torstai 27. tammikuuta 2022

Keittiöremppa jatkuu

KEITTIÖREMONTIN 5. PÄIVÄ PE 21.1.2022

Autotalliseinä 21.1.2022
 
Aluksi pahoittelut kuvien epätarkkuudesta. Harmaana päivänä huonoissa valaistusolosuhteissa tuli vain huonotasoisia otoksia. Kuvat kuitenkin toimivat kertomuksen tukena ja kertovat todellisuudesta.

Perjantai alkoi ja jatkui, kuten edelliset neljä päivää. En ollut koko päivää kotona, eikä sillä remontin kannalta mitään merkitystä ollutkaan. Remppamies jätti työmaansa kolmen maissa. Kaapistot on kaikki paikoillaan. Pöytälevytkin valmiina, joskaan ei ilmeisesti vielä kiinnitettyinä.

Ikkunaseinä 21.1.2022


Ikkuna on edelleen muovilla suojattuna. Ilmeisesti maalitelaa on vielä vähän heilutettava. Pari yksityiskohtaa jäi torstai-iltana meitä mietityttämään. Niihin saimme asiallisen ja mieltä rauhoittavan vastauksen remppamieheltä aamulla kysyessämme. Muistin jostain kuulemani sanonnan: "lapselle ja hullulle ei pidä näyttää keskeneräistä työtä". Olen nyt sitten kumpi tahansa tai kumpaakin, katsoin parhaaksi esittää kysymyksiä tässä vaiheessa, jolloin ne on helppo tarvittaessa korjata.

Eteisseinä 21.1.2022

Kalusteissa ei tässä vaiheessa vielä ole ovia tai etusarjoja. Ne odottavat pakkauksissaan olohuoneessa ja eteisessä.

Olohuoneseinä 21.1.2022

Kuten kuvat paljastavat, kaapistojen väri tulee jatkossakin olemaan valkoinen. Palaan väreihin sitten, kun on valmiimpaa esiteltävää.


Laatikot vähenevät muista tiloista vauhdilla. Edessä häämöttää jo päivät, jolloin huonekalut voi palauttaa vanhoille paikoilleen ja lattiasuojat joutavat roskiin.

Olimme varautuneet melun lisäksi runsaaseen pölyyn. Ostimme teipillä varustettuja suojamuovirullia ja vetoketjulla varustetun muovin kiinnitettäväksi käytävän oviaukkoon. Varauduimme siihenkin, että heitän vanhat lakanat sohvien päälle. Eipä ole ylimääräistä pölyä mitenkään mittavasti tullut. Remppamies siivoaa ja imuroi työmaataan säännöllisesti. En ollut itse katsomassa, mutta Ukkokulta selitti jonkun työvälineen hoitavan pölyn imemisen samantien työn edistyessä. Roskaa kulkee jaloissa jonkin verran eteisestä muihin tiloihin. Johan viikon imuroimattomuus näkyisi muutenkin.

Hankkimamme suojamuovit käytetään sitten jossain tulevassa rempassa.


Keittiökalusteet ovat kehittyneet melkoisesti vanhan keittiömme ajoista. Nekin olivat hyvälaatuisia ja niissä oli monia tämänkin päivän mittapuulla hyviä ominaisuuksia. Uudet kalusteet seisovat säädettävillä jaloilla. Helpottaa varsinkin silloin, jos lattia on epätasainen. Jalkojen eteen tulee yhtenäinen sokkelilevy, jonka voi tarvittaessa irroittaa.


Kaapit on lujatekoisia. En edelleenkään luopunut perinteisestä kuivauskaapista. Kaikkea ei voi tiskikoneeseen työntää. Tykkään, että kuivauskaapin ritilähyllyt ovat tummanharmaita. Alimman ritilän alla on metallinen tippuvesialusta, jonka saa liu'uttamalla pois vaikkapa puhdistamista varten. Kaapistot ovat pääosin sisältä valkoisia, mutta esimerkiksi kuivauskaapin takaseinä on tummanharmaa. Kaapin yläosaan tulee vielä yksi kiinteä hylly.


 KEITTIÖREMONTIN 6. PÄIVÄ LA 22.1.2022

Autotalliseinä 22.1.2022

Viikolla sovittiin, että remppamies voi tulla töihin myös viikonloppuna. Lauantaina hän tuli vasta puoli yhdeksän jälkeen, mutta teki pitkän työpäivän jopa ilman ruokataukoa. Olen tarjonnut hänelle päivittäin iltapäiväkahvit. Lauantaina laitoin muutaman voileivän, ettei kaveri pökerry työnsä äärelle. Yhtenä päivänä huomasin tarjota hänelle kylmää vichyä. Yleensä hänellä on oma vesipullo mukana. Tuolloin ei ollut.

Ikkunaseinä 22.1.2022


Päältäpäin katsoen näyttää, ettei keittiössä ollut edellisen päivän kuviin verrattuna kummoisia tapahtunut. Kyllä oli. Tässä vaiheessa on enemmän monenlaista säätämistä ja pieniä yksityiskohtia. Kaikilla on tarkoituksensa kokonaisuudessa.

Eteisseinä 22.1.2022


Välitilalevyt ilmestyivät paikoilleen lauantain aikana eteisseinää lukuunottamatta. Tämän osuuden välitilalevyn mittaa muutettiin, jotta valaisinpainike saadaan tyylikkäämmin asennettua. Uusi levy tulee alkuviikosta.

Olohuoneseinä 22.1.2022


Hyllyjäkin oli seinäkaappeihin ilmestynyt. Samoin seinien maalausta oli viimeistelty.


