torstai 20. heinäkuuta 2023

Kärhöt - joka kesä yhtä kaivattuja

Clematis Princess Kate


Puutarhan kuvaaminen ja kasveista jutusteleminen kulkee nyt kovasti jälkijunassa. Maanantai-iltapäivällä pihaan tuli kuorma-autolavallinen kivituhkaa, jonka levitys oli aloitettava heti, jotta autoja ei tarvinnut pitää päivätolkulla katua tukkimassa. Tosin saimme ne mahtumaan aika hyvin varaparkkipaikalle. Onneksi poika tuli avuksemme kärräämään ja levittämään. Tiistai-iltana oli 12 kuutiota likimain kaikki levitetty. Pari kasaa varastoitiin odottamaan muiden suunnitelmien toteuttamista. 

Ajattelin, että aamulla kaikki lihakset olisivat jumissa ja sängystä nousu vaikeaa. Kaipa kesän tähänastiset aherrukset ovat pehmittäneet lihakset valmiiksi joustaviksi, eikä kummempia kipuja ilmestynyt.

Clematis Princess Kate

Tämä kesä ei selvästikään ole kärhöjen juhlaa. Suurin osa on elossa ja kukkiikin, joten tyytyväisyyteen on aihetta. Varmaan edellisten kesien ja kuluneen kesän kuivuus on vaikuttanut kärhöjen vointiin. Vuosi sitten kastelin kärhöjäkin kuivimpina kausina. Tänä kesänä jäivät nekin enemmän oman onnensa nojaan.

Viime kesän silmäteräni Princess Kate on ilokseni hengissä ja kukkii kivasti. Kukat ovat minusta viime vuotista suurempia. Oma kokemukseni on, että kotiuduttuaan kärhöt kasvavat rehevimmiksi ja kukkivat runsaammin. Kunhan ne ensin saa pysymään hengissä ensimmäiset vuodet.

Clematis Hagley Hybrid

Hagley Hybrid aloitti kukinnan ensimmäisten joukossa. Siinä on muutama viallinen kukka. Aihetta sivusi myös Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna. Onko syynä kuivuus vai kevään kylmyys? Kunpa tietäisi.

Clematis Pink Fantasy

Pikkupuutarhan Pink Fantasy näyttää näissä kuvissa hyvin samanlaiselta kuin Hagley Hybrid. HH on luonnossa kuitenkin selvästi vaaleampi ja sinililampi. Ja Pink Fantasy vastaavasti pinkimpi.

Clematis Pink Fantasy

Pink Fantasyn olen tyhmyyksissäni istuttanut samaan köynnöskaareen kahden alppikärhön kanssa. Kaaren toisella puolella kasvaa sininen alpina, Pink Fantasyn kanssa samalla puolella tarha-alppikärhö Columnella. Alppikärhöt ovat lopettaneet kukintansa ajat sitten, joten Pink Fantasyn ei tarvitse kilpailla loistosta muiden kanssa. Jos vain alppikärhöjen uumenista saa näkyvyyttä.

Köynnöskaari on niin tupaten täynnä alppikärhöjen versoja, ettei alta kohta mahdu kulkemaan. En osaa päättää, leikkaanko kaikki syksyllä matalaksi. Varsinkin alpina on hyvin risuinen. Joskin uusi kasvusto peittää juuri nyt pahimman risuisuuden. Jos leikkaan syksyllä, menetän kevään kukinnan. Jos siirrän leikkaamisen kukinnan jälkeiseen aikaan, en ehkä raaski vihreää komeutta leikata laisinkaan. Ääh, miten hankalia päätöksiä.

Clematis Aljonushka

Ruusupenkin Aljonushkat porskuttavat täysillä. Kasvukorkeus on hieman aiempia vuosia matalampi, koska kaivoin Aljonushkan toissa vuonna ylös ja siirsin muutaman metrin oikealle. Mielestäni kaivoin huolellisesti ison juuripaakun, mutta niin vain vanhaan paikkaan jäi juuria. Nyt minulla on sitten kaksi Aljonushkaa. Ei haittaa tippaakaan. Vanhemmasta on iloa myös naapureille, kun se näkyy heille paremmin.

Clematis Aljonushka

Aljonushka on osoittautunut helpoksi ja terveeksi kärhöksi. Tänä kesänä sen kukat ovat isoja. Ainoa haitta, jos sen sellaiseksi  kokee, on tarve tukemiseen. Aljonushkalla ei ole kärhiä, joilla se tarttuisi vaikkapa köynnöskaareen tai verkkoon. Minulla on kaksi puolikaaren muotoista, 150-senttistä metallitukea, joiden sisällä Aljonushka pysyy hyvin pystyssä.

Clematis Madame Julia Correvon- Tarhaviinikärhö

 
Madame Julia Correvon avasi tällä viikolla vihdoin ensimmäiset nuppunsa. Kukkia on tulossa useampi, mutta osa niistä on rikkonaisia. Lienee sama syy, kuin Hagley Hybridillä: kuivuus tai kevään hallat tai molemmat yhdessä?

Riittää, että Julia on hengissä ja muuten hyvävointisen näköinen. Olen tykästynyt näihin tarhaviinikärhöihin. Ne ovat osoittautuneet kestäviksi ja runsaskukkaisiksi. Kukat eivät koollaan kilpaile loistokärhöjen kanssa, mutta joskus määrä korvaa koon.

