tiistai 26. maaliskuuta 2019

Kukkapussukoiden äärellä


Tete-narsisseja on jo ilmestynyt runsaasti kauppoihin. Pari viikkoa sitten ostin tarjouksesta kolme kappaletta. Ne ovat kukkimisensa kukkineet, mikä oli odotettuakin, koska pidin niitä sisällä. Päivälämpötilojen noustessa ajattelin laittaa muutaman narskun sisäänkäynnin kukkalaatikkoon ja löysinkin Hongkongista kookkaita tete-narsisseja edullisesti. Viikolle on luvassa -6 asteen yöpakkasia, joten täytynee laittaa vaikka harso narsisseille kylmimmiksi öiksi. 


Samaisessa Honkkarissa törmäsin heti sisäänkäynnissä rullakkoon juuri saapuneita mukuloita ja juurakoita. Siitähän en ohi tutkimatta päässyt ja mukaan lähti sekä oxalista että sparaxista. Oxalis eli käenkaali oli yksi viime kesän mieluisimpia kesäkukkia. Erityisesti pidän sen kauniista lehdistöstä, mutta ilman muuta myös iltaisin nukkumaan kääriytyneet pikkuiset kukatkin ovat viehättäviä.

Sparaxis eli harlekiinikukka on sen sijaan minulle uusi tuttavuus. Sopii kuulemma kivikkopuutarhaan, valoisaan, mutta varjoisaan paikkaan. Aion istuttaa ruukkuun, sillä mukulat eivät ulkona talvehdi ja ne olisi kuitenkin kaivettava syksyllä ylös maasta. Helpompi kantaa ruukku kellariin talveksi.


Freesiasta olen aina pitänyt. Sitä oli valkoisena hääkimpussanikin. Harmi, että menetin pään kolautuksessa hajuaistini, sillä freesia myös tuoksuu hyvälle. Viime kesänä istutin freesioita kukkalaatikkoon, jossa ne kukkivat yllättävän runsaasti. Tosin minua ihmetytti, kun niin lehdet kuin kukkavarretkin tuppasivat tykkäämään makuuasennosta.

Kruunuvuokkoa pitää myös kesäisin olla. Tämänkin istutan ruukkuun, jotta saan sen helposti syksyllä talteen talvetettavaksi kellarissa. 


Kauppamatkani venyi vähän pidemmäksi, sillä lähdin etsimään pistokkaita. Juutuin heti alkuunsa myymälän tuulikaappiin, jossa oli melkoinen määrä mukuloita ja juurakoita. Toivoin löytäväni kovasti kehutun daalia Cafe au laitin, mutta sitähän ei tietenkään ollut. Tai sitten se oli jo ostettu loppuun. Sen sijaan kolmen kappaleen pussi 'The Roses' -liljoja ja kahden kappaleen pussi 'Haartenaas' -daaliaa valikoitui mukaan.


Myös kolmen kappaleen pussi tummakurjenpolvi 'Ravenin' juurakoita hyppäsi yllättäen ostoskoriin. Tulipa tähän kollaasiin yhdistetyksi Honkkarista ostettu kerman värisen 'Wummi' -begonian juurakkopussikin.


Viime keväänä jäi sipuleiden istuttaminen kokonaan. Huhtikuussa ajattelin kaupoissa käydessäni, että ehtiihän noita ostaa. Ja sitten toukokuussa en itse päässyt  kauppaan, eikä Ukkokulta enää onnistunut istukassipuleita mistään saamaan. Niinpä ostin nyt ensimmäisen näkemäni pussin. Meillä syödään paljon sipuleita ja siksi niitä on kiva itse kasvattaa.


Pistokkaita lähdin etsimään ja niitä myös löysin. Kovin paljon ei jäljellä ollut ja niidenkin kanssa meni pähkäilyksi. Yhtään samaa, kuin viime keväänä en löytänyt. Otinpa sitten ihan summanmutikassa kolme verenpisaraa ja kaksi pelaguuta. Kotiin lähtivät siis:

Fuchsia 'Puts Folly', riippuva
Fuchsia 'Winston Churchill', pystykasvuinen
Fuchsia 'Sir Matt Busby', riippuva

Pelargonium zonale 'Toscana Sil Vera', pystykasvuinen
Pelargonium peltatum 'Explosive', riippuva

Pistokkaat maksoivat 9,99 €/5 kpl.


Kellarissa on talvehtimassa runsaasti viime kesäisiä mukuloita. Purkeissa talvehtineet verenpisarat eivät osoita elonmerkkejä, vaikka ne viettävät päivät kasvivalon läheisyydessä. Edellisenä talvena sain yhden verenpisaran hengissä kesään. Täytynee harjoitella niiden tekohengitystä lisää. Muiden talvehtijoiden elinvoimaisuutta en ole vielä tutkinut. Luultavasti tulee tappioita, mutta yleensä osa lähtee hyvin kasvuun.

Seuraavilla kauppareissuilla pitäisi varmaan kulkea laput silmillä, ettei noita ruukkuihin istutettavia ja talvetettavia ihan hurjia määriä taas kertyisi. Jotenkin sitä aina ihanilla kuvilla varustettujen pussukoiden äärellä unohtuu kaikki järki ja suunnitelmallisuus. Käykö teille muille niin?