tiistai 5. huhtikuuta 2022

Takatalvi totisesti

 
Tämän tiistain sää ei ilahduta piirun vertaa. Lunta on satanut melkoisesti ja valkoista möhnää tulee tauotta lisää. Mieluummin olisin toivonut entistenkin lumien hävinneen yön aikana. Eipä siinä muu auttanut, kun lähteä aamulla kaivamaan autoa ja pihaa lumesta.


Ilmeisesti aurakuskitkin on jo passitettu kesälomalle, sillä ainuttakaan ei kotitiellä ole näkynyt. Odotettavissa on siis melkoisen massan siivoaminen sisäänkäynnistä, mikäli aura jossain vaiheessa meidän nurkille eksyy putsaamaan tien lumesta ja loskasta.


Lunta kolatessa saatoin todeta sanonnan "uusi lumi on vanhan surma" paikkansa pitäväksi. Nimittäin painavaa lunta kolatessa mukaan lähti myös alla oleva jää, joka oli tämän viimeisen lumisateen myötä muuttunut huokoiseksi ja helposti lohkeavaksi. Samoin kävi istutusalueiden hangille, jotka huomasin viikonloppuna lähes asfalttimaisen koviksi ja tiiviiksi. Ei siis mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Kyllä se tästä!


 

10 vuorokauden sääennustekin antaa viitteitä kevään edistymisestä. Yöpakkasia on edelleen luvassa, mutta päivisin mennään pian jo selvästi plussalle. 

Lumitöiden tekeminen ei raskaudesta huolimatta tunnu näin huhtikuun alussa lainkaan niin epätoivoiselta, kuin tammikuun lopussa. Ei, vaikka meteorologit uhkaavat koko huhtikuun olevan kylmä ja kaipuu vihreisiin näkymiin on huipussaan.

"Kylmyyden taustalla on Forecan mukaan polaaripyörteen keväinen hajoaminen.

Pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välinen suuri lämpötilaero synnyttää pyörteen ja pitää sitä yllä. Kun auringonsäteilyä lankeaa kevätkuukausina pohjoisen napajäätikön ylle ja alue lämpenee, eri leveysasteiden väliset lämpötilaerot kutistuvat. Silloin pyörre lakkaa pyörimästä, Forecan blogissa kerrotaan.

– Kun polaaripyörre hajoaa, se mahdollistaa itäisimpien ilmavirtausten valumisen Suomen päälle. Maanpinnan tasolla se tuntuu viileänä säänä, Juha Tuomala toteaa.

Forecan mukaan yleensä toukokuuhun mennessä auringonsäteily on tasoittanut napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välisiä lämpötilaeroja niin tehokkaasti, että polaaripyörteestä tulee merkityksetön seuraavaksi liki puoleksi vuodeksi. Kesällä polaaripyörre ei enää vaikuta Suomen säähän.

Syynä koleaan huhtikuun säähän voivat olla myös poikkeuksellisen heikot länsivirtaukset ylemmässä ilmakehässä.

Eurooppalaisen keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan länsivirtausten keskimääräinen voimakkuus keskileveysasteilla ylemmässä ilmakehässä on laskemassa huhtikuun ensimmäisellä viikolla poikkeuksellisen alhaiseksi, kerrotaan Forecan blogissa.

Tuomolan mukaan huhtikuu on tavallista viileämpi, sillä lämmintä ilmaa ei pääse nousemaan Keski-Euroopan tasalta pohjoisemmaksi matalapaineen vuoksi.

– Huhtikuun kahdella viimeisellä viikolla sää on puolestaan korkeapainetyyppinen, minkä vuoksi kylmää ilmaa purkautuu pohjoisesta tai koillisesta, lähinnä Jäämeren suunnasta, Tuomola kertoo."

