maanantai 28. elokuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös, osa 2 Hyötykasvit

Tomaatti - Solanum lycopersicum Tigerella

Jatkan Piparmintun Multaa ja mukuloita -blogissa masinoiman oivallisen siemenkylvöjen tilinpäätöksen tekoa hyötykasviosuudella. Kesäkukkakylvökset käsittelin aiemmin postauksessa 23.8., jonne pääset täältä.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Ailsa Craig

Tomaatit kylvin 5.3. Ne itivät kohtuullisen hyvin, mutta taimien kasvu tuntui kovin hitaalta ja ajattelinkin joutuvani ostamaan kunnon taimet kasvariin kaupasta. Kevään viivästyessä ikkunalautatila oli kortilla ja lopulta siirsin aika onnettoman kokoiset tomaatit kasvariin 19.5. Rakensin istutuslaatikoiden ympärille tuplaharsoista teltan, jota kävin lämpiminä päivinä avaamassa. Öisin laitoin valopetroolilämmittimen päälle, vaikka sen teho on aika marginaalinen. Tomaatit tykkäsivät kasvihuoneesta enemmän, kuin ikkunalautapaikasta ja alkoivat kasvaa kohisten.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Gardeners delight

Kylvin seuraavia tomaatteja, joista jokaista lajiketta kasvariin päätyi kaksi tainta.
  • Ailsa Craig
  • Moneymaker
  • Tanskan vienti
  • Gardener's delight
  • Tigerella
  • Ildi
  • Tiny Tim
  • Yellow Pearshaped
Jokainen näistä tekee ihan hyvin hedelmää. Parhaiten ehkä Gardener's delight ja Tigerella. Kypsymisen ovat aloittaneet Tigerella, Gardener's delight ja Yellow Pearshaped. Jatkossa ehkä kannattaisi keskittyä pienikokoisiin kirsikka- ja päärynätomaatteihin. Pienessä kasvarissa niistä on eniten iloa, koska niiden kypsyminen onnistuu parhaiten.


Perinteisesti kesään kuuluu myös amppelitomaatti, jonka tänä(kin) vuonna ostin kaupasta. Se on kukkinut runsaasti ja kypsiä tomaatteja olemme jo syöneet monen monta. Lajikkeesta en tiedä, mutta pikkuruiset kirsikkatomaatit ovat pullollaan herkullista ja aromikasta tomaatin makua.

Chili - Capsicum annuum Hungarian Black

Kuten jo aiemminkin olen sanonut, chilistä en itse ole niin innostunut, mutta Ukkokulta siitä tykkää ja siksi sitä pitää aina muutama olla. Lisäksi se on minusta aika helppo ja varma kasvatettava. Chilit kylvin 6.2. ja koulin 28.2. Kasvariin siirsin taimet 19.5.

Tomaattien tapaan chilin varttuminen kunnon taimeksi kesti pitkään. Oikeastaan ne innostuivat kunnon kasvuun vasta kasvihuoneeseen päästyään. Tavallinen chili on vasta alkanut tekemään hedelmää. Se ei sinänsä haittaa, sillä chili kyllä kypsyy sisälle nostettuna ikkunalaudallakin.


Paprikan (kylvin 5.3.) hedelmät ovat vasta nyt alkaneet kasvaa kokoa, joten saattaa hyvinkin olla, etteivät ne ehdi kypsyä.

Kylvämäni chilit ja paprikat
  • Chili - Capsicum annuum 'Hungarian Black' sekä kaupan chilistä otetut vanhemmat siemenet
  • Paprika - Capsicum annuum 'Californian Wonder'
Herneen nuput

Herneitä meillä oli aikanaan avokasvimaan aikaan joka kesä. Sitten kului useampi vuosi ilman herneen hernettä. Nyt kylvin lähinnä kumppanuuskasviksi kahteen kasvimaalaatikkoon hernettä (pisum sativum 'Meteor'). Palot olivat pitkään niin laihoja, että ajattelin niiden osallistuneen johonkin painonpudotuskampanjaan. Sitten ne alkoivat pulskistua ja aika monena iltana kävin nyppimässä naposteltavaa hernepuskista. Neljästä 80 cm:n rivistä tuli yllättävän paljon herneitä. Herneiden popsiminen oman kasvimaan kupeessa se vasta tuo mukavat lapsuudenmuistot mieleen. Siinä yksi lisäsyy kylvää herneitä myös ensi kesänä. 


