torstai 8. heinäkuuta 2021

Mieli matalalla - kärhöt korkealla

Clematis Rouge Cardinal
 

Jaksamisen raja taisi tulla vastaan. Yhä korkeammalle kiipeäviä ja nuppujaan kauniiseen kukintaan avaavia kärhöjä katsellessa alkoivat kyyneleet valua pitkin poskia. Kukat antavat parastaan siitäkin huolimatta, että kuivuus koittelee niitä kovemmin, kuin koskaan aiemmin puutarhassani. Rouge Cardinalin nuppupaljoutta ihaillessani ajattelin, että ehkä minunkin on vain yritettävä koota itseni. Mieleni on uponnut syvänteisiin ennenkin ja aina olen niistä ylös rämpinyt.

Clematis vit. Madame Julia Correvon

Blogini seuraajat tietävät, että vuosi on ollut minulle rankka. Iäkkäiden ja huonokuntoisten vanhempien hoiva on vienyt voimia jo vuosia. Saimme vanhuksille vihdoin paikan tehostetun hoivan yksikköön. Äiti ehti olla siellä vain kolme viikkoa, kun hän menehtyi sydänvaivoihinsa.

Vanhempien muuttojärjestelyt, kodin tyhjennys ja kaikki muuttoon liittyvät paperityöt vaativat useamman viikon panostuksen. Jatkuva aikataulutettu säntäily ja pitkät tehtävälistat tekivät päivistä puuduttavia. Oma arki jäi toiselle sijalle. Ensimmäisenä aamulla piti miettiä, mihin suuntaan tänään olinkaan menossa ja viimeisenä illalla vielä tarkastaa seuraavan päivän aikataulu. Siinä ohessa oli vielä pidettävä yhteyttä vanhempiin, hoidettava heidän hoivakodissa asumiseensa liittyviä asioita apteekkisopimuksista vaatteiden nimilapuilla varustamista myöten. Juuri kun ehdin huokaista helpotuksesta vanhempien tilanteen vihdoin löytäessä rauhallisemman uomansa, äidin tila muuttui kriittiseksi ja hän kuoli.

Clematis Hagley Hybrid

Alkoi uusi ruljanssi järjestää äidin hautajaiset ja hänen kuolemaansa liittyvät muut selvitykset. Virallisten kuvioiden hoitamiseen meni tasan viisi kuukautta. Eikä tämä ollut edes erityisen monimutkainen tapaus. Perunkirjoitus, ositus- ja perinnönjakosopimus, ilmoitukset verottajalle, käynnit pankissa, sukuselvitysten ja virkatodistusten tilaaminen, valtakirjojen hankinta. Melkoista paperinpyöritystä, puheluja ja sähköposteja sinne tänne. 

Olen työssäni tottunut hoitamaan paperiasioita, selvittämään asioita, huolehtimaan ja järjestelemään. Silti monet lakiin perustuvat tehtävät vaativat ihan omat kiemuransa, jotka eivät välttämättä ihan heti avaudu taitavallekaan paperinpyörittäjälle. Oman vaikeutensa etenkin perunkirjoitukseen tuotti sukuselvitysten ja virkatodistusten toimitusajat. Perunkirjoitus on lain mukaan tehtävä kolmessa kuukaudessa. Jouduimme hakemaan lisäaikaa, koska niin seurakunnilta kuin Digivirastoltakin vie viikkoja toimittaa tarvittavat paperit.

Clematis Pink Fantasy


Aivan vielä ei voi laittaa pistettä kuolinpesän asioille. Pankki ilmoitti äidin tilin lopettamisen ja perinnönjaon kestävän 1-2 kk. Saatoin kuitenkin maanantaina pankista palatessani laittaa paperit niille varattuun kansioon. Paksu pino papereita onkin kerääntynyt. Perukirjoituksen kuitit ja sukuselvitykset esimerkiksi on säilytettävä neljä vuotta.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Tähän saakka en ole mielestäni ottanut koronasta kummoisia paineita. Miksi kapinoida asialle, jolle ei mitään voi. Olen koittanut huolehtia omalta osaltani etäisyyksistä ja pukenut  maskin uskollisesti naamalleni mm. kaupoissa käydessäni. Olen noudattanut rajoituksia varsin uskollisesti. Lähipiirissäni on vanhuksia ja muita riskiryhmäläisiä. En halua itse koronaa, enkä myöskään halua olla tartuttamassa sitä johonkin toiseen.

