tiistai 21. huhtikuuta 2020

Mukulat eli puutarhurin kakarat multaan

Crocus

Puutarhassa sattuu ja tapahtuu niin vauhdikkaassa tahdissa, että vilkkaammallakin ihmisellä on perässä pysymistä. Pari aurinkoista päivää ja tämän tiistain kerrassaan upean lämmin sää sai kukkaset kukoistamaan ja ötökät surraamaan. Myös puutarhuri meinasi ratketa liitoksistaan silkasta ilosta.

Anemone blanda 'Blue Shades' - Balkaninvuokko

Töitäkin on kaiken ihastelun ja taivastelun lomassa tullut tehtyä. Myös puutarhan ja taimien hyväksi. Kellarissa vietin useamman tunnin laittamalla mukuloita multaan. Daaliat ja lukinliljat sun muut ovat nyt kaikki ruukuissa. Kuka väliaikaisessa, kuka sovitussa "kesäasunnossaan". Kovin isoihin ruukkuihin ei vielä voinut kellarissa asuvia laittaa, sillä jonkun pitäisi mullalla täytetyt painavat ruukut myös aikanaan ulos rahdata.

Iris historioides 'George' - Lumikurjenmiekka

Taimet voivat kellarissa kasvilamppujensa alla hyvin. Tomaatissa ja paprikassa on jo ensimmäiset nuput. Tomaatit ovat vahvistuneet hyvin päästyään isompiin istutusastioihin. Keijunmekkoja istutin kolme tainta valmiiksi amppeliruukkuun, jotta niitä ei myöhemmin tarvitse kiusata. Ruukun voi siirtää ulkoilmaan totuttelun jälkeen pergolaan roikkumaan kunhan yölämpötilat nousevat. Jättiverbenat taidan piakkoin istuttaa isompaan ruukkuun, jonka siirrän myöhemmin kellarista patiolle. Ajattelin valita jättiverbenoille isokokoisen muoviruukun, jotta jaksan sitä helpommin kantaa ja siirtää.

Iris Dwarf Mix

Pihalla on tullut tehtyä kaikenlaista tarpeellista ja vähemmän tarpeellista. Kummasti aikaa menee haahuiluun, kun ei aina oikein tiedä, mistä päästä hommat aloittaa. Ja vaikka kuinka olisi selvä järjestys omassa päässä, aina sitä unohtuu kiertämään ja katselemaan. Jokaista kortta ja vartta täytyy kääntää ja tutkia, josko niiden alla olisi jotain uutta ja jännittävää.

Primula Wanda - Suikeroesikko

Nämä ajat ovat kaikinpuolin mielenkiintoiset, sillä yhtään ei vielä tiedä, miten kasvit ovat menneestä talvesta selvinneet. Tappioita tulee lähes joka talvi. Toivottavasti ei kovin suuria ja yhtä toivottavaa olisi, ettei ainakaan jokin todella mieluinen kasvi jättäisi nousematta.

Primula elatior - Etelänkevätesikko

Monet kärhöt ovat ihmeellisen aikaisin hereillä. Sitten taas jotain toista kasvia ei näy eikä kuulu, vaikka omasta mielestä sen pitäisi jo olla esillä. Tarhakylmänkukista lilat ovat nousseet ja avanneet ensimmäiset kukkansa. Sen sijaan valkoisesta ja punaisesta tarhakylmänkukasta ei näy haiventakaan. Muistelen niiden aiemminkin olleen vähän lilaa myöhempiä, mutta näinkö paljon, ei kai?