Lehtikaalia laitoin sekä vihreää (Brassica olerecea 'Acephala Green Curled') että lilaa (Brassica 'Curly Scarlet'). Lilasävyinen kasvoi huonommin, mutta vihreästä tuli erinomainen sato. Olemme syöneet lehtikaalia salaattina ja pari kertaa tein niistä myös chipsejä. Chipsit ovat kuitenkin aika rasvaisia, joten niitä ei loputtomiin voi eikä halua syödä. Ison osan lehtikaaleista olen ryöpännyt ja käyttänyt suolaisiin piirakoihin pinaatin tapaan. Kevyesti ryöpättynä lehtikaali menee myös pienempään tilaan pakastimeen myöhempää käyttöä varten.


Kasvihuonekurkkuja kylvin 9.4. Kurkku iti nopeasti ja siirsin sen 19.5. kasvariin. Myös kurkut suojasin alkuun harsoilla. Kurkut alkoivat kukkia runsaasti ja satoa ne ovat tuottaneet erinomaisesti. Beth Alphasta tuli pulleita kurkkuja, mutta siihen tuli aika kova ja puumainen kuori kasvun myötä. Se kannatti poimia hieman pienempänä. La Diva sen sijaan on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Babyj ei ole tehnyt hedelmää. Myös viidakkokurkku jäi hyvin pienikokoiseksi, eikä ole kukkinut. Sen hedelmiä ei siis pääse maistamaan.

Elokuun kosteista säistä kurkut ovat kärsineet. Kukkiminen väheni ja moni pikkuruinen kurkku mätäni aktiivisesta kasvihuoneen tuulettamisesta huolimatta. Edelleen kuitenkin satoa tulee, joten kurkkuja ei tänä kesänä ole tarvinnut ostaa laisinkaan.

Seuraavia kurkkuja kylvin:
  • Cucumis sativus Beth Alpha
  • Cucumis sativus Babyj F1
  • Cucumis sativus La Diva
  • Viidakkokurkku - Melothria scabra


Kurpitsa on minusta nopea, helppo ja satoisa. Kylvin siemenet ikkunalautapotteihin 15.5. Kurpitsaa ei todellakaan kannata kovin aikaisin kylvää, sillä muuten ne ehtivät kasvaa mittaa ja kokoa ennen kasvimaalle pääsyä liikaakin. Siirsin taimet kasvimaalaatikkoon 6.6. ja peitin muiden viljelylaatikoiden tapaan harsolla. Siellä ne juurtuivat ja alkoivat kasvamaan. Kukkia joutui odottamaan ehkä normikesää pidempään. Sitten kukkia alkoi tulla ja pieniä hedelmiäkin, jotka kuitenkin mätänivät ennen kuin ehtivät kunnolla edes kasvaa. Yritin kiirehtiä nyppimään kukat pienten kurpitsoiden päästä pois, koska sen sanotaan vähentävän mätänemistä. Kurpitsa on kuitenkin niin tuottoista, että vaikka monta kurpitsaa olen joutunut heittämään kompostiin, kypsiä kurpitsoita on riittänyt poimittavaksi.




Kurpitsaa kannattaa poimia sitä mukaa, kun se kypsyy. Näin satoa pääsee hyödyntämään alusta saakka, eikä kurpitsoiden kanssa joudu niin helposti pulaan. Olen käyttänyt kurpitsaa salaatteihin ja sosekeittoihin. Ylimääräiset pilkon ja pussitan pakastimeen. Siten niistä saa nopeasti hyvää keittoa.

Kylvin seuraavia kurpitsoja
  • Cucurbita 'Tuscany' (vihreä)
  • Cucurbita 'Atena F1' (keltainen)
  • Cucurbita pepo 'Tom Fox'
  • Cucurbita 'Maxima', joka on jättikurpitsa ja joka ei ole kukkinut eikä tehnyt hedelmää.