Koronatilanteen vihdoin helpottaessa, tuntuu, että se on aiheuttanut oman annoksensa väsymystä. Talvella ei ollut ongelma pysytellä omissa oloissa, mutta kesän ja valon saavuttua huomaan kaipaavani muita ihmisiä, pientä keveyttä elämään, naurua, kahvittelua ystävien kanssa, muiden kuulumisia. Kapeutunut kontaktiverkko tuntuu riittämättömältä. Kuin olisi elänyt jossain kuplassa kuukausitolkulla.

Clematis Multi Blue


Mielialaa masentaa myös puutarhassani vallitseva kuivuus. Kesäkuusta lähtien sadetta on saatu aivan liian vähän. Jatkuvat helteet kuivattavat maata entisestään. Olen kastellut lähinnä kasvimaata ja ruukkukukkia. Uutisissa mainittiin, että kuivuuden jatkuessa myös pohjavesi laskee eli senkään vuoksi en voi lorottaa vettä kaikille kasveille. Enkä millään pystyisi ympäri puutarhaa niin paljon kastelemaan, mitä kasvit todellisuudessa tarvitsevat.

Koska jo olemassa olevien kasvien selviytyminen surettaa, en edes ajattele minkään uuden istuttamista tahi vanhojen siirtämistä. Mietityttää myös, miten kauaskantoiset vaikutukset tällaisella kuivuudella on? Moni  kasvi selviää, mutta jaksavatko ne huonokuntoisina seuraavan talven yli? 

Näin surkeassa kunnossa puutarhani ei ole ollut vuosikausiin. Puutarhassa kiertäessäni teen suunnitelmia, mitä ja minne siirrän tai istutan. Tai miten jotain kohtaa kohennan. Näillä helteillä en vain jaksa aloittaa mitään isompaa uurastusta vaativaa työtä. Odotan koko ajan pelastavia sateita ja mielellään myös vähän viileämpää. Niin, pakko sanoa sekin ääneen. Viileämpi sää ja sade toisivat helpotusta lukuisiin huonosti nukuttuihin öihin ja puutarhan voinnista murehtimiseen. Voisin taas päästää aktiivisen minäni valloilleen. Palata edes osittain normaaliksi luokittelemaani elämäntapaan.

Clematis Multi Blue

Kun nyt kaikista murheistani aloin avautumaan, kerrottakoon vielä yksi voimakkaasti tympivä asia. Siitäkin olen jo useissa postauksissani ruikuttanut. Nimittäin Bloggerin aiheuttamat kommentointiongelmat. Ne eivät vaan helpotu. Välillä en voi vastata edes omaan postaukseeni tulleisiin kommentteihin. En myöskään kommentoida teidän blogejanne. Toisinaan onnistun yhteen blogiin, toisinaan toiseen. Useana päivänä olen saanut HUPS-virheilmoituksen ihan jokaisen blogiin yrittämästäni kommentista. 

On rasittavaa, kun kirjoittamansa kommentti on kopioitava ja tallennettava varmuuden vuoksi esimerkiksi Wordiin, jotta kaikkea ei tarvitse kirjoittaa uudelleen. Joskus  nimittäin ensimmäinen kerta epäonnistuu, toisella yrittämällä kommentin julkaisu onnistuu. Välillä auttaa, jos kirjaudun ulos blogista ja yritän hetken kuluttua uudelleen. Siten saatan onnistua parin kommentoinnin verran. Turhauttavaa. Olen kokeillut eri selaimia. Olen siivonnut tietokonetta, tehnyt virustarkastuksia ja kysynyt neuvoa parilta asiantuntijaltakin. Heidän vahva mielipiteensä on, että syy löytyy Bloggerista. Olen laittanut palautetta niin Bloggerille kuin Googlellekin. Ei minkäänlaista vaikutusta.

Omaan blogiin tulleisiin kommentteihin vastaaminen ja toisten blogien kommentoiminen on olennainen osa blogielämää. Olen mielestäni ollut aika ahkera kommentoija ja yhtäkkiä en voikaan tehdä sitä lainkaan. Tai en ainakaan haluamassani määrin. Arvatkaa vaan, tekisikö mieli heivata koko blogger jorpakkoon.

Clematis Aljonushka piiloutuu Sävelen taakse.

Tavoitteeni on pitää blogini positiivisena ja välttää murheiden kaatamista muiden niskaan. Ihmiset eivät jaksa lukea toisten vastoinkäymisistä. Ilo ja valo ovat kaikkien elämässä kaivattuja. Nyt vain väsyttää ja harmittaa niin moni asia, että on pakko päästää höyryä ulos. Tästä se taas lutviintuu, kunhan olen riittävästi piehtaroinut maan matosten tasolla. 

Pahoittelen purkautumistani, seuraavalla kerralla olkoon sävy positiivisempi.
Toivotan kaikille mukavia heinäkuun päiviä!
Enkä pahaksi laittaisi kunnon sateitakaan.