lauantai 15. tammikuuta 2022

Föhn-tuuli toi jäätikön

Pergolan räystäs pukeutui pitsikappaan.

Torstain föhn-tuuli laittoi lumen sulamaan vauhdilla. Pergolan katolta lumi vyöryi räystästä kohti hauskasti laajana rintamana, jolloin reunalle muodostui pitsikappa. Tasaisin välein pihalta kuului humahdus, kun kappa putosi maahan. Pian taas uusi lumikappa oli reunalla valmiina vapaapudotukseen.

Lämpötila kipusi vielä ylemmäs, mitä ehdin kuvata. Ennuste lupasi vesisadetta, mutta aika vähäiseksi se jäi. Jopa aurinko näyttäytyi taivaalla pidemmän aikaa. Kävin pihalla kuvaamassa pergolan pitsikappaa, jolloin kuulin talitinttien laulavan kaikille tuttua "titityytä". Ehkä tinteille olisi pitänyt sanoa, että vielä on turhan varhaista kevätlauluja virittää. Jätin sanomatta. Kivaahan titityytä oli kuunnella.

Loppiaisena 6.1. pihalla näytti lumiselta.

 
Tähän saakka talviset maisemat ovat olleet ilahduttavan kauniita. Kuin postikortissa olisi useamman viikon kulkenut. Aurinko on paistanut monena päivänä. Täällä etelärannikolla talviin kuuluu jäätikkökelit, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Poikkeuksellisesti piikkikengille ei ole ollut kovin paljon käyttöä tähän mennessä tällä talvikaudella.

Viikkoa myöhemmin eli 13.1. pihalla kaivattiin luistimia.

Jo torstaina piha alkoi muistuttaa kylän luistinkenttää. Kulkeminenkin pihalla sujuisi helpommin ja järkevämmin luistimilla. Torstaisella kauppareissulla kävimme kyllä hakemassa lisää kuorittuja auringonkukansiemeniä linnuille, mutta hiekoitushiekka unohtui. Ukkokullan oli pakko tehdä uusintareissu naapurikunnan rautakauppoihin, jotta emme me eivätkä meillä käyvät telo itseään jäätiköllä kulkiessaan. Ensimmäisestä kaupasta hiekoitushiekka oli jo myyty loppuun. Toisesta onneksi löytyi.

Torstaina 13.1. kompostori osoitti heräämisen merkkejä.

Minulla on ollut viime viikot läheinen ja erityisesti lämmittävä suhde kompostoriin. Tiukkaan jäähän menneen kompostorin sulattamiseksi olen laittanut sinne kuumalla vedellä täytetyn viiden litran kanisterin ja peittänyt kanisterin vielä sanomalehdillä veden jäähtymisen hidastamiseksi. Vesi on pitänyt vaihtaa päivittäin. Toimenpiteistä on ollut hyötyä. Kompostori on hissukseen herännyt. Eikä ainoastaan torstaisen auringonpaisteen ja mukavan lämpimän sään johdosta. Mittari nytkähti ylöspäin jo ennen föhn-tuulen vaikutuksia. Perjantaiaamuna mittari oli noussut jo 20 asteeseen. Jonkun verran on vielä tilaa täyttää ja vieressä seisovaan varakompostoriin mahtuu tarvittaessa hyvin tavaraa.

Rakeinen kuva vähäisen valon vuoksi (9.1.22).

Amaryllisten kukinta alkaa olla ohitse. Yhdestä valkoisesta amarylliksestä leikkasin viimeisen nupullaan olevan vanan maljakkoon. Se kun venyi ja venyi aikomuksenaan ilmeisesti koskettaa kattoa. Maljakossa nuppu osoittaa avautumisen merkkejä.

Toisen valkoisen amarylliksen neljäs nuppuvana ei tavoittelekaan kattoa, vaan ihan jotain muuta. Kuva on otettu su 9.1. Tämän jälkeen vana on kasvanut ja osoittaa nyt suojaruukun reunan yli kohtisuoraan alas. Vana on edelleen tanakka ja terveen tuntuinen. Sen suunta vain on outo.

Pelaguut ikkunalla ulkoapäin kuvattuina.
 

Työhuoneen ikkunalla talvehtivat pelaguut ovat ihmeen hyvinvoivia. Kaksi Inspire Pinkiä ja kolme Divas Rasberry Rippleä taitavat nauttia aurinkoisista päivistä. Kastelen näitä parin viikon välein. Työhuoneen lämpötila on noin +20℃. 

Mikä lintu ja mikä tapahtuma näihin jälkiin sisältyy?


