torstai 16. kesäkuuta 2022

Kukka, joka kestää


Puutarhani tulppaanikukinta on tänä keväänä ollut varsin vaisua. Osittain siihen vaikuttaa se, etten ole pariin vuoteen istuttanut entiseen tapaan isoja määriä jalostettuja tulppaaneja. Merkittävä vaikutus lienee ollut eteläisen Suomen harvinaisen vaikealla talvella. Yksittäisiä kaunottaria on sentään putkahtanut mullasta. 

Luultavasti jatkan syksyllä valitsemallani tiellä eli istutan pääasiassa Darwin-tulppaaneja. Niiden nouseminen useampana keväänä peräkkäin on varmempaa, kuin jalostettujen kaunottarien. Tosin näissä kasviasioissa en mene laittamaan päätäni lupausteni pantiksi. Aina on lupa pyörtää päätökset.

Ulkotuli liljatulppaani

Tämä kuvan liljatulppaani saattaa olla Ballade, Claudia tai tummahipiäinen Merlot kenties. Sitä ei tarvitse piilottaa syksyllä multaan. Se voi olla penkissä vaikka läpi vuoden. Tai sen voi nostaa syksyn pimeiden iltojen saavuttua ulos ja laittaa sisälle kynttilän tuomaan valoa. Tämä liljatulppaani ei katoa ankaran talven kurimuksessa. Se nousee keväällä tanakasti kukkapenkkiin, kunhan puutarhuri muistaa sen varastosta paikalle tuoda. 

120-senttinen liljatulppaanin muotoinen ulkotuli/lyhty on olemukseltaan valmiiksi ruosteinen. Näin se on kukka, joka kestää ja jota kelpaa katsella pitkään.

Ulkotuli ruusu

Liljatulppaanin kaveriksi pihaani saapui ruusu. Ei kurttulehtiruusu, eikä taida juhannusruusukaan olla. Nimestä viis. Samalla tavalla tämä ruusu kukkii vuodesta toiseen, kuten ylemmän kuvan liljatulppaanikin. 

Mistäkö näitä kestäviä kukkia sitten löytyy? Ehkä muualtakin, mutta nämä kukat ovat Mustilan puutarhasta. Ensimmäisen kerran olen näitä tainnut nähdä Lappalainen etelässä -blogin Nilan mökkipuutarhakuvissa. Ja pari viikkoa sitten Nilan luona vierailulla käydessäni ihan livenä. 

Tilasin talvella tällaisen pihalyhdyn ystävälleni syntymäpäivälahjaksi. Silloin mielessä iti idea hankkia samanlainen omallekin pihalle. Aihe tuli Nilan luona puheeksi, jolloin hän sanoi voivansa tuoda minulle haluamani, kun heillä on jokatapauksessa Mustilan puutarhan suuntaan asiaa. Aivan hyvin olisin voinut pihalyhdyn tilata netistäkin, mutta vaikea on vastustaa mukavien puutarhaytävien jaloja tarjouksia.


Muutama päivä sitten Nila palasi miehensä kanssa reissusta poiketen kotimatkalla tuomaan uudet kukkani. 

Useimmat tietävät, millaisia aarteita puutarhaystävät ovat. Ihmisiä, jotka ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta. Ihmisiä, joiden kanssa juteltavaa riittää loputtomiin. Ihmisiä, jotka jakavat ilolla ideoitaan tietäen, ettei hyvä suinkaan vähene pois annettaessa vaan kasvaa ja laajenee.

Kiitos Nilalle ja miehellensä palveluksesta, jonka vuoksi liljatulppaani ja ruusu kukkivat nyt pihassani pitkään ja aivan varmasti paljon aiemmin, kuin tilattuna tai itse Mustilasta haettuna.