Lähde: Ilta-Sanomat 2.4.2022 


Lumimyräkkä toi pihaan myös suuren joukon peipposia. Olin jo ajatellut, etten enää täytä siemenautomaatteja. Peipposten ja mustarastaiden hyppelyä hangella katsellessani lähdin samantien laittamaan automaatteihin siemeniä. Säkin pohjalla oli vielä runsas ämpärillinen kuorittuja auringonkukansiemeniä eli ehkä ei enää tarvitse lisää käydä ostamassa. Mustarastaat ovat jo tottuneet talvioloihin. Peipposet muuttolintuina saattavat olla pulassa näin paksun lumikerroksen kanssa.


Lauantaina oli sentään aurinkoista. Kävimme kukittamassa 91-vuotispäiviään viettävän anopin. Korkea ikä on tehnyt hänestä hauraan, mutta pää toimii edelleen kirkkaana. Hän halusi ehdottomasti käydä itse kaupassa hakemassa kakun kahvipöytään. 

Oli mukava jutella anopin kanssa, kun ei tarvinnut jokaista sanaa ja lausetta huutaa hänen korvaansa. Eikä toistaa samoja asioita kymmeniä kertoja vartin aikana, kuten muistisairaan, 94-vuotiaan isäni kanssa. Ehkä ryhdyn taas tekemään sanaristikoita, jotta aivoni pysyvät virkeinä. Jossain vaiheessa sanaristikkolehdet täyttyivät hyppysissäni hetkessä. Nyt sukkapuikot ovat vieneet paikan kynältä.

Columpa palumbus - Sepelkyyhky


Synttärikahveilta kotiin palatessamme pysähdyin talon kulmalle nähdessäni kyyhkysen leikkimökin katolla. Siinä se tuumasi, kurkottaako siemenautomaatista syötävää itselleen. Hiivin askel kerrallaan lähemmäksi saadakseni kuvan linnusta. Onneksi oli kamera laukussa nopeasti ja helposti esille otettavaksi.


Tuijotimme kyyhkysen kanssa toisiamme hetken, jonka jälkeen se lähti varmoin askelin kohti leikkimökin harjaa. Vilkaisi minua vielä kertaalleen ja lensi sitten kauempana olevaan vaahteraan. 

Muscari White Magic

Suunnittelin laittavani tete-narskuja sisäänkäynnin kukkalaatikkoon. Toistaiseksi en ole suunnitelmaani toteuttanut, kun öisin on ollut kunnon pakkasia. Pari miinusastetta tuskin haittaisi, mutta edellisinä päivinä keittiön mittari on näyttänyt -7℃ tai jopa -9℃ astetta vielä aamuseitsemältä. Yhtenä keväänä laitoin tetet ulos pääsiäiseksi, enkä muistanut niitä illalla nostaa autotalliin. Olivatkin sitten aamulla lorpallaan joka suuntaan, eivätkä siitä enää nousseet.

Toinenkin syy, miksi olen siirtänyt narskujen laittamista ulos. Nimittäin kukkalaatikko, johon niitä aion laittaa, on umpijäässä. Kanervineen.  Pääsiäiseksi yöt näyttäisivät lämpenevän, joten ensi viikolla saattaakin olla sopiva hetki laittaa tetet piristämään sisäänkäyntiä.

Narcissus Double Beauty

Bauhausista ostettu kolmen sipulin Narcissus Double Beauty on avannut nuppunsa. Nimilapun kuvassa keltaisen joukossa on enemmän oranssia. Nämä ovat olleet koko ajan huoneenlämmössä, joten ehtivät varmaan jo kukintansa lopettaakin ennen pääsiäistä. 

Narcissus Iwona
 

Kolmen ruukun satsi narcissus Iwonaa sen sijaan on vasta aluillaan, joten niiden kukista saan nauttia pääsiäisenä.


Kolmatta viikkoa kestäneiden keltaisten neilikoiden myötä toivotan mukavaa viikon jatkoa. Aura kävi juuri tukkimassa sisäänkäyntimme, joten lähdenpä tästä taas lumitöihin.