sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Lököttelysunnuntai

Myskimalva - Malva moschata, erään sateisen yönä jälkeen

Ulkona sataa ja tuulee kuin syksyllä ikään. Ensin ajattelin mennä pihamaalle ottamaan muutaman sateisen kuvan, mutta tuskinpa kukaan tarvitsee tästä säästä mitään todisteita. Tyydyin sitten laittamaan kuvan myskimalvasta kuvattuna erään sateisen yön jälkeen. Ja istahdin tietokoneen ääreen kerrankin ilman huonoa omaatuntoa. Voihan sitä toki sateessakin pihalla töitä tehdä, mutta sitä on tänä kesänä tullut harrastettua sen verran paljon, että vaihteeksi voi pysytellä poissa.

Unikko - Papaver

Viime viikolla kävin useissa eri puutarhaliikkeissä etsiskelemässä kasveja Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Siihen, josta kaivoin vuorenkilvet pois. Mitään tarkkaa suunnitelmaa ei päässäni ole, mutta jonkinlainen visio kuitenkin. Ennen en niin kovin välittänyt erikoisen värisistä kasvien lehdistä. Vihreys on vienyt voiton. Niin se mieli muuttuu ja haeskelin mm. purppurakeijunkukkaa. Muitakin matalia tai keskikorkeita ei-niin-vihreälehtisiä-kasveja voisin ajatella. Vinkatkaa.


Ensimmäisessä liikkeessä taimet maksoivat 10 euroa. Puskat olivat toki suuria ja ehkä ne olisi voinut heti jakaa kahteen tai kolmeenkin osaan. Kun en siitä liikkeestä kuitenkaan saanut mitään muuta ajattelemaani, en sitten ostanut keijujakaan. Jos jotain etsii ja sen löytää, se pitäisi aina napata heti eikä viidestoista päivä. Purppurakeijunkukat jäivät kolkuttamaan takaraivoon, mutta en mitenkään jaksanut lähteä autoilemaan uudemman kerran taimitarhaan. Onneksi naapurikylän rautakaupan puutarhaosastolta löytyi samaista keijua, joskin pienempinä taimina.


Rautakaupan puutarhaosasto kumisi tyhjyyttään, vaikka mainostivat saaneensa uusia perennoja. Osa oli alennettu 30 %, mutta siitä hyllyköstä ei löytynyt yhtään sellaista, jota ei jo omassa puutarhassa kasvaisi tai jota haluaisin. Normihintaisista lähti sitten mukaan tarhajuoru 'Red Grabe', sulkajaloangervo 'Sprite', tupastiarella, punapäivänkakkara ja kaksi purppurakeijunkukka 'Palace Purplea'. Tupastiarella on varjoisen tai puolivarjoisen paikan kasvi, mutta sen kukinto sopisi hyvin keijunkukkien joukkoon aurinkoiseen Kivipenkkiin. Hmmm, mietitään.

Kallionauhus - Ligularia dentata

Taimikauppojen hintoja kuin myös usein kasvien aika surkeaa kuntoa katsellessani alkoi taas kutkuttaa ajatus kasvattaa itse perennoja. Jonkun verran olen niitä kasvattanutkin, välillä paremmalla, useimmiten aika huonolla menestyksellä. En tiedä, millainen muualla maailmassa perennojen hintataso on, mutta kyllä meillä saa maksaa itsensä kipeäksi. 

Jotenkin myös säälittää ja ihmetyttää, kun kasveja kohdellaan kovin huonosti paremmissakin myymälöissä. Kaipa niissäkin yritetään pärjätä mahdollisimman pienellä porukalla ja se sitten näkyy kasvien hoitamattomuutena. Osa myymättä jääneistä kasveista kuulemma palautetaan syksyn tullen kasvattajille ja siksi hintaa ei paljon pudoteta. Voisin kyllä kuvitella ostavani reilusti alennettuja kasveja pienellä riskilläkin. 

Aikalailla sitä on myös markettien ja muiden kauppojen oheen kasvaneiden kesämyymälöiden tuontitaimien varassa. Ellei harrasta puutarhashoppailumatkailua. Itse asiassa olisi vinkeä idea, jos joku keksisi koota bloginsa yhteyteen kattavan listan hyvistä puutarhamyymälöistä alueittain. Listasta voisi tulostaa yhteystiedot ja tehdä ostosreissun vaikkapa tietyssä suunnassa oleviin taimitarhoihin. Ehkä tällainen lista jostain jo löytyykin.

Clematis Ville de Lyon

Kannattaa laittaa istuttamiensa kasvien nimilaput talteen. Nimilapun voi laittaa tarvittaessa vaikkapa kasvin yhteyteen, jotta sen löytää tarvittaessa helposti. Ja sitä nimilappua voi myös silloin tällöin vilkaista, eikä vain luottaa hataraan päähänsä, kuten minä. Parin viikon ajan olen hehkuttanut alppikärhön kanssa samassa kaaressa kasvavan jalokärhön kahta ainokaista kukkaa. Ja puhunut kaiken aikaa Rouge Cardinalista. Jotenkin on tuntunut, että ihan ei mene nyt nämä jutut putkeen, mutta vasta eilen tajusin, että kyseessä on Ville de Lyon. Nimilappukin on siellä kärhön tyvellä. Enpä ole sitä tullut katsoneeksi, kun en ole sanomisiani tullut kyseenalaistaneeksi.

Clematis Rouge Cardinal

Vasta, kun alapihan kärhöt avasivat ensimmäiset nuppunsa, alkoivat kellot päässäni soida ja mietin, ettei minulla ole kahta Rougea. Ei haittaa, vaikka olisikin, mutta nyt kuitenkin korjaan erehdykseni ja Ville de Lyon saa oman identiteettinsä takaisin. Molemmissa kärhöissä kukan väri on aika lailla samanlainen ja joskus kukan muotoakin voi olla vaikea erottaa. Törmäsin kuitenkin nimenomaan tässä Ville de Lyon/Rouge Cardinal -tapauksessa keskusteluun, jossa asiantuntija selvitti kukkien eroavaisuuksia. Paljon takuuvarmasti puhun täälläkin läpiä päähäni, mutta yleensä aivan tahattomasti. En laisinkaan loukkaannu, jos joku korjaa erheeni. Päinvastoin, tieto ei ole koskaan pahasta.

Tarha-alpi - Lysimachia punctata

Tänään ei taida aurinko meille paistaa. Pihalla kyllä loistaa tarha-alpi keltaisenaan ja erityisesti tällaisina pimeän harmaina päivinä sen aurinkoisuutta jaksaa kiitellä.

Mukavan leppoisaa lököttelysunnuntaita kaikille!

Lentura ja Suvi, olette lämpimästi tervetulleita blogini pariin.