja ja emalimukeja. Läviköitä eri sävyissä.


Tarvitsetko naamiaisasua? Hattuja, plyymejä, peruukkeja.


Kirjojakin löytyy kaikenlaiseen harrastamiseen; on keittokirjoja, puutarhakirjoja, käsityökirjoja, kalastuskirjoja, sisustusoppaita. Ja kattava valikoima suomalaisia elokuvia dvd-formaatissa.


Lelujakin löytyy, uudempaa ja vanhempaa mallia.


Peilejä kultaisilla, hopeisilla tai vaikkapa valkoisilla kehyksillä. Soikeita, pyöreitä, neliskanttisia, kruusattuja ja vähemmän kruusattuja. Valaisimia pöydälle ja kattoon.


Tinaa ja messinkiä ja vaikka mitä metallia. Kannuja ja kynttilänjalkoja, servettirenkaita. Takorautaesineitä ja vetimiä jos jonkin värisiä. Mitä ikinä tarvitset.


Kynttilänjalkoja, lyhtyjä, kukkavaaseja ja -purkkeja. Lasiesineitä ja koristeita.


Isoja patsaita sisälle ja ulos. Miten olisi kiukkuisen näköinen matami tarjottimensa kanssa tai knallipäinen herra.


Tässä roomalainen sotilas koko kuvassa ja miespalvelija valmiina keräämään astiat pöydästä. Entä tuo oikealla oleva herrasmies, joka muistuttaa jotain tunnettua näyttelijää, mutta en vaan nyt saa nimeä kaivettua mielestäni esiin.


Kynttilöitä eri väreissä, vanhoja julisteita ja mainoslaattoja. Postikortteja, servettejä ja monenlaista pientä sälää.


Kristallikruunu salin kattoon tai puhvelihärkä herrasväen tupakkahuoneen seinälle.


Mainitsinko jo kellot ja valokuvakehykset. Jouluisiakin tavaroita löytyy ympäri vuoden.


Joko sinulla on flamingo puutarha-altaassa kahlaamassa?


Kasvihuoneilmiössä kannattaa juoda kupponen kahvia ja nauttia sen kanssa juuri paistettuja ihania munkkirinkilöitä. Ne ovat suussa sulavia ja täyttä tavaraa. Kahvittelupaikaksi voi valita jonkun lukuisista erilaisista istuinryhmistä.


Kasvihuoneen perällä köllöttelee omassa nurkkaukseen kaksi valtavan kokoista kania. En tiedä, ovatko kanit ympäri vuorokauden sisätiloissa vai viekö omistaja ne kenties välillä jonnekin muualle. Kanikoppi on iso ja ilmava, mutta minusta se on jotenkin ankean oloinen. Kuumakin siellä on, etenkin aurinkoisina päivinä. Ovathan ne varmasti lapsiasiakkaille mukava nähtävyys, mutta jotenkin tuli sellainen olo, että kaneilla voisi olla lokoisammat päivät jossain muualla.


Kasvihuoneilmiön pihalla on isoja huvimajoja, valtavia kukkapurkkeja ja isohko valikoima metallisia puutarhakalusteita sekä muutama valtava puutarhapatsas.


En tiedä, kannattaako Kasvihuoneilmiöön lähteä jotain tiettyä tavaraa ostamaan, ei ainakaan soittamatta ja tiedustelematta ensin, löytyyko heiltä. Mutta elämyksenä paikka on kyllä ihan näkemisen arvoinen ja vaikka se ei mikään erityisen edullinen ostospaikka olekaan, aina sieltä jotain vähintäänkin pientä tulee ostettua.