Tiskipöydän lavuaarit oli paikoillaan. Asianmukaiset tiivistykset tietenkin vielä puuttuvat. Aina on käsin tiskattavaa. Varsinkin isot kattilat, monet muoviesineet ja paremmat lasit tiskaan käsin. Vanhempien luona tuskastuin tiskipöytäratkaisuun, jossa toinen allas vielä menetteli, mutta toinen oli sellaista lilliputtikokoa, jolla ei ollut mitään virkaa. Omaan kotiin halusin kaksi kunnollista lavuaaria.

Materiaalejakin on vaikka mitä tarjolla. Päädyin kotimaiseen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun altaaseen, jonka koko on 40x40 cm. Minun valintojani ohjaa usein käytännöllisyys.


Myös valaistuksen pohjatyöt etenivät lauantain aikana. Remppamies oli laittanut tarvikkeet nätisti järjestykseen sähkömiestä varten.


Led-valaistuksen listat hän laittoi lauantain aikana kaappien alareunoihin. Sulautuvat ympäristöönsä niin tehokkaasti, etten ensin meinannut listoja edes huomata. Vanhassa keittiössä käytimme paljon vain työtasojen loisteputkia. Kattolamppua tuli harvemmin sytytettyä. Nyt odotamme jännityksellä, kuinka hyvin led-listat valaisevat ja tuleeko niistä meidän pääasiallinen käyttövalaisimemme. Ainakin valolähteitä on määrällisesti aiempaa enemmän.


Välitilalevy ulottuu myös liesituuletintilaan. Välitilalevy on samaa materiaalia ja kuviota, kuin pöytätasot. Harmaata, ei niin tasaisen väristä. Ehkä vähän betonia muistuttava väri ja kuvio, mutta livenä nähtynä pehmeämpi.

Tykkään kyllä keraamisista laatoista. Mutta en niiden saumoista ja saumojen puhtaana pitämisestä. Toki nyt valitsisin isokokoisemmat laatat, jolloin saumojakin on vähemmän. Ja sauma-aineen värilläkin on ilman muuta merkitystä. Päädyimme kuitenkin välitilalevyyn, enkä usko päätöstä katuvani.


Laatikkopinot ja -rivit harvenevat. Kohta saamme välivarastona toimineet tilat taas kokonaan omaan käyttöömme.

Sunnuntai on välipäivä. Remppamies jatkaa maanantaina. 

 

KEITTIÖREMONTIN 7. JA 8. PÄIVÄ MA-TI 24.-25.1.2022


Maanantai eteni edellisviikkoiseen tapaan. Laatikkopinot harvenivat edelleen. Useimmista laatikoista sisältö siirtyi maanantain aikana omille paikoilleen ja sai täytteeksi pahvia ja muuta pakkausmateriaalia.


Remppamiehen mukana saapui sähkömies, joka teki kunnon rupeaman  kiinnittämällä kaapistojen alle uudet pistokkeet.


Vanhat valaisinpainikkeet vaihtuivat uusiin. Uuni, mikroaaltouuni ja liesitaso löysivät paikkansa. Samoin liesituulettimen alaosa.


Eteisseinän lasikaappiin tulee sisälle led-valo, joista toinen oli paikallaan jo maanantaina. Erilaiset listat ja pienemmät yksityiskohdat ilmestyivät kuin varkain maanantain aikana.


Kahvatkin tulivat kiinnitetyiksi oviin ja laatikoihin. Valitsimme metalliset, eleettömät kahvat. Valinnanvaraa niissä olisi ollut joka makuun. Olisi ollut myös mahdollista jättää kaapistot kahvattomiksi, jolloin avautuminen tapahtuu pienellä painalluksella. En kaipaa ylimääräistä sormenjälkien pyyhkimistä, joten meille sopii kahvat paremmin.


Remppamies teki maanantaina pitkän päivän. Putkimies tulee keskiviikkona laittamaan hanan ja liittämään allaskaapin putket paikoilleen. 

Autotalliseinä ti 25.1.2022

Tiistaiaamupäivän aikana jatkui yksityiskohtien hiominen. Liesituuletin siirtyi entiseen nähden vähän vasemmalle. Putken siirtäminen keskemmälle uutta liesituuletinta varten olisi vaatinut isomman operaation välikatossa. Meidän suostumuksellamme remppamies rakensi liesituulettimen yläosaan valkoisen peitelokeron, joka vaihtuu myöhemmin välitilalevymateriaaliksi.

Ikkunaseinä ti 25.1.2022

Ikkunasta riisuttiin muovisuojat pois. Lattialtakin lähti paperisuojia muiden roippeiden kanssa kaatopaikalle.

Eteisseinä ti 25.1.2022

Eteisseinän välitilalevyä ei ole kiinnitetty, koska sen mittaa muutettiin ulottuvaksi valaisinpainikkeen yli. Odotellessa se pysyy paikoillaan pistokkeiden avulla. Uusi levy tulee ensi viikolla, jolloin myös tämän osuuden pöytä- ja välitilalevyn välinen saumaus tehdään.

Olohuoneseinä ti 25.1.2022


Jääkaappi ja pakastin ovat paikallaan. Jääkaappi jo kylmenemässä. Illan voikin käyttää uusien kodinkoneiden opaskirjoihin tutustumiseen.

Remppamies irrotti suojapaperit lattioilta, siivosi muutenkin jälkensä keittiöstä ja eteisestä.  Joimme vielä kahvit, jonka jälkeen hän kiikutti tavarat ja jätesäkit autoonsa. Jollei mitään ihmeellistä tule esille, tapaamme remppamiehen ensi viikolla. Silloin hän tulee tekemään loput tehtävä.

Keskiviikolle jäi putkimiehen osuus eli hanan ja putkien asentaminen paikoilleen. Seuraava postaus kertokoon, millainen keittiö valmiina.