Retiisi on hauska pikkunaposteltava, joka on helppo ja nopeakasvuinen. Kylvin retiisin 22.5. ja ensimmäinen sato valmistui melkeinpä varkain harsojen alla. Cherry Belle osoittautui maukkaaksi ja se kasvoi yllättävän kookkaaksi tulematta silti puisevaksi. Toisen kylvön tein heti ensimmäisen valmistuttua ja tultua syödyksi. Kolmannenkin sadon olisi varmasti saanut, mutta en enää uusia retiisikylvöjä tehnyt. 

Kylvämäni retiisit:
  • Raphanus sativus Saca
  • Raphanus sativus Cherry Belle

Porkkana (Daucus carota L. Flakkee) kylvin kaksi 80 cm:n riviä kasvimaalaatikkoon. Porkkanat kasvoivat hienosti ja alkuun söimme harvennettuja pikkuruisia porkkanoita, jotta muille jäi tilaa kasvaa isoiksi. Syömme paljon porkkanaa sekä sellaisenaan että kevyesti keitettynä ja raasteena. Usein pesen, kuorin ja pilkon nipun porkkanoita jääkaappiin odottamaan jonkun iltaleffan mainostaukoa. Silloin makeat porkkanat maistuvat ja korvaavat muut pikkunälkään tarkoitetut naposteltavat erinomaisesti. Porkkanaa laitan ensi vuonna enemmän, ehdottomasti.


Punajuuria (Beta vulgaris 'Detroit') laitoin myös kaksi riviä. Osan olen jo nostanut nähdäkseni, miten ne voivat ja hyvin voivat. Miksi ihmeessä olen kuvitellut, että punajuuri olisi jotenkin vaikea? Siellähän se on mullassa kasvanut ja kypsynyt. Myös punajuuri kuuluu lempijuureksiini.

Tilan puutteen vuoksi kylvin vain yhtä salaattia eli tammenlehtisalaattia (Lactuca sativa 'Crispa Red Salad Bowl'). Jälleen kerralla ihan liikaa. Ikinä en opi säätelemään salaatinsiemeniä. Salaatti kasvaa ja nopeasti ja vaikka kuinka sitä söisi leivän päällä ja ruoan ohessa, ei kaikkea kasvimaalla kasvavaa ehdi sopivan tuoreena käyttämään. Nyt siis vinkiksi ensi vuotta ajatellen: mieluummin vaikka puoli riviä kerrallaan ja uusia kylvöjä tasaisin välein.


Mangoldia (Beta vulgarid) en ole aiemmin kasvattanut. Sitä aion kylvää ensi vuonnakin pelkästään jo sen kauniin ulkomuodon vuoksi. Kuinkahan monena iltana kiersin mangoldeja ja ihastelin niiden punaisia lehtiruoteja ilta-auringon valossa.

Salaattifenkoli (Foeniculum vulgare) oli tämän kesän upea löytö. Sitäkään en ole aiemmin kasvattanut, mutta jatkossa ihan varmasti. Nettikaupasta tilaamassani siemenpussissa ei ole lajikeen nimeä. Autuas olo -blogin Cherin vinkistä aion ensi kesänä hommata Zero Fino -lajiketta, josta pitäisi olla paremmat mahdollisuudet saada kunnon sato meidän valoisassa yössämme. Salaattifenkolin ihastuttava aniksen maku on hurmannut minut niin tehokkaasti, että tämä kasvi ansaitsee päästä jokakesäiseksi kylvettäväksi meidän kasvimaallemme.

Parsa - Asparagus officinalis 'Gijnlim'

Parsaakin (Asparagus officinalis 'Gijnlim') päätin kokeilla, kun sitä niin moni blogeissa keväällä kehui. Tarkoitus oli ostaa juurakot kevätmessuilta, mutta Helsingissä (Turussa parsaa oli, vaan olin jo ehtinyt hankkia) en niitä nähnyt, joten tilasin nettikaupasta. Kaikki 11.5. istuttamani parsat ovat lähteneet kasvuun, mutta sitä suositellaan korjattavan vasta kahden kolmen vuoden kuluttua, jotta se pääsee hyvin kasvamaan ja vahvistumaan.



