lauantai 26. syyskuuta 2020

Piuhat sekaisin


Joinakin aamuina on herätessä ollut usvaista. Ei vain ole ollut aikaa ja intoa lähteä kameran kanssa puutarhaa kuvaamaan. Torstaiaamu valkeni lämpimänä ja satumaisen usvaisena. Koska aamun aikataulu oli kiireettömämpi, nappasin kameran ja lähdin ihastelemaan kauniita näkymiä.


Alkuun vain pyörin ympäriinsä, kunnes huomasin ensimmäiset hämähäkinseitit. Tarkemmin katsottuna niitä oli kaikkialla. Pitkiä lankoja risteili sinne tänne. Hämähäkkejä täytyy olla puutarhassa kymmenittäin, ellei sadoittain verkkojen määrästä päätellen. 


Ehkä illalla ennen auringonlaskua puutarhassa on kiirinyt hämähäkkioperaattorin käsky: "Kaikki joukolla piuhoja vetämään. Aamulla on oltava valmista ja yhteyksien on sujuttava!" 


Pikkuiset kutojat ovat tehtailleet metritolkulla ohuen ohutta lankaa, jota toinen porukka on samantien kiskonut oksalta oksalle, versolta versolle. 


Piuhamateriaalia on varmasti ollut kasapäin  joka puun, pensaan ja perennan alla. Jos olisin nukkunut ikkuna auki, olisin ehkä kuullut taukoamatonta sipinää ja supinaa, rapistelua ja tuhansien pikkuisten hyönteisten jalkojen töminää. 

 

Nukuin kuitenkin hyvin suljetun ikkunan takana ja vasta aamulla näin hämähäkkien yöllisen piuhanvedon tulokset. En arvannutkaan, että puutarhassamme on ahkeroinut ihka uusi operaattori. Onko hämähäkkien tavoitteena kenties luoda yhteydet kaikkien naapuruston hämähäkkien välille? Markkinoivatko he 5G-yhteyksiä myös kimalaisille ja perhosille? Ihan selvästi rakenteilla on valokuituverkko. 


Joitakin piuhakeskittymiä katsellessa mieleen tuli, että piuhojen vetämiseen on valjastettu koko hämähäkkipopulaatio vauvasta vaariin. Mummoilta homma on jo sujunut näppärästi vuosien kokemuksella. Sen sijaan nuorempi väki on työskennellyt luurit korvilla räppiä kuunnellen. Yksittäisen hämähäkin kaikki kahdeksan jalkaa - tai montako jalkaa niillä nyt onkaan - ovat vispanneet räpin tahdissa ja sen seurauksena langat kulkevat ristiin ja rastiin osan päättymättä yhtään mihinkään. 


Räppinuorten vanhemmillakin on musiikki virrannut veressä ja mielessä. Oksilla on langanvetoja siihen malliin, että niitä varten on tarvittu reipas masurkka tai vähintäänkin irlantilainen rivitanssi. Puhumattakaan mummoista, jotka ovat polkeneet porukalla polkkaa piuhoja asentaessaan. 


Muutamissa paikoissa valmistuneet verkkokehitelmät ovat niin tiiviitä, että niihin on taidettu jättää pikkuisimmat hämähäkkivauvat nukkumaan, jotta aikuiset saavat rauhassa jatkaa ahkerointiaan.

Aamun valjetessa hämähäkit ovat kömpineet väsyneinä piiloihinsa nukkumaan. Ne ovat tanssineet pitkin poikin puutarhassa verkkoja kutoen ja piuhoja vetäen. Vaativa työ on otettu hauskana syysjuhlana, jossa jokaisella hämähäkillä on ollut tehtävänsä. 


Yöllisten juhlien tiimellyksessä tavoite naapuruston hämähäkkipopulaation yhteisestä valokuituverkosta on hämärtynyt. Piuhat ovat tanssiessa menneet sekaisin ja tarpeelliset liitännät jääneet tekemättä. Jäljellä on taidokkaita kudonnaisia ja ihastuttavia taideteoksia. Hämähäkit levätkööt voimia keräten puutarhurin nauttiessa juhlaväen jälkiä katsellen. 

Inspiroivaa ja kaunista viikonloppua teille kaikille!