maanantai 9. huhtikuuta 2018

Tunnistaisinko 100 lintua?

Naakat vaahterassa

Monessa blogissa on kerrottu Birdlife Suomen aloittamasta haasteesta "Tunnista 100 lintulajia". Linnut ovat puutarhurin ystäviä ja hyödyllisiä kavereita, sillä ne syövät puutarhan kasveja kiusaavia hyönteisiä ja nilviäisiä. Linnuilla on merkittävä ja tärkeä roolinsa luontokokonaisuudessa. Moni lintulaji on kärsinyt saasteista ja ilmastomuutoksesta. Linnut tarvitsevat ihmistä ja ihminen lintuja. Millainen olisikaan vaikkapa kevät ilman mustarastaan sulosointuja tai alkukesän ilta ilman peippojen ja pajulintujen konserttia?

Kottarainen syreenissä pääsiäispäivänä.

Olen surkea tunnistamaan lintuja sen enempää ulkonäöstä kuin äänestäkään. Puutarhaharrastuksen myötä kiinnostus lintuihin on herännyt ja lisääntynyt. Talvilintujen ruokinta on tarjonnut mielenkiintoista seurattavaa ja mahdollistanut uusiin lajeihin tutustumisen. Keittiön hyllyssä onkin nykyisin pino lintukirjoja, joista saa pika-apua oudon linnun ilmaantuessa ruokintapaikalle.

Olen ottanut osaa useampaan Birdlife Suomen järjestämään pihabongaustapahtumaan. Ne ovat mukava tapa oppia lisää linnuista ilman sen kummempaa kilpailua. Arastelin pitkään osallistumista tähän 100 lintulajin tunnistushaasteeseen. Sitten tuumin, ettei mitään saa, ellei yritä. Tuskin kukaan minua kylän torilla julkisesti tuomitsee, vaikka tunnistaisin vain kymmenen tai en yhtään lintua tai jättäisin tehtävän kesken. 

Nyt olen tulostanut Birdlifen sivulta aakkosellisen, 100 linnun listan. Saatoin siitä heti ensikatsomalla ruksata 19 lintulajia, joita pihapiirissä on viime aikoina pörrännyt. Takuuvarmasti tiedän, että kaikkia listan lintuja pysty vuoden aikana ruksaamaan, mutta ehkä nyt tarkkailen ympäristöä taas uudesta vinkkelistä. 

Tässä vielä toistamiseen linkki Birdlife Suomen haasteeseen. Tulkaa siis tekin mukaan tälle linturetkelle oppimaan uutta!