torstai 23. toukokuuta 2019

Tulppaanista toiseen

Tulipa Sun Lover

Aurinko ja lämpö sai tulppaanit räjähtämään kukintaan. Pitkään ne ovatkin odottaneet sopivaa ajankohtaa nuput supussa. Pienet tulppaanit ovat jo lähes kokonaan lopettaneet. Sinänsä hyvä, sillä esimerkiksi Persian Pearl pikkuisena hukkuisi muiden kasvien joukkoon, ellei se aloittaisi kukintaansa riittävän varhain.

Tulipa China Town

Viime syksynä istutin vähemmän sipuleita, kuin vuosiin. Muutama edellinen syksy olikin sellainen sipulivaihde päällä, ettei ihme, jos siitä seurasi jonkinlainen istutusväsähdys. Näin keväisen kukinnan äärellä sitä kyllä kiittää syksyistä aherrustaan ja päättää tulevana syksynä palata sipulihulluuteen. Saapa nähdä, kuinka käy.

Tulipa Apricot Parrot

Parina kolmena edellisenä syksynä panostin melkoisesti jaloihin tulppaaneihin, jotka ainakin kuvissa olivat toinen toistaan kauniimpia ja erikoisempia. Ensimmäisenä keväänä ne nousivat kiitettävästi, seuraavana ilmestyi viisi ja kolmantena yksi tai kaksi. Jos niitäkään. Olen edelleen sitä mieltä, ettei sipuleihin käytetty raha mennyt hukkaan. Taatusti iloitsin ja nautin jokaikisestä kukkivasta tulpusta. Hiukan kuitenkin surettaa, kun suuri panostus on kovin lyhytaikaista.

Tulipa Esprit

Yhtenä vuonna kokeilin sipuleiden nostamista ja uudelleen istuttamista. Kenties tumpelona tein jotain väärin tai sitten operaatio ei yksinkertaisesti vain toiminut. Uudelleen istutettujen tulppaanien kukinta oli varsin vaatimatonta vaivaan nähden. Jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kokeiluksi.
 
Tulipa Pink Impression

Viime syksynä istutin kaikkinensa edellisvuosia vähemmän tulppaaneja. Päätin kokeilla darwintulppaaneja. Josko niistä tulisi pitkäikäisempiä kavereita. Sen verran myöhässä olin liikkeellä, että törmäsin useammassa paikassa loppuunmyytyyn. Kokeilua on siis jatkettava tulevana syksynä paremmalla onnella.

Tulipa Pink Impression

Pink Impressionia ostin useamman pussin ja istutin niitä eri paikkoihin. Pink Impressionin kukka on aika kookas, varsi tanakka ja ulkomuoto kaunis. Tykkään kovasti.

Tulipa Zurel

Joka kevät manailen kirjanpitoni vaillinaisuutta. Listaan istuttamani syyssipulit paikoittain ja kirjaan niiden nimet ylös. Vuodesta 2014 löytyy jo aika hyvät tiedot, mutta sitä aiemmat istutustiedot ovat melko ylimalkaisia. Niinpä en yhtään tiedä, milloin olen kuvan Zurelin istuttanut. Jännä juttu, että uskollisesti se nousee yhden ainoan kukan voimin keväästä toiseen. Täytyypä käydä häntä kiittämässä sinnikkyydestä seuraavalla puutarhakierroksella.

Tulipa Peach Blossom

Nettikauppojen ja sipulipussien kuvissa tulppaanit ovat hienoja ja värikkäitä. Jostain syystä täysin samanlaisia ei sitten omassa puutarhassa mullasta nousekaan. Istutuslistan kanssa puutarhassa kiertäessäni joudun jatkuvasti epäilemään kirjauksiani ja milloin mitäkin, kun näkymä ei vastaa paperille laitettuja tietoja. Sinänsä sillä ei taida olla väliä. Pääasia, että kaunista kukintaa riittää. Vaan kiva olisi tietää kasvin oikea nimi. Kukas sitä nyt tykkäisi, jos sinua aina puhuteltaisiin Tiinana vaikka nimesi olisi Ulla.
 
