perjantai 27. huhtikuuta 2018

Bloggerin kielikiemurat

Jouluruusu - Helleborus Double Ellen

Blogger on näköjään taas yhdessä yössä tehnyt muutoksia. Etusivulla kaikki on suomeksi, mutta vain minulle näkyvä asetukset ja muut säädöt sisältävä sivu on englanniksi. Kävin katsomassa kieliasetukset, joihin en ole tehnyt muutoksia ja ihan ovat, kuten pitääkin.

Yleensä olen siirtynyt asetussivuille klikkaamalla etusivun vasemman yläkulman B- (eli blogger) kirjainta. Vielä eilen siitä kulkemalla kielinäkymät olivat suomeksi. Nyt kaikki muu teksti lukuunottamatta näkymän keskellä sijaitsevia postausteni otsikoita on englanniksi. Myös postauksen ajastamista varten esiin tuleva kalenterinäkymä on englanninkielinen eli viikonpäivä alkaa sunnuntailla ja kellonajat ovat am ja ip englantilaisittain.

Sattumalta menin samaiselle asetussivulle (vai miksi sitä nyt sitten kutsutaankaan) blogin etusivun oikeassa yläkulmassa olevaa "Ulkoasu" -tekstiä näpäyttämällä. Tällöin sain samaisen suomenkielisen sivun, joka aina aiemminkin on tullut esiin vasemman yläkulman b-nappulaa klikkaamalla.

Jouluruusu Ovaalipenkissä

Toinenkin muutos on jossain vaiheessa tullut eli tabletilla kommenttia kirjoittaessa ei enää peruutusnäppäimellä saa pysyvästi poistettua googlen tarjoamaa sanaa, vaan yleensä haluamansa sanan joutuu kirjoittamaan kokonaan uudelleen. Toisinaan sekään ei riitä, vaan google tarjoaa omiaan kerta toisensa jälkeen. Nykyisin pitää entistä tarkemmin lukea kirjoittamansa kommentti ennen julkaise-näppäimen painallusta, sillä sanat muuttuvat vikkelästi ja huomaamatta. Ennenkin olen ihmetellyt, mistä kumman syövereistä google niitä sanakummajaisiaan kaivaa. Nyt tuota ihmettelyä riittää ihan joka illalle.

Olisi mukavaa, jos blogger jotenkin informoisi muutoksista käyttäjiään (olisiko se edes käytännössä mahdollista?). Muutokset aiheuttavat aina vähän päänvaivaa ja pohtimista, miten tässä tilanteessa pitää edetä. Kun asiat eivät suju, kuten ovat sujuneet muutoshetkeen saakka, tulee ensimmäisenä ajatelleeksi, olenko tehnyt jotain väärin vai onko koneeni mennyt rikki.

Ovaalipenkin toinen jouluruusun nuppu aukenee.

Olen kohtalaisen paljon tehnyt töitä tietokoneiden kanssa, joten aika monesta pulmatilanteesta selviän ihan omin voimin. Lisäksi minulla on ammattilainen kotosalla ja useampi puhelimensoiton päässä. Silti välillä tulee revittyä hiuksia päästä ja päästeltyä ärräpäitä, kun aikaa tuhraantuu ylenmäärin teknisten ongelmien selättämiseen. Sen sijaan, että voisi pureutua siihen asiaan, jota kulloinkin on tekemässä.

Vanhin jouluruusuni Syreenipenkissä.

Tabletilla kommentointi on hidasta ja työlästä. Siksi olen alkanut pohtimaan pienikokoisen läppärin hankkimista. Toinen mahdollisuus olisi hankkia tabletti, johon voi liittää näppäimistön. Niissä on ollut aika paljon vikoja, joten se ei ehkä ole ykkösvaihtoehto. Vähänkin pidempää kommenttia ei vain jaksa yhdellä sormella näpytellä, kun vielä pitää muistaa jatkuvasti tarkkailla googlen tarjoamia kummitussanoja. Moni tärkeä ja mielenkiintoinen kommentti jää vajavaiseksi ihan vain teknisten ongelmien vuoksi.

Kieliongelma on nyt selvitetty tai ainakin kiertotie löydetty. Mielelläni olisin senkin ajan tutkaillut puutarhassa, mutta ajattelin postata aiheesta siltä varalta, että joku muukin on samaan törmännyt. Nyt sitten pihamaalle. Mukavaa perjantai-iltaa ja heippa!