lauantai 21. lokakuuta 2023

Hyyrrr.. kylmää on

 

Olen harrastanut kulttuuria ja kotimaan matkailua, jolloin oma puutarha on jäänyt vähemmälle huomiolle. Perjantain aamupakkasesta huolimatta kiirehdin pihalle laittamaan jänisverkkoja. Taisin olla viimetipassa liikkeellä, sillä sisällä käydessäni vilkaisu ikkunasta kertoi vaaran lähestyvän. Kaksi peuraa oli pysähtynyt vastapäisen naapurin rinteeseen syömään. Meillehän ne seuraavaksi olisivat tulleet.

Lähdin kameran kanssa ulos, tien yli, naapurin sisäänkäyntiin. Peurat nostivat päätään, mutta jatkoivat ateriointiaan. Lopulta ne ymmärsivät, etten ollut suinkaan tulossa heidän kanssaan mukavia juttelemaan vaan toivoin mielessäni kummankin säntäävän tuotapikaa metsän uumeniin. Minkä ne sitten tekivätkin.

Aronia

Verkkojen laittaminen on tosi tylsää hommaa, mutta ehdottoman tärkeä syystyö joka vuosi. Kyllä keväällä harmittaisi todella paljon, jos jänikset pääsevät järsimään huolella ja rakkaudella istutettujen puiden runkoja. Mustilanhortensia jäi verkottamatta. Olen kahden vaiheilla, laitanko sille verkon. Jänikset eivät ole kertaakaan hortensioita tuhonneet, mutta kerta se kai olisi ensimmäinenkin. Grandifloraa en ole suojannut koskaan, Vanille Fraisen ja muut kyllä.

Haapa

Ehdin jo kaivata ruskaa ja epäillä jäävämme siitä tänä vuonna paitsi. Näin ei käynyt. Viime päivien hyytävä kylmyys on tuonut loistavat värit keskuuteemme. Ei ehkä parin edellisen syksyn kaltaisena runsautena, mutta riittävän kauniina joka tapauksessa. Palavat värit eivät montaa päivää kestä, kun navakat tuulet yöpakkasiin yhdistettynä tyhjentävät puita ja pensaita kiihtyvällä vauhdilla.

Cotoneaster lucidus - Kiiltotuhkapensaas

Alapihan puskanurkan kiiltotuhkapensaskin koristaa muuten unohduksiin jäävän alueen niin komeaksi, että mielellään askellus johtaa sinne saakka.

Pensasmustikka

Lavakaulukseen istutetut pensasmustikat olivat aamulla kuin sokerihuurrettuja karkkeja. Minulla ei ole kunnollista paikkaa pensasmustikoille, jotta saisin ne kasvamaan suuriksi ja tuottamaan satoa. Se ei minua haittaa. Pensasmustikoiden tehtävänä pihassani on tuottaa iloa syksyisellä ruskallaan. Ihan kelpo arvo kasville sekin.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Tuurenpihlajat eivät pettäneet tänäkään syksynä, vaikka uumoilin niiden ehtivän pudottaa kaikki lehtensä ennen värittymistä.

Puschkinia libanotica - Posliinihyasintti


Runsas viikko sitten Espoon puolella asioidessani kipaisin Puutarhanikkareille. Sielläpä olikin mainio sipulivalikoima edelleen tarjolla. Olisi kannattanut mennä sinne ihan ensimmäisenä ostoksille, mutta jäi nyt tänä vuonna näin toimimatta. Ostin kuitenkin pari pussillista posliinihyasintteja, kun huomasin ne nettitilauksesta unohtaneeni. Elän toivossa, että saisin nämä kukkimaan mattona puutarhassani. Sellaisen näen joka kevän naapurikunnan keskusta-alueella.

Colchicum autumnale 'Waterlily' - Syysmyrkkylilja

Yllättäen hyllyssä oli myös pari syysmyrkkyliljaa. Ne oli ilman muuta napattava mukaan. Niin syysmyrkkyliljat kuin posliinihyasintit on jo istutettu. Nyt vain odotetaan kevättä ja kukkimista.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Ruusupenkin syysmyrkkyliljat taitavat viihtyä hyvin istutuspaikallaan. Olen istuttanut syksyllä 2020 yhden sipulin, joka kukkii nyt jo näin monen kukan voimin kellukoiden, kurjenpolvien ja jaloängelmien tyvellä.

Suppiksia

Naapurin pojanpojat, 6-vuotiaat kaksoset olivat olleet mummonsa kanssa Nuuksiossa sieniretkellä. Illan jo hämärtyessä pojat ilmestyivät meidän oven taakse ojentaen kumpikin minulle pussillisen suppiksia. Seuraavien päivien ruoat oli jo jääkaapissa, joten puhdistin sienet, ryöppäsin ne nopeasti ja laitoin pakkaseen. Aah, mitä herkkua minulla onkaan varastossa. Kiitos ihanille ja ahkerille pikkupojille!

Acer ginnala - Mongolianvaahtera puiston puolella


Keskiviikkoaamuna junassa istuessani vilkaisin Riihimäen kohdalla ikkunasta. Ulkona satoi lunta. Sitä en yhtään ihmettele, sillä öisin on ollut pakkasta, eikä päivälämpökään paria astetta korkeammalle nouse. Käsineet ja pipo on ulkona tarpeen. Ilman pipoa kävellessä tulee tunne, että tuuli vie mennessään kylmyyden kohmettavat korvatkin päästä. Auton ikkunoita on jo saanut aamusella skrapata, tylsää. Talvirenkaiden aika alkaa olla käsillä.

Heuchera - Keijunkukka


Kovaa pakkasta TV lupaa,
silti ei kannata jäädä tupaan.
Laitanpa paljon vaatetta ylle,
silloin tarkenen tiedän kyllä.
Luonnossa kyllä kauneutta riittää,
vuoden aikoja siitä voin kiittää.
 
 
Hyvää viikonloppua kaikille!