Tulipa Purissima

Valkoinen Purissima tulee kyllä pysymään istutusvalikoimassani. On se vaan niin kaunis ilta-auringon valossa ja harmaana pilvipäivänäkin. Purissimalla taitaa olla oma sisäinen valonsa, jota se jakaa pyyteettömästi ympärilleen.

Kasper, Jesper ja Joonatan, kolme iloista rosvoa - tai kulkuria ehkä!

Sen tiedän ja ymmärrän, että kevätkirjotähtien, idänsinililjojen ja helmililjojen pikkuisia sipuleita kulkeutuu haravoinnin, kompostimullan ja monien istutustöiden johdosta pitkin puutarhaa asettuen uusille paikoille juurtumaan ja levittämään ilokukintaansa. Vaan pikkuisen kyllä ihmetyttää, miten tulppaanien sipuleita on onnistunut kulkeutumaan paikkaan, jossa niitä ei pitäisi yhtään olla. Eikä varsinkaan kuvan kaltaista valikoimaa. Enkä kyllä ole mitään mix-tulppupussiakaan istuttanut. Jos on elämä arvoituksellista niin on sitä puutarhaelämäkin.

Tulipa Triumf

Syksyllä ei sentään enää ollut erityisen kuivaa. Kyllä meillä vettä tuli ihan normaaliin tapaan. Vaan olisiko kevään kuivuudella syynsä siihen, että moni tulppaani on jäänyt aika lyhytvartiseksi ja joissain kukatkin ovat pienempiä ja hiukan rujojakin. Eipä minun puutarhassani ole täydellisyysvaatimusta sen enempää kukille kuin itse puutarhurillekaan, joten kaikki kukat kukkikoot - tai ei sentään rikkaruohot.
 
Tulipa Exotic Emperor
  
Exotic Emperoriin ihastuin viime vuoden keväällä ja siksi istutin sitä lisää syksyllä. Varsin kuumasta asuinpaikastaan huolimatta se on kukkinut pitkään. Ehkä viileillä öillä on vaikutuksensa, kun kukka pääsee nuppuunsa hengähtämään hikisen päivän jälkeen.

Tulipa Exotic Emperor

Exotic Emperorin valkoisen ja limen vihreän yhdistelmä on hurmaava. Keisari on niin kaunis, että ansaitsee paikkansa vuosi toisensa jälkeen.

Tulipa Candela
  
Keltainen väri on aina kovin kiistanalainen. Moni ei huoli keltaista puutarhaansa laisinkaan. Minusta tulppaaneissa kaikki värit ovat oikeita ja sopivia. Varsinkin pilvisenä päivänä keltainen kukka tuo omaa auringonvaloaan ympärilleen ja ilahduttaa jo kaukaa katsojaansa.

Tulipa Orange Emperor
  
Vatukkalaatikon oranssi Emperor on sitkeä kaveri. Tyrkkäsin niitä 10 kappaletta syksyn 2014 viimeisten sipuli-istutusten merkeissä. Mielikuvitus istutuspaikkojen keksimisessä taisi olla lopussa, kun tulppaanit noin hölmöön paikkaan laitoin. Ilmeisesti Orange Emperor on asiasta eri mieltä ja siksi parin kukan voimin vuosi toisensa jälkeen yhä nousee.

Tulipa Purissima

Mielikuvituksen avulla tulppaanikukinnan viimeisistäkin hetkistä voi ottaa ilon irti. Eikös tämä Purissiman terälehtien väsähdys saa kukat näyttämään tähtimagnolioilta. Parempi kuitenkin, ettei ihan kylän keskustassa käy näitä aatoksiaan kovaan ääneen huutelemaan. Kaikkien mielikuvitus ei ehkä minun näkemystäni tavoita. Omaksi ilokseen on sentään lupa mielikuvitustaan lennättää.

Nimetön kaunotar
  
Tulihan taas höpistyä. Toivottavasti et pitkästynyt. 
Tulppaani-iloa teille kaikille!