keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Tuumaustauko keväässä

Pelaguu 'Pink Inspire'
 

Työhuoneen ikkunalaudalla on talvehtinut viisi siemenestä kasvatettua pelaguuta. Kolme Rasberry Rippleä ja kaksi Pink Inspireä on pärjännyt hyvin talven yli. Alkoivat jo pukata kukkiakin. Heidät olisi pitänyt latvoa jo aiemmin, mutta päädyin siihen hommaan viime viikonloppuna. Latvomisen jäljiltä on useampi pistokas vesilasissa odottamassa juuria. Emokasveille en vaihtanut multaa, vaan rapsuttelin pinnasta vähän vanhaa multaa pois ja lisäsin tilalle uutta.

Tomaatintaimet


Kellarin taimikasvattamossa pöytä alkaa jo täyttyä. Toistaiseksi tomaatintaimet ovat sen verran pieniä, että niille riittää tueksi grillitikut. Kaikki eivät ole saaneet vielä sitäkään. Kelloköynnöksille laitoin korkeammat tukikepit. Pian on syytä siirtää köynnökset isompiin ruukkuihin, sillä ulospääsyyn menee vielä useampi viikko.

Jättiverbena


Jättiverbenoita on kasvamassa kolme. Jääkaapissa kylmäkäsitellyt siemenet itivät kiitettävästi ja ovat jo koulittuja. Ihmeellistä, miten hidaskasvuisia nämä jättiverbenat ovat. Kaipa jättiläiseksi kasvaminen vaatii monia pienempiä kasveja enemmän valmistautumista. 

Tänä vuonna istutan jättiverbenat ruukun sijaan maahan. Tai siis lavakaulukseen. Aion laittaa kasvarin toiselle seinustalle kaksikerroksisen lavakauluksen kesäistutuksia varten. Paikka on sen verran ahdas, etten ala kaivamaan siihen kukkapenkkiä. Lavakauluksessa multa ja kasvit pysyvät paremmin paikoillaan. En ole vielä päättänyt, saako jättiverbena kaverikseen tuoksuherneet vai jotain muuta.

Muscari White Magic


Ystävältä saatu White Magic -helmililjaruukku ilahduttaa, joten ostinpa sen seuraksi kaksi samanlaista. Tykkään ostaa kotiin leikkokukkia, joista varsinkin tulppaanit lakastuvat lämpimässä huoneilmassa nopeasti. Sipulikukkaruukut kannattaa laittaa yöksi viileämpään, jolloin ne kukkivat pidempään. Parasta näissä keväisissä sipulikukkaruukuissa on se, että sipulit voi istuttaa myöhemmin omaan puutarhaan. Niistä riittää iloa vuosiksi eteenpäin.

Valkoisten helmiliiljojen lisäksi ostin kaupasta syklaaminarsissi Iwonaa kolme ruukullista. Saaripalstan Saila kuvasi ja kehui sitä blogissaan, jolloin olin heti myyty. Tämän tyyppinen yllytyshulluus on sieltä parhaasta päästä.

Mustarastaan jäljet


Mustarastaiden touhujen seuraamisesta on tällä talvikaudella riittänyt paljon iloa. Niitä pyörii pihassamme lukuisia. Samanaikaisesti voi nähdä kuusi mustarastasta. Mustarastas syö yleensä maassa. Hyvin ovat oppineet pitämään kynsillään kiinni siemenmökin reunasta nokkaistakseen syötävää mökin aukoista. Viime viikon plussakeleillä mustarastaat kylpivät etupihan lätäkössä. Hyppivät vuorotellen jään reunalta sulaan veteen pärskimään sulkansa märiksi. Melkein kuin olisi katsellut pikkupoikien rantaleikkejä.

Kotitie 25.3.2022


Lunta ja jäätä riittää niin pihalla kuin tielläkin. Kotitie on jo enimmäkseen sula, mutta jalkakäytävistä vasta osa on paljastunut. Tuija-aidan ja jalkakäytävän välinen oja on kukkuroillaan aurattua lunta, kuten kuvasta näkyy. Tiiviin massan katoaminen vie pitkän aikaa. Ehkä ei alkukesästä tarvitse istutuksia kaivovedellä kastella. Kunhan käyn lapioimassa kottikärryllisen lunta kukkapenkkeihin.

Kasvimaa perjantaina 25.3.2022


Lunta on paljon ympäri pihaa. Kolatut kasat eivät näytä madaltuvan ollenkaan. Sen sijaan muualla alkoi viime viikon aikana hangesta paljastua yhtä ja toista. Ilahduttavinta, että helmikuisen vesisateen muodostamat jäätiköt haihtuvat samaa vauhtia lumen kanssa. Pelkäsin jo, että lumen lähtiessä jäätiköt jäävät pitkäksi aikaa.

Kasvimaa noin vuosi sitten eli 22.3.2021

Parhaillaan vallalla oleva takatalvi harmittaa ja saa epäilemään, ettei kevät tule ollenkaan. Tunnetusti vuodet ovat hyvin erilaisia, mutta joka vuosi se kevät tulee. Muutokset saattavat olla hyvinkin nopeita.

Tämä kuva on vuoden takaa eli 22.3.2021. Lunta riitti silloinkin, vaikka kokonaisuutena talvi oli paljon meneillään olevaa "keveämpi". Kalenterini mukaan yöpakkasia oli kuvaamisen aikaan -5℃. Päivisin maaliskuun kolmannella viikolla kivuttiin +10℃ molemmin puolin.

Kasvimaa 31.3.2021

Tämä kuva on sitten viikkoa myöhemmin. Öisin lämpötila oli useimmiten plussan puolella ja päivisin edellisviikon tapaan kymmenen plusasteen tietämillä. Enimmäkseen on ollut aurinkoista, mutta sadettakin saatiin. Kuvapari kertoo, kuinka sopivan sään saavuttua lumi saa kyytiä. Jospa tällainen tilanne on nytkin vain nurkan takana.

Kärpänen


Ikkunaruutujen välissä kärpänen tepastelee maailmanvalloittajan elkein. Mistä lie väliin itsensä tunkenut, kun viimeksi ikkunoita pestessäni kaikki näkemäni ötökät putsasin pois. Kärpäsen pörinä ei kahden lasin läpi kuulunut. Sen sijaan kärpäsen kulkua ihmetellessäni näin metsäkyyhkyn istuvan vaahteran oksalla. Niiden kujerrus on jo jokapäiväistä kuultavaa.

Narcissus Iwona

Vasta kaupasta kotiin kannetut syklaaminarsissit ovat vielä sen verran pikkuisia, että saatan päästä nauttimaan niiden kukinnasta pääsiäisen aikaan. Laitoin narskut ruukkuineen peltiastiaan ja reunoille kevyesti rutistettua silkkipaperia peittämään vihreitä muovipurkkeja. Nukkumaan mennessä saattelen narskut yöksi autotallin viileyteen.

Pelaguu Rasberry Ripple

Ei oo enää sormet jäässä,
ei palellu varpaat talvisäässä.
Ei kohta enää lunta ja jäätä,
aurinko lämmittää nenänpäätä.
Vielä en luovu villasukista,
vaikka haaveilenkin kesäkukista.