perjantai 8. toukokuuta 2020

Kirsikkainen kevätsuudelma

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma

4-vuotias koristekirsikka Kevätsuudelmani kaunistaa puutarhaani vihdoin useamman kukan voimalla. Muutama kukka on avautunut ja monta on vielä nupulla. Ryhdyin laskemaan löytämiäni nuppuja, mutta lopetin 20:een päästyäni. Vaaleanpunaista kukkapilveä pääni ylle ei sentään vielä ole tiedossa, mutta olen ylen onnellinen jokaisesta tämän toukokuun suloisesta kevätsuudelmasta.

Prunus sargentii - Rusokirsikka

Vaaleanpunaisesta kukkapilvestä en jää paitsi. Kylän keskustassa kukkii parhaillaan kaksi isoa rusokirsikkaa. Kahdesti olen jo käynyt puiden alla kameraa pyörittämässä. Näiden kaunottarien ikää en muista, mutta aika pitkään ne ovat kyläläisiä ihastuttaneet.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Punakolmilehden vahtiminen kannatti ja olen päässyt sen kukintaan hyvin mukaan. Nuppuvaiheesta täysin avautuneeseen kukkaan ei pitkään mennyt. Kukka kumartaa aina maata kohti, joten sen nähdäkseen täytyy laittaa nakkisormet avuksi.

Myosotis - Lemmikki

Lemmikit putkahtivat mullasta ihan huomaamatta, samoin niihin nuput. Ensimmäiset kukatkin ovat avautuneet. Pian lemmikkejä on taas kaikkialla. 

Clematis Alpina - Alppikärhö

Alppikärhö on aina kerkeäväinen. Niin nytkin. Yhtenä päivänä siinä ei ollut nupuista vilaustakaan ja sitten niitä vain tupsahti ilmoille lukuisia. Sen verran on aurinkoisista säistä huolimatta viileää, että kukkien avautumiseen voi mennä tovi. Tai sitten ei.

Clmeatis atragene 'Columnella'

Samoin alppikärhöä vastapäätä, köynnöskaaren toisella puolella kasvava Columnella pukkaa nuppuja. Mielestäni olen kiertänyt Pikkupuutarhan kaikki kasvit usein, mutta aina ne osaavat yllättää - ja ilahduttaa.

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia

Viime kesänä istutetun Safiirihortensian heräämistä tai heräämättä jäämistä olen jännänyt. En leikannut sen vanhoja varsia, kun en tienyt, tuleeko niihin lehtiä. Nähtävästi ei tule, vaan kasvi aloittaa kasvunsa kokonaan alusta.

Liljakukko

Vahtikaa liljojanne. Olen listinyt liljakukkoja jo muutaman. Pari on päässyt livahtamaan karkuun. Ovat ne vikkeliä ja taitavia ötököitä. Eivät kyllä koskaan putoa multaan punainen puoli päällepäin, vaan aina selälleen. Sen jälkeen niiden löytäminen onkin työn takana.


Puutarha on viime aikoina ollut varsinainen työleiri. Lähden tekemään jotain pientä ja pian huomaan uurastavani tuntien urakkaa. Olen istuttanut joitakin uusia kasveja pallokentän puoleisen aidan eteen. Aiemmin nurmikko on ollut aitaan saakka, mikä on vaikeuttanut nurmikon siistimistä aidan tyvessä. Ruohonleikkurilla ei riittävän lähelle pääse ja trimmeristä lentää terät pitkin puskia. Itse asiassa nurmikko ei edes aidan tyvessä kunnolla kasva, vaan enimmäkseen kaikenlaista rikkaa, joka vyöryy istutusalueille. Niinpä kaivoin nurmikon pois tyvialueelta sekä pallokentän vastaiselta sivulta että puistosivulta. Hiukan oli hommaa, mutta nyt se on tehty. Jatkossa on helpompaa pitää alue mullalla - tai hiekalla, mitä suuri osa tyvestä on.

"Adopitokissa Mamis"

"Adoptiokissa" Mamis vierailee säännöllisesti meidän Pikkupuutarhassa. Se tykkää köllötellä pienellä mullosalueella. Ilmeisesti multa on auringossa sopivan lämmintä ja paikasta on hyvä tiirailla niin meille kuin tiellekin. Lyhyen matkan päässä asuva Mamis on vähän arka, joten kuvasin sitä ikkunasta. Mamis on nätti puutarhatiikeri, joka toivottavasti hoitaa meidän pihan hiiret ja myyrät.

Phlox subulata - Sammalleimu

Olen taas rohmunnut uusia kasveja ja istutettavaa riittää. Perennoista osan olen saanut maahan, mutta osa saa odottaa olemassa olevien perennojen kasvua, jotta näen kunnolla aukkopaikat. Muutaman tiikerinliljan sipulin jo kaivoin multaan ja samalla olin vähällä vahingoittaa loppukesällä Bermudankolmioon istutettuja kasveja. Olisi ehkä kannattanut merkitä niiden paikat tarkemmin. Ei näköjään riitä kirjata listaan esimerkiksi "40 cm kiveyksestä vasemmalle". Parempi olisi vaikkapa laittaa selkeät tikut rajoiksi.

Mahonia

Mahonia avaa nuppurykelmiään, joita on molemmissa pikkupensaissa lukuisia. Uutta ilmestyy puutarhaan joka päivä niin vikkelästi, ettei perässä pysy. On se vaan kumma, ettei raskaatkaan puutarhatyöt harmita. Vähän on illalla olo jäykkää, mutta se unohtuu samantien pihalle mennessä. Voiko keväästä olla tykkäämättä? En minä ainakaan. Kerrassaan hurmaavaa aikaa.

Aurinkoista viikonloppua kaikille ja erityisesti ihanaa Äitienpäivää äideille!