sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Iloa ja energiaa puutarhasta

Rheum rhabarbarum - Raparperi

Aurinkoisena päivänä voi heittää aivot narikkaan ja mennä pihamaalle lepuuttamaan sielua. Kroppa sen sijaan saa venyä vaihteeksi uusiin suuntiin talvilevon jälkeen. Varsinkin, kun nyt ei ole tarvinnut lihaksiaan lunta kolaamallakaan kurittaa. Jos tässä koronaviruksen mullistamassa maailmassa jotain hyvää on, niin alkava kevät, joka mahdollistaa mukavan tekemisen ja ajankulun raittiissa ilmassa.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka
  
Viime aikojen yöpakkasista huolimatta mullasta tunkee kaikenlaista ihan hurjalla voimalla. Vesisateilla lienee osuutensa, samoin muutamien päivien yli +5 asteen lämmöllä. Kevätkaihonkukka on viritellyt vihreyttä jo monin paikoin ja yllättäen Ovaalipenkin kavereissa on jo nuputkin. Eikä Ovaalipenkki kuulu edes niihin pihani lämpimimpiin.

Sedum spurium - Kaukasianaksaruoho
  
Rinteessä maksaruoho koittaa pukeutua pikkuisiksi ruusuiksi välittämättä yhtään lintujen sen lomaan pudottamista aroniamarjoista. Yläreunassa näkyy hiukan kasvussa olevan ahomansikan lehteä.

Euphorbia amygdaloides - Mantelityräkki

Mantelityräkkiin ihastun vuosi vuodelta enemmän. Ostin sen 2017 kevätmessuilta pikkuisena taimena ja hyvin on rehevöitynyt. Kesän mittaan lehdet vihertyvät ja latvaan tulee limenkeltainen kukinto. Näin keväällä ja jälleen syksyllä mantelityräkki punertuu. Minulla se kasvaa syyshortensia Vanille Fraisen lähellä ja isoksi kasvanut pensas luo hiukan varjoa mantelityräkille.

Dicentra spectabilis - Särkynytsydän

Leikkasin Kiemurapenkin päässä olevasta tuijasta joitakin harottavia oksia tasaisemmiksi ja samalla huomasin lähellä kasvavan särkyneensydämen heränneen. Toki se aina on melko aikainen, mutta ihan vielä en osannut odottaa sen heräämistä. Tänä vuonna jäi kokonaan välistä lumen sulamisen vahtiminen ja purojen tekeminen pihamaan jäätiköihin kevään edistämiseksi. Niinpä nyt täytyy olla entistä valppaampana, jotta ehtii reagoida kaikkiin nouseviin kasveihin.

Anemone hepatica - Sinivuokko
  
Lehdestä luin, että monet ovat löytäneet sinivuokkojen nuppuja. Niinpä kävin tutkimassa omia kasvustojani ja yhdestä löysin nousevia nuppuja. Sinivuokko taitaa olla tottunut keväisiin yöpakkasiin, mutta hellyydellä peitin nuput muutamilla kevyillä lehdillä.


Kaikenlaisia piippoja nousee ihan joka puolelta. Nämä lehdet tunnistan tulppaaneille kuuluviksi, vaan enpä millään muistanut, mitä juuri tuossa paikassa pitäisi kasvaa. Tulostin sipulien istutusluettelon otettavaksi mukaan puutarhakierroksille. Se helpottaa tunnistamista ja muistamista. En nimittäin sitäkään muistanut, että olisin istuttanut talventähtiä peräti neljään paikkaan. Viidennestä paikasta nousee yksi ainokainen talventähti, mikä saattaa olla perennasiirtojen mukana paikkaa vaihtanut.

Rosa Ritausma
  
Ruusupensaissa on jo pitkään näkynyt eloa. Kärhöjen lailla nyt on oltava tarkkana, ettei mene turhaan ruusupensaita leikkaamaan. Joka talvi joidenkin pensaiden oksankärjet paleltuvat ja kuivahtavat vaatien huoltamista. Täytyy muutenkin taas palauttaa ruusujen leikkausohjeet mieleen, jotta en tarpeettomasti hölmöile niiden kanssa.

Rosa pimpinellifolia - Juhannusruusu

Juhannusruusukin kuvittelee alkukesän lähestyvän ja tunkee punaisia silmujaan esiin. On tämä taas käsittämättömän upeaa aikaa, kun pihalle voi mennä tarkkailemaan ja tutkimaan. Tahti vain kiihtyy kevään edistymisen myötä ja pian puutarhurin mahalaskut kaiken pienen ja ison äärellä ovat tavanomaisia tapahtumia.


Huomasin kompostorin lämpötilan laskeneen, mikä usein merkitsee multatilan täyttymistä. Ihan tupaten täynnä alaosa olikin. Laitoin pressun luukun eteen, osin kompostorin alle, ja tyhjensin massan useammassa osassa pressulle. Näin saatoin pressulla nostaa massan vieressä oleviin kottikärryihin. Aluksi tarkoitus oli viedä massa jatkamaan kypsymistä alapihan kompostoriin, mutta se näytti sen verran valmiilta tavaralta, että sekoitin sen lavakaulusten multaan. Osa lavakauluksista on vielä melko vajaita ja niihin on hankittava täytteeksi uutta multaa. Kunhan on suorakylvöjen aika.

Primula elatior tai Priuma veris - Etelänkevätesikko tai kevätesikko

Kärräsin multaa, haravoin ja keräsin nurmikolta tuulen lennättämiä risuja. Enin aika kului kuitenkin istutusalueiden kiertämiseen ja tutkimiseen. Yläpihan Syreenipenkissä menin katsomaan kevätkaihonkukkaa, jonka vierestä löytyikin esikon lehtiä. En tiedä, onko kyseessä etelänkevätesikko vai kevätesikko. Sain kasvin pois muuttaneelta naapurilta vuosia sitten.

Helleborus 'Double Ellen' - Jouluruusu

Piippoja ja viherrystä ihmetellessäni löysin myös lukuisia kotiloita. Osa oli tyhjiä kuoria, mutta useat odottivat vain lämpimämpiä kelejä herätäkseen. Niissä on aukon edessä kalvo, jonka takana etana on suojassa. Niinpä hain kellarista pari tyhjää pesuainepurkkia ja lisäsin niihin etikkaa. Toisen purkin vein alapihalle, toisen jätin yläpihalle. Eipä tule houkutusta nakata kotiloita puiston puolelle, josta ne kuitenkin ryömivät puutarhaani ruokailemaan. Pudotin kotilot purkkiin. Kasvukauden marinointiurakka on siis alkanut. 

Sedum Herbvstfreude - Komeamaksaruoho

Muutama tunti puutarhassa kului kuin siivillä. Olisin ollut pidempäänkin, mutta nälkä kurni vatsassa ja Ukkokulta kaipasi ruokailuseuraa. Voi, mitkä ihanat ajat ovat taas edessä, kun pihalle mennessä aina löytyy jotain katseltavaa ja tekemistä. Innolla jo odotan taimikauppojen avautuvan, sillä muutama idea pyörii vahvasti päässä. Ehkä sentään laitan ne vielä paperille, kun aikaakin tässä on.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pysykiurunkannus

Koronavirus varmasti sotkee elämäämme monellakin tavalla ja ties kuinka pitkäksi aikaa. Monien sulkeutuneiden harrastusten sijaan nautitaan luonnosta ja ulkoilusta. Me, joilla on puutarha, voimme suunnata energiamme kasvien parissa touhuamiseen ja niistä iloitsemiseen. Toivottavasti pysymme kaikki terveinä.