Aikaa voi toki käyttää monipuolisemminkin, mutta aika hauskaa on tinttien touhujen seuraaminenkin. Varsinkin mustarastaat saavat ruokintapaikoilla aikaan melkoisen shown. Yhtenä päivänä peräti kuusi mustarastasta ravasi marjakuusen ja keittiön ikkunan vieressä olevan tuijan väliä. Joukossa oli neljä urosta ja kaksi naarasta. Urokset jahtasivat toisiaan ja kahden voimin ajoivat aina kolmannen vähän kauemmaksi. Naaraat tyytyivät lähinnä tarkkailijan rooliin. Ne istuivat tuijan oksilla päällekkäin, kukin omalla oksallaan. Mustarastas syö yleensä maasta. Ihmeen hyvin ne kykenevät räpyttelemään lintulaudan laidalla, kunnes onnistuvat nappaamaan siemenen nokkaansa.

Kasvimaa talviunilla

Tilasin ruotsalaiselta Impectalta siemeniä viimeksi vuosi sitten. Nyt tein sinne tilauksen saadakseni Golden Sunrise -tomaatin siemeniä. Vasta tilauksen tehtyäni huomasin, että tiedoissani on vanha sähköpostiosoite. Laitoin viestin Impectalle, jolloin he päivittivät tietoihini uuden sähköpostiosoitteen. Sen jälkeen minun oli kuitenkin otettava itse yhteyttä Klarnaan, jotta myös lasku tulisi oikeaan osoitteeseen. Muutaman päivän ajan viestejä sinkoili sinne sun tänne, nyt tietojen pitäisi olla kunnossa joka taholla. Yllättäen Klarnalta tuli paperilasku siinä välissä, kun asian selvittely oli vielä täysin kesken. Kenties olisi tullut joka tapauksessa, vaikka sähköpostiosoite olisi ollut mikä.

Aivot ovat välillä yhtä jäässä, kuin luultavasti tällä koristekissalla.
 

Nettimaailmassa liikkuminen vaatii monen monta käyttäjätunnusta ja salasanaa. Ei ihme, että itse kukin menee välillä niiden kanssa sekaisin. Sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat tänä päivänä melkeinpä tärkeämpiä yhteystietoja, kuin fyysinen katuosoite. Tilasit mitä tahansa netin kautta, tarvitset sähköpostiosoitteen vahvistusta ja usein myös laskua varten. Vaihdoin runsas vuosi sitten ilmaisen sähköpostiosoitteeni, koska vanhaan alkoi tulla liiaksi roskapostia. Osoitteenmuutos taasen aiheutti ylimääräistä säätämistä, kun tiedot piti päivittää myös joihinkin käyttämiini nettipalveluihin. 

Olen huomannut järkeväksi pitää vähintään kahta sähköpostiosoitetta; toinen virallisia ja tärkeitä asioita varten, toinen taas sellaisille tahoille, jotka saattavat poikia mainos- ja roskapostia.

Kasvihuone 10.1.2022


Perjantaina pakastinkaappi siirtyi autotalliin ja jääkaappi kodinhoitohuoneeseen. Kylmäkalusteet vaihtuvat uusiin versioihin, mutta vanhoista luovutaan vasta uusien ollessa takuuvarmasti keittiössä. Meitä varoitettiin globaalin komponenttipulan aiheuttamista mahdollisista viivästyksistä. Tänään irroitetaan astianpesukone, sillä kohtalaisen uutena se jatkaa elämäänsä myös uudessa keittiössä. Sunnuntaina keittiön pöytä lyhenee tilapäisesti ja siirtyy takkahuoneeseen. Kaapeissa on enää hyvin vähän tavaraa. Ne on äkkiä laitettu niille varattuihin laatikoihin.

Puolet olohuoneesta ja eteistila on jo tyhjennetty huonekaluista, jotta tiistaina saapuvat uudet keittiökaapit mahtuvat riittävän lähelle työmaata. Sunnuntaina suojataan olohuoneen ja eteisen lattiat. Makuuhuoneisiin johtavan käytävän aukko suojataan vetoketjullisella muovilla, sillä keittiön purkutyöt aiheuttavat pölyä.

Reunuspäivänkakkara

Ulkona on +1,5℃ ja luoteesta tuulee varsin navakasti. Taivaskin niin pilvessä, että yhä suureneva kuu (täysikuu maanantaina 17.1.) ei taida illalla näkyä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

PS.
Nostin jo kylvömullan autotallin hyllystä varastoon lämpiämään. Ajattelin laittaa jättiverbenan lähipäivinä kylmäkäsittelyyn.