perjantai 26. heinäkuuta 2019

Hyötyä vai harrastusta?

Cucurbita pepo - Kesäkurpitsa

Taitaa tämä meikäläisen hyötyviljely kääntyä enemmän harrastuksen puolelle. Tänä kesänä on saatu vettä taivaalta mukavasti, joten viime vuotiseen tapaan ei ole tarvinnut jatkuvasti sadetinta kasvilavojen kupeessa pyörittää. Ötököitä sen sijaan on paljon ja kaikenlaisia, joten osa minun ja Ukkokullan lautaselle tarkoitetuista antimista on mennyt ihan toisiin suihin.

Cucurbita pepo"Tom Fox" - Kurpitsa

Kurpitsa tuntuu olevan idioottivarma onnistuja. Keltaista ja vihreää kesäkurpitsaa on kerättty jo useamman kilon edestä ja kukinnasta päätellen tahti jatkuu. Tom Fox kehittelee pyöreitä palluroitaan vähän joka suuntaan. Joudun jo melkoisesti loikkimaan karheankarvaisten ja kaikkialle kiemurtelevien kurpitsalonkeroiden välissä.


Tomaatit ovat alkaneet kypsyä tasaiseen tahtiin. Tigerellaa, Sungoldia, Supersweetiä,  1000x100, Gardener's delight:ia ja Rosellaa on jo syöty. Bumble Bee sekä Yellow Pearshaped ovat lähellä kypsymistä. Rosellasta taitaa tulla tämän kesän hitti. On kyllä niin herkullisen makuinen tomaatti.

Tomaaattien lehdet ovat kellastuneet uhkaavaa vauhtia. Googletin syyn siihen ja netti väitti kellastumisen johtuvan liiasta kastelusta. Säätämistä siis taas edessä. Tomaatit ovat kukkineet varsin vaisusti. Raakileita ei siis ole hurjia määriä odottamassa kypsymistä.

Cucumis sativus F1 'Cordoba' - Kasvihuonekurkku

Kurkku tulee jatkossakin kuulumaan kasvihuoneeni vakiokalustoon. Omia kurkkuja on syöty juhannusviikosta alkaen, eikä jatkossakaan tarvitse ihan heti kaupasta kurkkuja ostaa.

Capsicum annuum 'Hungarian Black' - Chilipaprika

Hungarian Black -chilipaprika on satoisa, mutta maku vähän liiankin mieto. Ehkä jopa puiseva. Ei paprikan makeutta eikä chilin potkua. Kauniin värisiä ja kukka se vasta kaunis onkin. 


Kylvin kasvilaatikkoon kolme riviä herneitä; sekä sokerihernettä että silpoydinhernettä. Muutama on jo naposteltu ja lisää tulee jatkuvasti. Aika hyvä sato pieneltä alalta.

Porkkanoita ja punajuuria on pari riviä kumpaakin. Ainakin kitketyt porkkanat näyttivät hyviltä ja kitkennän jälkeen kasvamaan jääneillä on jälleen tilaa. Retiisien ensimmäisen kylvön tuotokset on jo syöty ja seuraava valmistumassa. Tilliä kasvaa sekä kylvettynä että kaupasta ostetun tillin multaan istutuksen johdosta. Persilja on vähän aneemista, mutta pääsee sentään sitäkin maistamaan.

Allium cepa - Sipuli

Sipulia pitää ehdottomasti omassa pihassa kasvaa. Sipuli on kiitettävän helppo kasvatettava. Senkun tunkee pikkuisen sipulin multaan ja loppukesästä pääsee jo herkuttelemaan. Jokunen sipulinvarsi on alkanut kukkimaan ja osa jo notkahtelee vaakatasoon. Kokeeksi poimin yhden sipulin nähdäkseni, joko olisi kypsää tavaraa. Niin kauniin muhkea ja hyvän makuinen. Hetken saavat vielä kasvaa ja sitten ryhdyn sipulisadon korjaamiseen. 

Brassica oleracea 'Curly Scarlet' - Lehtikaali

Salaattien kanssa kävi surkeasti. Samoin lehtikaalien. Ötökät kävivät harrastamassa nypläystään kasvimaallani ja nyt on niin kaunista mummonpitsiä, ettei tuollaista osaisi itsekään langasta virkata. Vaan ei kelpaa lakanan koristeeksi eikä lautasellekaan. Viime kesänä sentään lehtikaalisato oli hulppea ja siitä nautittiin vielä talvellakin, kun ryöppäsin lehtikaalia pakkaseen.

Foeniculum vulgare var. azoricum 'Zefa Fino' - Salaattifenkoli

Salaattifenkolin mausta pidän kovasti. Muutaman esikasvatin ja loput kylvin suoraan kasvilaatikkoon. Suoraan kylvetyt ovat laihaakin laihempia, mutta esikasvatetut ovat pullistuneet mukavasti. Jatkossa luovun fenkolin suorakylvöstä ja laitan muutaman siemenen esikasvatukseen keväänkorvalla.

Borago officinalis - Kurkkuyrtti

Kaksi vuotta sitten kylvin kesäkukkien ohella kurkkuyrttiä yhteen viljelylaatikkoon. Kurkkuyrtti on kaunis kukkiessaan. Vaan on se vikkelä kylväytymään pitkin poikin ja kurkkuyrtin taimia putkahteleekin nyt sekä kasvimaan läheisyydestä että marjapensaiden kupeesta. Onneksi se irtoaa mullasta helposti pienenä taimena. Vauhtiin päästyään kurkkuyrtti kasvaa muhkeaksi niin ulkoiselta olemukseltaan kuin juuristoltaankin.

