sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kasvilistoista kauniiksi pohjakartoiksi

Miten minä tähän joukkoon eksyin?

Mielestäni muistissani ei ole mitään vikaa. Mitä nyt yleensä keittiöön päästyäni alan ihmettelemään, miksi tänne oikein tulin. Ja kevään koittaessa tuntuvat kaikki edellisen kesän kasvit unohtuneen. Siis, mitä missäkin kasvaa. Ja vähän kyllä niiden nimetkin. Koko kesän puutarhassa tonkiessa mieleen jäävät erikoisuudetkin, mutta mihin lienevät talven aikana päästä haihtuvan. Joka kevät sama juttu.


Tykkään tehdä listoja ja luetteloita ja päivitellä tietoja niihin. Monen monta sadepäivän iltaa on tullut vietettyä tietokoneen ääressä listoja rustaillessa. Kuten kuvastakin näkyy, meikäläisen työpöydältä löytyy istutuskarttaa, kevätsuunnitelmaa, syyssipuliluetteloa, ruusuluetteloa ja jos jonkinlaista kasviluetteloa. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen alkaa jo hahmottua, millaisista listoista on ylipäätään hyötyä ja mitä tietoa niihin tulee kirjata.

Syreenit nupulla

Viime kesänä kaivoin kaksikin kukkapenkkiä ihan alusta pitäen uusiksi. Toisessa kasvoi vuorenkilpeä ja toisen oli valloittamassa pikkutalvio. Mukavia kasveja kumpikin, mutta omilla paikoillaan. Varsinkin pikkutalvio ottaa tilansa, eikä siinä muilla kasveilla ole paljon sanottavaa. Lisäksi kotiloiden runsaus pakottaa suunnittelemaan, ettei joka penkissä olisi niille suotuisia olosuhteita. Pikkutalvio ja vuorenkilpi kumpainenkin tarjoavat erinomaisia lymypaikkoja kotiloille.

Valkovuokot ovat kotiutuneet karviaispensaan kupeeseen

Kirjasin kaikki kyseisiin kukkapenkkeihin istutetut kasvit tarkasti listoihini. Luettelomaiseen istutuskarttaani kirjoitin kasvin paikaksi esimerkiksi "penkin keskellä talon puolella". Tuntui siinä istuttasessa tosi fiksulta, mutta nyt talvituhojen jälkeen tyhjiä koloja penkissä katsellessani ei noista summittaisista osoitteista paljonkaan iloa ole. Joidenkin kasvien kohdalle olen tökännyt taimikyltin, mutta en kuitenkaan kaikille. Aika hölmöltä itse asiassa penkki nyt näyttääkin, kun kasvien sijasta siinä törröttää enemmän niitä nimikylttejä.

Kriikunan nuput

Tämän kesän yksi tärkeimmistä projekteista tuleekin olemaan piirrosten laatiminen kukkapenkeistä. Mikä kasvaa missäkin kohtaa penkissä ja minkä kasvin vieressä, takana tai edessä. Jonain aurinkoisena päivänä laitan mukavan puutarhatuolin vuorollaan kunkin kukkapenkin viereen ja ryhdyn toimeen. Ehkä pukeudun valkeaan pitsiunelmaan ja varustaudun koristeellisella päivänvarjolla 1800-luvun taidemaalareiden tyyliin. Kenties keitän termariin kahvit ja vietän unelmalomaa alapihan auringonpaisteisella taideleirillä.

Poimulehti - Alchemilla vulgaris 

Ongelma on, ettei minulla ole tippaakaan piirtämiseen tai maalaamiseen tarvittavia lahjoja.  Todennäköisesti piirrän paperille ympyröitä ja laatikoita ja kirjoitan niihin kasvien nimiä. Ja sen jälkeen tulen tietokoneen ääreen toteuttamaan luonnokseni selkeämpään ja toivottavasti myös visuaalisempaan muotoon. 

Kertokaapa rakkaat puutarhaystäväni, löytyykö netistä tähän tehtävään sopivia, eritoten helppokäyttöisiä ja ilmaisia ohjelmia? Millä välineillä itse olette kasvisuunnitelmianne ja puutarhaistutuksianne visuaalisesti selkeiksi ja kauniiksikin kartoiksi toteuttaneet?