keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kuusi kuvaa kesästä -haaste


Sain jo perinteeksi muodostuneen Kuusi kuvaa kesästä -haasteen Tuplasti terapiaa -blogin Pirjolta. Tämä on kiva haaste, jonka parissa joutuu tekemään aikamoista valintaa. Haasteen teemana on tällä kertaa paras. Toteutin tehtävän niin, että kukin kuva nostaa kesästä sen parhaita ja mieleenpainuvimpia asioita.

Yksi päällimmäisistä asioista, joka menneestä kesästä tuli mieleen, oli runsas leppäkerttujen määrä. Niitä mönki kohmeisina mullan pinnalla ja piippojen varsilla heti kevään ensi hetkillä. Kesän mittaan leppäkerttuja oli ihan kaikkialla puutarhassa ja vielä viimeiset näin jälleen kohmeisina lokakuun lopussa pihaa syyskuntoon laittaessani. 

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Koristeomenapuut kukkivat valtoimenaan. Niin Aamurusko, Royalty kuin Musta Rudolfkin olivat täynnä kukkia, joiden ympärillä hyörin kerta toisensa jälkeen niitä kuvaamassa ja ihastelemassa. Aamurusko ja Royalty näkyvät myös tien puolen ikkunoista. Toukokuisen illan valoisuudessa saatoin vielä nukkumaan mennessä jäädä ihastelemaan ikkunasta käsin koristeomenapuiden kukkapaljoutta.

Lilium martagon 'Russian Red' - Marhanlilja

Rusakot kävivät napostelemassa alapihan liljoista ja muutamista muistakin kukista nuput. Sekös minua suretti ja kiukutti. Menetin monen liljan kukinnan tältä vuodelta kokonaan. Erityisesti olin odottanut marhanliljojeni kukintaa. Yksi marhanliljan nuppuvana oli säilynyt talttahampaiden iskuilta muiden kasvien keskellä. Pettymykseni haaleni melkoisesti päästessäni ihailemaan kaunista Russian Rediä.

Papaver somniferum - Pioniunikko

Edellisenä syksynä mylläsin kasvimaan kupeessa oikein urakalla. Tein uuden istutusalueen, joka sai nimekseen Syyspenkki. Keväällä uusien istutusten välissä alkoi itää pieniä taimia, jotka osoittautuivat lilaksi pioniunikoksi. Tätä pioniunikkoa minulla on kasvanut lähinnä puutarhan toisessa päässä. Siemeniä on kulkeutunut sinne tänne pitkin puutarhaa, mutta kasvu ja kukinta on monena kesänä jäänyt aika vaisuksi. En kitkenyt pikkuisia taimia pois, vaan annoin niiden kasvaa täysikasvuisiksi. Ilmeisesti uudessa penkissä multa oli hyvää ja valoa riitti. Niinpä sain nauttia upeiden pioniunikoiden kukinnasta ihan loppukesään saakka.

Echinacea purpurea - Punahattu

Punahattuja olen sekä ostanut taimina että kasvattanut siemenestä. Jostain syystä ne eivät ole oikein viihtyneet puutarhassani, mikä on vähän surettanut. Unelmissani on näkymä loppukesän punahattukasvustosta, joka houkuttelee lukemattomien perhosten joukon puoleensa. Näköjään jotkut unelmat alkavat toteutua. Silmänkantamattomasta punahattukasvustosta en päässyt nauttimaan, mutta monen monta kaunotarta kukki pitkään ja hartaasti. Löysivätpä perhosetkin niihin lopulta tiensä. Kuvassa tosin jokin hämähäkki.

Aronia

Mieleenpainuvaa menneeltä kesältä on myös muhkea aroniasato. Marjoja kypsyi niin paljon, että osa oli tilanpuutteen vuoksi jätettävä linnuille syötäväksi. Osan aronioista tein soseeksi niinikään runsaan sadon tuottaneen kriikunan kanssa. Keitin myös aronia-kriikuna -hyytelöä ja paljon aronioita pääsi pakastimeen ihan sellaisenaan. Kyllä maistuvatkin herkullisilta jäisinä aamupuuron päälle ripoteltuina.

Kesästä olisi riittänyt kivoja kuvia ja mukavia muistoja. Jääköön ne johonkin toiseen postaukseen. 

Kutsun Kuusi kuvaa kesästä -haastetta toteuttamaan:


Haasteen säännöt ovat seuraavat:
Tämän vuoden teema on paras.
  • Julkaise kuusi kuvaa kesästä ja kerro mikä niistä on se parhain. Siis yksinkertaisuudessaan paras muisto, hetki, loppuun saatu projekti, valokuva yms. Mikä vain sinusta on se paras muisto.
  • Haasta yksi tai useampi blogi
  • Ilmoita Tuplasti terapiaa-blogiin osallistumisesi ja että saako siellä julkaista valitsemasi parhaan muistosi kuvan tulevassa koontipostauksessa. Kerätään parhaat muistot yhteen postaukseen.