Ribes nigrum 'Pohjan Jätti' - Mustaherukka

Marjasadosta tulee meidän puutarhassa vaisu. Kaksi Pohjanjätti-mustaherukkapensasta on jo tyhjennetty. Pensaat ovat nuoria ja vielä pieniä. Runsaan kaksi litraa sain marjoja.

Ribes rubrum - Punaherukka

Punaherukkapensaista kuivui pystyyn viime kesänä monta vanhempaa oksaa. Herukkalasiaista en oksista löytänyt, mutta ehkä niissä joku ötökkä pääsi mellastamaan. Leikkasin suurimman osan vanhoista oksista pois, joten sato on hyvin vaatimaton. Tuntuu ihan oudolta, kun on tottunut massiiviseen punaherukkasatoon vuosien ajan. Uusia oksia on runsaasti eli tulevaisuudessa herukoita pitäisi taas tulla.

Ribes rubrum 'White Grape' - Valkoherukka

Valkoherukka on tuottoisa pensas. Meillä on vain yksi isokokoinen valkoherukkapensas, jonka marjat alkavat olla keruukypsiä. 

Ribes uva-crispa - Karviainen

Karviaisia tulee kahteen pensaaseen sopivasti. Ne popsitaan jääkaappikylminä jotain leffaa katsellessa.

Rubus idaeus Ottawa - Vadelma
  
Viime kesän jäljiltä vadelmassa oli paljon kuivuneita oksia, jotka leikkasin keväällä pois. Ajattelin, ettei satoa ole odotettavissa, kun jäljelle jäi melko vähän vanhoja oksia. Vadelma tekee marjan vähintään kaksi vuotta vanhaan versoon. Vadelmat eivät ole tapansa mukaan kasvaneet kovin paljon korkeutta, mutta marjoja on tullut hyvin. En alkanut niitä kulhoon poimimaan, kun ajattelin saavani vain muutaman marjan sieltä täältä. Nyt olemme käyneet harva se ilta napostelemassa suoraan puskista useamman kourallisen kerrallaan, joten hyvin olisi riittänyt vattua pakastimeenkin. Omat on pensaani ja omin luvin saan napostella herkkuja suoraan pensaasta. Tulee ihan pikkutyttömäinen olo puskan äärellä maisemia tiiraillessa suu vadelmalta maistuen.

Malus domestica Huvitus - Omena

Omeniakaan ei tänä kesänä tarvitse yöpaidan helman täydeltä sisään kantaa. Jokunen omppu sentään kaikissa puissa on kypsymässä. Valkeakuulaassa on joku tauti, sillä omenat mädäntyvät jo puussa. Saattaa olla muumiotauti, vaikka ei ihan siltä vielä näytä. Enpä muutakaan keksi. Jokunen muumio-omena on vuosittain ollut ja ne olen hävittänyt sekajätteen mukana. 

Nykyisin pihamme omenapuiden lomassa ilma kiertää, eikä kosteus jää edistämään sienitautien muhimista. Muumiotautia on vaikea torjua ja esimerkiksi loppukesästä ampiaiset siirtävät tautia omenasta toiseen. 


Allium sativum 'Aleksandra' - Talvivalkosipuli

Jos hyötykasvatustani alkaisi taloudellisina lukuina yhteen laskemaan, menisi varmasti miinuksen puolelle. Silti tällaisen harrastelijapuutarhurin hyötykasvattamiseen ei euroja paljon uppoa. Omenapuut ja marjapensaat on hankitttu vuosia sitten. Siemeniin ja istukkaisiin käytän vuosittain aika vähän rahaa. Enkä mullan ja lannoitteiden kustannuksillakaan pääse rehentelemään. 


Työlle en laske minkäänlaista hintaa. Samalla tavoin tönkisin ja mönkisin puutarhassa, kasvoi siellä sitten sipulia tai päivänkakkaroita. Itse asiassa keväällä tomaatteja ja paprikoita kylväessäni tai sipuleita multaan laittaessani ei mielessäni pyöri säästöt eikä eurot laisinkaan. Päällimmäisenä on aina innostus saada jotain näkyvää aikaan, nähdä kasvu, kukkiminen ja lopuksi se hedelmä. On ilo onnistua tuottamaan kauneuden lisäksi jotain hyödyllistä. Jokainen itse jotain kasvattanut tietää, miten hienoa on kipaista hakemaan omalta kasvimaalta jotain tuoretta syötävää. Kaikki, minkä saa omasta puutarhasta suuhunsa pistää, on pelkkää bonusta. 

Lavatera trimestris - Kesämalvikki

Vatsantäytettä kylväessä ei pidä unohtaa silmäniloa. Yksi kasvimaalaatikko on aina varattu kukkasille. Kesämalvikki ja kosmoskukka sekä kehäkukka ovat vakiosuosikkejani. Tsinniaakin kylvin, mutta mahtaako ehtiä kukkimaan. Hyötykasvien lomassa kasvaa itse kasvatettuja samettikukkia.


Calendula officinalis - Kehäkukka


Marjaisia ja kukkaisia kesäpäiviä kaikille!