perjantai 23. marraskuuta 2018

Kehu ihminen päivässä

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Aikoinaan työskentelin isossa tietotekniikkayrityksessä. Yksikköni oli hyvin miesvaltainen. Meitä naisia oli maksimissaan 1/3 työntekijöistä. Sain kerran naistenpäivänä miestyökaverilta isokokoisen kortin, jossa tekstinä "kehu nainen päivässä". Laitoin kortin työhuoneeni oveen, jossa se näkyi hyvin ohikulkijoille ja huoneessani kävijöille. Teksti kirvoitti useita mielenkiintoisia keskusteluja ja toi työympäristöön pitkäksi aikaa lisää huomaavaisuutta ja lämpimiä sanoja laajemminkin.

Sormustinkukkien kukintaa odotettavissa

Kortti teksteineen tuli mieleeni pari viikkoa sitten käydessäni hammaslääkärin vuositarkastuksessa. Nuori naishammaslääkäri kävi tarkasti läpi hampaani kertoen samalla koodeja hammashoitajalle merkittäväksi vaihtuneeseen ohjelmistoon. Siinä ohessa hän välillä tokaisi, kuinka kaunis hammaskaari minulla on (mitä sitten tarkottaneekaan) ja miten hyvin omahoitoni on pitänyt hampaat kunnossa ja hammaskiven loitolla. En voi sanoa pelkääväni hammaslääkärikäyntejä, mutta ihan kunnolla siinä tuolilla istuessani aina jännitän. Huomasin nytkin puristavani kädensijoja rystyset valkoisina.

Koristemansikka 'Pink Panda' - Fragaria x rosea 'Pink Panda'

Hammaslääkärin kehut olivat kannustavia ja mieltä ilahduttavia. Jännistyskin väheni ja saatoin höllentää käsien otetta. Oli sitten hammaslääkäriltä opittua potilaankäsittelytaktiikkaa tai ihan aiheellista kehua, vaikutus oli hyvin positiivinen. Hän olisi samaan syssyyn voinut seuraavaksi todeta löytäneensä viisi valtaisaa reikää, enkä ehkä henkisessä euforiassani olisi kovin siitä ällistynyt. Askeleet kotimatkalla olivat todella keveitä ja taisin elää hammaslääkärin kehuvilla sanoilla monen monta päivää.

Helmililjojen lehdistö marraskuisessa puutarhassa

Toisen ihmisen ilahduttamiseen ja harmaan päivän pelastamiseen ei kovin suuria sanoja tarvita. Aina ei sanoja ollenkaan, sillä ystävällisellä hymylläkin on jo iso vaikutus. Ihan hyvin voi tuntemattoman kanssa hississä seisoessaan tokaista, kuinka kauniin värinen huivi toisella on. Tai kehua kassajonossa ostoskärryissä istuvan vauvan iloista ilmettä. Joskus voi toki saada vastaan torjuvia vilkaisuja, mutta useimpia ihmisiä kehut ja iloiset sanat piristävät ja virkistävät.

Sulkaneilikka - Dianthus plumarius

Myös itseänsä on välillä hyvä kehua ja kiittää. Tein eilen näin ostamalla kotiin valkoisen amarylliksen. Siinä oli peräti neljä nuppua tulossa ja tiedän iloitsevani amarylliksestä pitkään. Jaetaan vaikka seuraavan kuukauden ajan mielihyvää kehumalla ihminen päivässä.
 
Marraskuun viimeinen viikko alkaa olla käsillä ja siirrymme pian joulukuuhun. Sitä odotellessa hyvää viikonloppua kaikille!