Sipulia meillä oli avokasvimaan aikaan vuosittain, mutta viljelylaatikoiden aikakauteen siirryttyämme sipuli on jotenkin jäänyt. Tarkoituksella en nytkään sitä istuttanut, vaan kaupasta mukaan tarttui ikäänkuin kylkiäisenä istukassipulipussukka. Ajattelin, että se toimii hyvin kumppanuuskasvina ja tungin sipuleita muiden kasvien kylvösrivien väleihin. Aika hyvän sadon pari päivää sitten korjasin. Osa on pieniä, mutta valtaosa isohkoja ja hyväkuntoisia. Nyt sipulit ovat verkon päällä puuvajassa. Viikonlopun aikana on tarkoitus tuoda ne saunan lauteille kuivumaan.



Valkosipulista huolehtii Ukkokulta ja sen hän peitteli multaan jo viime syksynä. Lajikkeena on talvivalkosipuli Alexandra. Ukkokulta nosti loput valkosipulit maasta pari päivää sitten ja komeita ovat. En vain ole puuvajassa roikkuvaa satoa vielä ehtinyt kuvata. Aikaisempina vuosina meillä on ollut muita lajikkeita, mutta kuultuaan Alexandraa kovasti kehuttavan, Ukkokulta tilasi sitä ja kyllä se kannatti. Ei meidän enää aikoihin ole tarvinnut kaupasta valkosipulia ostaa. Siitä pitää huolen oma sato. Ja meillä valkosipulia sentään käytetään todella runsaasti.



Yrteistä kylvän joka kesä tilliä ja persiljaa. Tilli on kasvanut hyvin. Persilja on tänä vuonna itänyt huonosti ja itäneetkin ovat aika matalaa sorttia. Ruohosipulia kasvaa monessa paikassa niin syötäväksi kuin kukkiessaan ja muutenkin kasvaessaan ihasteltavaksi. Samoin lipstikka (levisticum officinale) kasvaa kasvimaalla ja sitä jo kerran leikkasin matalammaksi sen yltyessä kurkottelemaan taivasta. Lipstikkaa kuivaan käytettäväksi keittojen mausteena.


Tomaatti - Solanum lycopersicum 'Yellow Pearshaped'

Siemenet kylvin kasvimaalaatikoihin 22.5. ja peitin harsolla muut, paitsi parsa- ja kesäkukkalaatikot. Vaikka alkukesä oli kolea ja kesää saatiin odotella, siemenet itivät hyvin ja lähtivät reippaasti kasvuun. Alkuun joutui kastelemaan useammin, sillä kovin paljon ei itämisaikaan satanut. Heinä-elokuussa kastelusta ei sen sijaan ole tarvinnut huolehtia. Taivaalta vettä on tullut riittävästi. 

Ötökät eivät ole pahemmin haitanneet. Harvoin pääsee niin ehjälehtistä salaattia ja lehtikaalia kasvimaalta poimimaan, kuin mitä tänä kesänä on voinut tehdä. Tavallisia etanoita kasvimaalaatikoissa ei ole ollut juuri laisinkaan. Vasta elokuun runsaiden sateiden myötä kotilot ovat löytäneet tiensä myös kasvimaalle, mutta kovin suurta tuhoa ne eivät ole ehtineet tehdä, kun monen kasvin osalta sadonkorjuu on jo käynnissä. 



Pahoittelen, että tästä tuli varsinainen maratonpostaus, mutta en halunnut jakaa aihetta kahteen tai useampaan postaukseen, koska tarkoitus on käyttää tänä ensi ja ehkä muinakin keväinä itseäni opastavana muistiinpanona.

Tämä siemenkylvöjen tilinpäätös -idea on aika kiva ja uskon näistä yhteenvedoista olevan hyötyä myös tulevaisuudessa. Lämmin kiitos siis Piparmintulle vinkistä. Suosittelen idean työstämistä myös muille. Sitähän ei tarvitse juuri nyt toteuttaa, vaan jättää muhimaan vaikka sinne syksyn ja talven pimeisiin iltoihin.