Muutama henkilö on kysynyt ohjetta tälle Persikkakakulle, jollaisen kerroin tehneeni viime viikolla. Olen ottanut ohjeen vuosia sitten muistaakseni Kotivinkki -lehdestä ja alkujaan se on nimeltään Rahkatorttu. Alkuperäisen ohjeen aprikoosien sijasta olen useimmiten käyttänyt persikoita, kuten tuossa oheisessa kuvassakin.
RAHKATORTTU
Pohja
2 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pyöreään vuokaan. Kypsennä 175 asteessa n. ½ tuntia. Kumoa kakkupohja vuoasta ja anna sen jäähtyä.
Puhdista vuoka, jossa kypsensit kakun. Ripota sen pohjalle kidesokeria. Halkaise kakku ja nosta pintalevy vuokaan.
Täyte
2 dl kermaa
2 tlk (á 250 g) rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 400 g:n tölkki aprikoosia tms.
6 liivatetta + 1 dl nestettä
Vaahdota kerma. Lisää rahka, sokeri, vaniljasokeri sekä pilkotut aprikoosit. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä pari minuuttia, valuta ne ja lisää kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-kermavaahtoon. Kaada seos vuokaan kakkupohjan päälle. Nosta pinnalle kakkupohjan toinen puolisko ja paina se kevyesti kiinni täytteeseen. Pane rahkatorttu jääkaappiin seuraavaan päivään saakka.
Kasta vuoka muutamaksi
sekunniksi kuumaan veteen ja irrota tortun reunat varovasti veitsen
avulla. Kumoa torttu tarjoiluvadille. Valuta iso tölkillinen aprikooseja
liemestään ja lado aprikoosit vieri viereen tortun pinnalle.
Pinnalle
n. 400 g:n tölkki aprikooseja
1 dl aprikoositökin lientä + 1 liivatelehti
½ dl mantelirouhetta
Kuumenna desilitran verran tölkkilientä ja sulata siihen liotetut liivatteet. Anna liemen seistä jääkaapissa, kunnes se hyytyy munanvalkuaisen vahvuiseksi. Sivele lientä aprikooseille pullasudilla ja anna sen valua aprikoosien väliinkin.
Koristele tortun reunat rouhituilla manteleilla.
PS.
Minulla oli pakkasessa valmis kakkupohja, joka oli tämän ohjeen pohjaa paksumpi. Siksi en saanut sitä kunnolla piilotettua.
Hurahtanut -blogissa on arvonta 1.4. saakka
Elämää ja elämyksiä -blogissa on meneillään yllätysarvonta 30.3. saakka
Törmäsinpä facebookissa näin ihanaan tulppaanisalaattiin (ei tietoa, kenen ohje ja kuva).
Aika herkullisen näköistä!
PS.
Tänään on ollut niin upea kevätpäivä, että oli pakko avata terassikausi. Joimme kahvit pihamaalla, lumen ja jään keskellä, keinussa istuen. Aurinko lämmitti kasvoja, talitintit lauloivat ja katolta sulava lumi lorisi ränneissä. Pienet on ilot, mutta kyllä nautittiin!!!