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

Tämän kesän suunnitelmissani on istuttaa jotain alapihan takareunan aitaa vasten. Siellä on omenapuiden väleissä turhan suuret kaistaleet leikattavaa nurmea. Lisäksi aidan alusta täytyy käydä useamman kerran kesässä trimmerillä läpi, sillä ruohonleikkurilla ei sinne mahdu. Tarkoitus on laittaa aidanalusta mullokselle ja siinä ohessa laajentaa multa-aluetta istutusalueiksi. Sain jo punakanelin ja valkeakuulaan väliin hyvän kaistaleen kuorittua nurmesta ja mullan käännettyä. Vielä vähän täytyy aluetta laajentaa. Toinen samanlainen alue tulee punakanelin toiselle puolelle.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Kovasti pohdin, uskallanko lähteä taimimyymälään. Lopulta päätin, että varovaisuutta noudattaen se voisi olla mahdollista. Kävin sitten naapurikunnan Honkkarissa, jossa oli suunnittelemiani kasveja tarjouksessa. Itse asiassa puutarhamyymälän ulkotiloissa on helppo asioida, sillä isolla pihalla ei ollut montaa asiakasta ja heidän kohtaamisensa sujui reilulla välillä. Maksaminen tapahtui ulkomyymälän sisäänkäynnin kopin luukusta etäällä olevalle kassalle. Yleensäkin puutarhamyymälässä käydessäni minulla on hanskat kädessä, sillä ulkona olevat tuotteet ovat harvoin puhtoisia. Tavarat lastattuani otin hanskat pois ja pyörittelin kädet käsidesillä.


Mitäkö Honkkarista ostin? Hunajamarjasta eli makeasinikuusamasta on paljon puhuttu. Totesin, että se voisi olla sopiva sekä ulkonäkönsä että hyödyllisyyden kannalta. Ostin kolmea eri sorttia, jotta viihtyisivät ja tuottaisivat marjaa paremmin. 

Mukaan lähti myös kaksi valkoista pallohortensiaa ja kaksi timanttituijaa, joille kaikille on paikka katsottuna. Pensaiden luota oli sen verran pitkä matka kassalle, että matkalta tarttui kärryihin myös kaksi keijunkukkaa ja pari mehitähteä. 

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Aitavirityksistä huolimatta peuravierailut ovat jatkuneet. Olen ihan ymmälläni, mistä elukat meille loikkivat. Epäilen, että rajanaapurin autotallin sivustalle rakennettu puupengerrys olisi jäljistä päätellen yksi mahdollinen loikkauspaikka. Aidat ovat 150 cm:n korkuisia, eikä se liene este peuralle. Tuhot ovat olleet nyt vähäisempiä, mutta tulppaanien kukintaa on turha odottaa. Pystykiurunkannus Beth Evans sekä krookukset näyttävät myös maistuvan hyvin. Kunpa tyytyisivät syömään mullan päällisen osan kasveista, mutta kun samalla nyhtävät ne juurineen ja sipuleineen ylös. Ehkä hankin riistakameran pelkästään selvittääkseni peurojen reitin. Trico Gardenia olen nyt ruiskuttanut, mutta sen tehosta ei vielä ole tietoa.

Malus 'Huvitus' - Omena

Korona sotkee edelleen niin meidän kuin kaikkien muidenkin elämää. Hankalimmalta tuntuu se, ettei ole olemassa päivämäärää, jolloin voisi hengähtää helpotuksesta. Vaikka olen tiedonnälkäinen ja haluan pitää itseni ajantasalla maailman tapahtumista, olen tietoisesti ryhtynyt vähentämään uutisvyöryn tankkaamista. En aio elää pullossa, mutta en myöskään halua jatkuvasti rypeä epätoivossa.

Toivoisin, että kaikki tahot, yksittäisistä ihmisistä asiantuntijoihin, politiikoihin, mediaan puhaltaisivat yhteen hiileen ja pyrkisivät rakentavassa ilmapiirissä tekemään kaikkensa pandemian ja sen seurausten nujertamiseksi. Sen sijaan, että hakevat virheitä toistensa tekemisistä ja sanomisista ja yrittävät löytää syyllisiä. Tämä tilanne on kaikille yhtä uusi ja outo. Kukaan ei tällaista ole kyennyt ennakoimaan, saatika halunnut toteutuvan.

Scilla bifolia - Pikkusinililja

Kun maailma ympärillä myllertää, on tavattoman rauhoittavaa pureutua yksinkertaisiin puutarhahommiin; kitkeä, kantata, kärrätä, kaivaa ja vaikka vain nojata välillä lapioon. Kuunnella lintujen viserrystä ja katsella perhosten liitelyä. Kevät tuo päivä päivältä enemmän kauneutta ihasteltavaksemme. Niistä on lupa iloita ja nauttia.

Kurjet saapuvat

Kaikki huomisen kukat 
ovat tämän päivän siemenissä.