Clematis Polish Spirit - Tarhaviinikärhö

Polish Spirit on tänä vuonna tavallista hitaampi avaamaan nuppujaan. Keväällä siinä oli aiempia vuosia enemmän kuivuneita/paleltuneita oksia, joihin ei ilmestynyt elämää. Leikkasin niitä pois, jonka jälkeen kärhö käytti aikaa uusien versojen kasvattamiseen. Polish Spirit kukkii aloitettuaan yleensä pitkälle syksyyn. On ihan hyvä, etteivät kaikki näytä parastaan samaan aikaan.

Clematis fargesioides 'Summer Snow' / 'Paul Farges' - Lumikärhö

Lumikärhössä on jo valtavasti avautuneita kukkia. En vain ole ehtinyt käydä sitä kuvaamassa. Vuosi sitten kävin täällä blogistaniassakin keskustelua lumikärhön leikkaamisesta. Jotkut sanoivat, etteivät leikkaa sitä ollenkaan. Jotkut taasen leikkaavat välillä varsin matalaksi. Edelliskeväänä rohkenin leikkaamaan lumikärhön noin metrin korkeudelta. Tänä keväänä otin vain joitakin, lähinnä korkeimpia oksia pois. 

Vuodesta 2016 asti kasvanut lumikärhöni on keväisin aikamoinen risukasa. Varsinkin latvukset kuivuvat ja paleltuvat talvisin, joten ne on leikattava pois. Ensi keväänä leikkaan tämän kärhön kunnolla, enkä vain tyydy riipimään oksaa sieltä toista täältä. Lumikärhö on hyvin voimakas- ja nopeakasvuinen kärhö. Jollei mitään kummallista tapahdu, leikaamisen jälkeenkin se ehtii kasvaa ja kukkia kesän aikana entiseen tapaan.

Clematis viticella Black Prince - Viinikärhö


Jollain muulla nimellä hankittuna ja vuosia puutarhassani kasvanut viinikärhö sai pari vuotta sitten vihdoin nimen, kun Navettapiian puuhamaa -bloggari veikkasi sitä Black Princeksi. Satavarma en edelleenkään nimestä ole, mutta en ole muutakaan ahkerasta etsinnästä huolimatta löytänyt. 

Prinssini ei vielä ole avannut nuppujaan. Ehtii kyllä. Mittaa sen versoille on venynyt jälleen useampi metri. Tämä kärhö ei ole turhan vaatimaton ulottuvuuksissaan. Se kietoutuu joka vuosi takanaan kasvavan korkean tuijan latvuksiin ja oksien lomaan. Yritän aina muistuttaa itseäni, että kävisin ohjaamassa versoja tukiverkkoon. Silloin pääsisin paremmin ihailemaan kukintaa. Muuten suurin osa kukista kiikkuu yläilmoissa.

No, pääasia, että tämäkin on hengissä. Se ei meinannut keväällä herätä laisinkaan. Sitten ykskaks yllättäen versoja alkoi pukata voimalla maasta.

Clematis Rouge Cardinal

Huomasin juuri, että Päivänliljapenkin kahdella kärhöllä, Rouge Cardinalilla ja Multi Bluella on 10-vuotissynttärit. Ne ovat pihani seniorikärhöjä. Sininen alppikärhö taitaa olla se ensimmäinen kärhöhankinta. Rouge Cardinal on kukkinut jo useamman kesän perättäin komeasti. Eikä petä tänäkään kesänä. Kyllä surettaisi, jos tämä kaunotar syystä tai toisesta päättäisi lähteä.

Clematis Rouge Cardinal ja takana Multi Blue

Rouge Cardinalin toisella puolella kasvaa Multi Blue. Väriparina ei paras mahdollinen yhdistelmä, mutta kärhöinnostukseni alkuaikoina tapasin ostaa edullisia kärhöjä, pitää niitä kesän ruukuissa kasvattamassa juuria ja istuttaa sitten loppukesästä tai syksyllä maahan. Aina ei tullut mietittyä kovin tarkkaan kasviyhdistelmiä. Tärkeintä oli löytää kärhölle paikka, jossa se todennäköisesti viihtyisi. Ainakin nämä kaksi tulevat hyvin toimeen keskenään.

Clematis Multi Blue

Multi Blue kilpailee kukkien määrässä Rouge Cardinalin kanssa. Edellistä ja tätä kuvaa katsoessani voin todeta, että onhan Multi Bluen kukan keskustassa Rougen viininpunaa. 

Clematis 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Tarha-alppikärhö Purple Dreamin kukinta meni tänä vuonna ohi tavallista nopeammin. Taisi helteet ja kuivuus kiihdyttää vauhtia. Nyt tämä kärhö on jo täynnä siemenhahtuvia, jotka ovat minusta kuvauksellisia.

Parin-kolmen kärhön tilanne jäi vielä raportoimatta. Ehtiihän nuo. Jollei näin kesällä, niin talvella sitten.

Clematis Pink Fantasy
 
Mieli tekisi uusia kärhöjä, mutta yritän pitää pääni kylmänä ennen yhdenkään uuden kärhön, tai kasvin ylipäätään, hankintaa. Ensin on mietittävä tarkkaan istutuspaikka, kenties jopa valmistettava se toivekasville ennakkoon. Omoshiroa olen ihaillut muutamassa blogissa. Myös valkoinen alppikärhö on yksi mahdollisuus. Jospa elokuussa ehtisi paremmin puutarhaliikkeisiin katselemaan.

Rhodochiton atrosanguineus - Keijunmekko - taustalla sataa

Nyt kipinkapin sulkemaan kasvihuoneen ovea. Piti tehda puutarhassa kuvauskierros, mutta ulkona sataa tasaisin välein kaatamalla. Ukkonenkin jyrisee parhaillaan.

Kukkaisaa heinäkuun jatkoa kaikille!